Cégvilág

2013. szeptember 25.

Milyen irányba halad a munkaerő-kölcsönzés?

A közszféra jogában a munkaerő-kölcsönzés szabályozása szintén 2001-ben jelent meg először, lényegében kizárta a munkaerő-tevékenység végzését. Míg az egykori, Ktv. az állami és önkormányzati szférában teljesen megtiltotta a köztisztviselők munkaerő-kölcsönzéssel történő foglalkoztatását, addig a Kjt. csupán a hatálya alá tartozó költségvetési szervek alaptevékenysége ellátására foglalkoztatott közalkalmazottak munkaerő-kölcsönzés keretében történő foglalkoztatását tiltotta meg. Mi a helyzet most?

2013. szeptember 24.

Munkajogról mobilon és táblagépen

A legfrissebb változások és szakértői elemzések egy helyen: a Munkajog.hu-hoz tartozó mobiltelefonos és táblagépes hírolvasó applikáció iOS-es és Android-os eszközökre egyaránt elérhető.

2013. szeptember 23.

A munkáltató kárfelelőssége és a munkavédelem

A munkajoggal hivatásszerűen foglalkozó szakemberek körében is rengeteg félreértés, illetve félreértelmezés van, amikor balesettel, foglalkozási megbetegedéssel, egyéb egészségkárosodással kapcsolatban felmerül a munkáltató kárfelelőssége. A joggyakorlatban nagyon gyakran összemosódik a munkáltató kárfelelőssége olyan fogalmakkal, mint a munkabaleset és az üzemi baleset. Mit jelentenek egyáltalán a fenti fogalmak? Mi köze van ezeknek a fogalmaknak egymáshoz? Van-e egyáltalán egymáshoz közük? Az új munkajogi szabályok milyen változásokat hoztak a munkavállaló egészségkárosodásával kapcsolatos munkáltatói kárfelelősséget érintően?
 

2013. szeptember 23.

Veszélyes is lehet az adatmegosztás

Egy webes alkalmazás az internetes kommunikációban és az adatok megosztásában rejlő veszélyeket próbálja tudatosítani, ugyanis magunk tesszük megfigyelhetővé saját magunkat az interneten közzétett adatainkkal – figyelmeztet a Kaspersky Lab orosz kiberbiztonsági vállalat blogja.

2013. szeptember 23.

Ahol nem dicsőség a munkautálat, és nem virtus a főnök szidalmazása

Mielőtt a stockholmi munkaügyi hivatalról szólnék, érdemes egy kicsit a hétköznapok szintjén bemutatni, egy nem is olyan messze, mintegy kétezernyi kilométerre található világot, ami azonban mégis fényévnyi távolságnak tűnik nekünk, magyaroknak, ha a helyi körülményekkel megismerkedünk. Egy olyan országról beszélünk ugyanis, ahol nem dicsőség „lógni”, és ahol a dolgozók megbecsülik a munkahelyüket. És ez ott (sem) csupán pénz kérdése.

2013. szeptember 20.

A gyakornokok foglalkoztatásának változó szabályai

2012. szeptember 1-től hatályba léptek a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény (a továbbiakban: Nftv.) hallgatói munkaszerződésre vonatkozó szabályai. Ennek alapján a képzési program keretében, illetve a képzés részeként megszervezett szakmai gyakorlat vagy gyakorlati képzés során a felsőoktatási intézményben, az intézmény által alapított gazdálkodó szervezetben vagy külső gyakorlóhelyen, a hallgatók csak hallgatói munkaszerződéssel végezhetnek munkát. 

2013. szeptember 19.

Elégedetlenek az életükkel a magyarok?

Enyhén negatív értéket vett fel az az új mutatószám, amellyel a GKI a magyar társadalom élet-elégedettségét igyekszik megragadni. Amint azt az InfoTandem infografikája is mutatja, a jövedelem önmagában kevés a boldogsághoz; ennél fontosabb, hogy okunk van-e optimistán tekinteni a jövőbe.

2013. szeptember 19.

Kismamák munkában

A gyermekvállalás nagy öröm és nagy változás a családi életben, nem közömbös azonban, hogy ez a boldog időszak milyen anyagi támogatással párosul, a gyermekgondozás, nevelés időszakában kieső munkabér ­helyébe milyen ellátások léphetnek. Ez az írás végigtekint a kapcsolódó társadalombiztosí­tási szabályokon, és dióhéjban kitekint a gyermekekkel kapcsolatos családtámogatási rendelkezésekre. Ez a két ellátási terület együttesen biztosítja a gyermekvárás, gyermekgondozás, -nevelés anyagi hátterét. A cikk elsősorban a kismamák szemszögéből vizsgálja ezt a kérdést, de jogszabályaink, és kapcsolódóan a munkajogi szabályok is széles körben biztosítanak lehetőséget az apák számára is gyermekgondozási, gyermekápolási ellátásokra. Ha egy adott időszak nem kifejezetten az anya személyéhez kötődik, mint például a szülési szabadság, a szülők döntése alapján akár az anya, akár az apa végezheti a gyermek körüli teendőket, és a jogosultsági feltételek megléte esetén igénybe veheti a gyermekgondozási díjat vagy a gyermekápolási táppénzt. Természetesen a gyermeket örökbe fogadó személyeket és a gyámokat is megilletik a gyermek életkorának megfelelő gyermekgondozási, -nevelési ellátások.

2013. szeptember 17.

Facebook-szabályzat: meddig mehet el a munkáltató?

Beleszólhat-e a munkáltató abba, hogy a dolgozó mit ír ki, mit posztol a közösségi oldalára a munkaidején kívül? Hol húzható meg az üzleti és a magánszféra közötti határ? Milyen magatartás sértheti a cég érdekeit és milyen a dolgozóét? Cikkünkben annak jártunk utána, milyen aggályok, milyen érvek merülnek fel a Facebook-szabályzatok  kapcsán.

2013. szeptember 13.

Internethasználat: sereghajtók a magyar cégek

A hazai vállalkozások szűk kilenctizedének van netkapcsolata, ami jócskán elmarad az uniós átlagtól. Munkája során az alkalmazottak egynegyede használja az internetet. Az InfoTandem heti infografikája.