Rengeteg kibertámadás történik az egyre terjedő home office miatt Access to the comments


Egyre több európai országban alkalmazzák kötelező jelleggel az otthoni munkát a járvány elleni harcban. Franciaországban és Belgiumban is pénzbüntetést kaphat az a cég, amely nem teszi lehetővé a munkavállalóknak a home office-t. Azonban az irodán kívüli munkának nagy ára van a szakértők szerint.


“2020-ban 630 százalékkal nőtt a felhőalapú adattároló eszközök elleni támadások száma Franciaországban. Ebből kiderül az, hogy a támadók kihasználják az új helyzetet” – mondta egy francia kiberbiztonsági szakértő, François Esnol-Feugeas.

A hackerek azt is kihasználják, hogy az unió tagállamaiban eltérőek a szabályok. Az Európai Bizottság nem készít javaslatokat a távmunka szabályozására.

“Nincsenek uniós szabályok a távmunka ügyéről. Hiszen az egészségvédelmi intézkedések tagállami hatáskörben vannak” – mondta a bizottság szóvivője, Eric Mamer.

A szakértők közben azon vitatkoznak, hogy az adatbiztonságot feláldozzák-e a járvány elleni küzdelemben.

Nagy kihívás az is, hogy azonosítsák a távolról dolgozó munkatársat. Hiszen nem mindegy, ki fér hozzá az informatikai rendszerhez a távolból” – mondta a szakértő, François Esnol-Feugeas.

A bizottság olyan keretrendszer kidolgozására készül, amely minden uniós polgár számára hozzáférhetővé tenne egy digitális azonosítót. Ezt a polgárok összekapcsolhatják majd a személyi azonosító okmányaikkal és így biztonságosan történhet meg az azonosításuk az online térben is.

(hu.euronews.com)
Kapcsolódó cikkek

2022. január 21.

Hozzáférési joggal és cookiekkal foglalkozott az EDPB

Januári plenáris ülésén az EDPB ajánlást fogadott el a hozzáférési jogról. Az ajánlás célja, hogy elemezze a hozzáférési jog különböző aspektusait, és pontosabb útmutatást adjon arra vonatkozóan, hogy a hozzáférési jogot hogyan kell biztosítani a különböző helyzetekben.

2022. január 19.

Február 1-től nő a cégek átláthatósága

A tényleges tulajdonosokra vonatkozó központi nyilvántartást magában foglaló jogszabályt – az Európai Uniós Irányelvekkel összhangban – 2021 májusában hirdették ki, ugyanakkor több fontos pontja idén lép hatályba. 2022. február 1-ével bővül azok köre, akik hozzáférhetnek a nyilvántartáshoz, július 1-ével pedig teljes lesz a transzparencia: bárki betekintést nyerhet és megnézheti, ki egy adott vállalkozás tulajdonosa – hívta fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.