Bejegyzések alkotmányjogi panasz címkével

Jogszabályfigyelő 2024 – 6. hét
2024. február 12. Szakma

Jogszabályfigyelő 2024 – 6. hét

Alábbi cikkünkben, tekintve, hogy a 2024/13-14. számú Magyar Közlönyben szakmai közérdeklődésre számot tartó újdonság nem jelent meg, az Alkotmánybíróság honlapján megjelent legfrissebb döntések közül válogattunk.

Jogszabályfigyelő 2023 – 41. hét
2023. október 16. Szakma

Jogszabályfigyelő 2023 – 41. hét

Alábbi cikkünkben tekintve, hogy a 2023/144–146. számú Magyar Közlönyökben szakmai közérdeklődésre számot tartó újdonság nem jelent meg, az Alkotmánybíróság Határozatai 2023. évi 18. számában megjelent döntések közül válogattunk.

Jogszabályfigyelő 2023 – 37. hét
2023. szeptember 18. Szakma

Jogszabályfigyelő 2023 – 37. hét

Alábbi cikkünkben, tekintettel arra, hogy a 2023/128–131. számú Magyar Közlönyökben szakmai közérdeklődésre számot tartó újdonság nem jelent meg, az Alkotmánybíróság honlapján megjelent közlemények, tájékoztatók közül válogattunk.

Megváltoztak az alkotmányjogi panasz benyújtásának egyes szabályai
2023. június 15. Szakma

Megváltoztak az alkotmányjogi panasz benyújtásának egyes szabályai

2023. augusztus 1-től alkotmányjogi panaszt kizárólag az ügyben eljáró elsőfokú bíróság útján lehet előterjeszteni. Ettől kezdődően az alkotmányjogi panasz benyújtására közvetlenül az Alkotmánybíróságon nincs lehetőség, az Alkotmánybíróságon benyújtott alkotmányjogi panaszokat az Alkotmánybíróság nem küldi meg az elsőfokú bíróságnak, és eljárást sem indít az ügyben.

2023. április 27. Napi

Az AB 2023. első negyedéves ügyforgalma

Az Alkotmánybíróság ügyforgalmi adatait részletes táblázatokban teszi közzé minden negyedév végén, valamint az év végén. Az alábbiakban összefoglaljuk a 2023 első negyedévére vonatkozó alapvető adatokat, és grafikonok segítségével áttekintést adunk ügyteherről és a döntések adatairól.

2022. május 31. Napi

Az Alkotmánybírósághoz fordulnak a pedagógus-szakszervezetek

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete(PDSZ) szerint Novák Katalin köztársasági elnök „szabad utat nyitott a sztrájkjogot súlyosan korlátozó törvénynek”, így nem amradt más lehetőségük, mint az alkotmányjogi panasz.

2022. május 20. Szakma

Megsemmisítette az AB a népszavazási kérdések hitelesítését

Alaptörvény-ellenesnek minősítette és megsemmisítette az Alkotmánybíróság (AB) a Kúria népszavazási kérdés hitelesítése tárgyában hozott végzéseit. Az Alkotmánybíróság döntése szerint a Fudan Egyetem ügyében a nemzetközi szerződés miatt, az álláskeresési járadék ügyében pedig a költségvetés érintettsége miatt nem lehet országos népszavazást tartani.

A tisztességes eljáráshoz való jog bírósági aspektusai 
2022. április 11. Szakma

A tisztességes eljáráshoz való jog bírósági aspektusai 

„A tisztességes eljáráshoz való jog elméleti és gyakorlati kérdései” címmel rendezett március végén konferenciát a Károli Gáspár Református Egyetem Alkotmánybíráskodás és bírói jogalkalmazás Kutatóműhelye, valamint a Wolters Kluwer Hungary Kft. A konferencián Dr. Varga Zs. András, a Kúria elnöke a jogkereső állampolgárok egyik legfontosabb jogának bírósági aspektusait mutatta be. 

A tisztességes eljáráshoz való jog aspektusairól rendeztek konferenciát
2022. március 31. Szakma

A tisztességes eljáráshoz való jog aspektusairól rendeztek konferenciát

„A tisztességes eljáráshoz való jog elméleti és gyakorlati kérdései” címmel rendezett március végén konferenciát a Károli Gáspár Református Egyetem Alkotmánybíráskodás és bírói jogalkalmazás Kutatóműhelye, valamint a Wolters Kluwer Hungary Kft.  A konferencián a meghívott előadók bemutatták e jog legfontosabb aspektusait, valamint  a nemrégiben megjelent „ A tisztességes eljáráshoz való jog”  című gyakorlati kézikönyvet.