Bejegyzések véleménnyilvánítás szabadsága címkével

Kirúgás Facebook poszt miatt
2023. szeptember 1. Szakma

Kirúgás Facebook poszt miatt

Ha a közalkalmazott felperes maga tünteti fel munkáltatóját Facebook adatlapján, így saját személye közvetlenül összefüggésbe hozható a munkáltatójával. A Facebookon történt közlés tartalma miatt a közalkalmazott magatartása objektíve alkalmas lehet a munkáltató jóhírnevének megsértésére, amely magatartás megalapozhatja a jogviszony megszüntetését – a Kúria eseti döntése.

2022. december 20. Napi

EJEB: nem sértette a véleményszabadsághoz való jogot Zemmour elmarasztalása

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kedden kihirdetett ítélete szerint Franciaország nem sértette meg a véleményszabadsághoz való jogot, amikor egy 2016-os televíziós műsorban tett kijelentései miatt pénzbüntetést szabtak ki Éric Zemmour francia publicistára, volt elnökjelöltre a franciaországi muzulmán közösség elleni diszkrimináció és vallási gyűlölet szítása vádjával.

2021. július 21. Szakma

Nem adta ki a közérdekű adatokat az ITM

A NAIH megállapította, hogy az ITM jogsértést követett el, amikor általánosságban hivatkozott a közérdekű adatok nyilvánosságának korlátozására és nem adta ki azokat a kérelmező részére.

2021. május 12. Napi

A mesterséges intelligencia szabályozási kihívásai

„A napokban jelenik meg az Információs Társadalom Kutatóintézet első tanulmánykötete. „A mesterséges intelligencia szabályozási kihívásai” címet viselő kötet huszonkét tanulmányt tartalmaz hat tematikai blokkban. A kötetet Török Bernát és Ződi Zsolt szerkesztette, előszavát Koltay András írta. A hat tematikus blokkban szó esik a mesterséges intelligencia magasabb absztrakciós szintjeiről, szabályozási dilemmáiról, az adatvédelemről, a nyilvánosságról és a különböző jogalkalmazási kihívásokról.”

2021. január 28. Napi

Kúria: nem véleménynyilvánítás egy emlékmű megbontása kalapáccsal

A Kúria szerint egy emlékmű kalapáccsal történő megbontása erőszakos magatartás, és nem tekinthető véleménynyilvánításnak, ezért új elsőfokú eljárás lefolytatását írta elő Novák Előd ügyében. Az akkor még jobbikos politikus 2015-ben kalapáccsal kezdte megbontani Budapesten a Szabadság téri szovjet emlékművet.