Egy új dimenzió – Volkswagen ID. Buzz Pro


A retro stílusból már rengeteg szeletet kiharapott a Volkswagen, de most úgy néz ki, a Buzz modellel csúcsra ért. Mai kor szellemét követve a teljesen elektromos modell megfelelve a mindennapok kihívásainak, minden találkozáskor még mosolyt is csal az arcunkra.

Amellett, hogy busz és kellően praktikus, ötszemélyesként végtelenségig kiszolgálhat egy családot vagy minden utazót, aki a fedélzetre lép. De elsősorban inkább ott kezdenénk vele, hogy maga a látvány azonnal az érzelmekre hat. Töpszli orr, csinos pofi, dizájnos hátsó rész, no meg a kétszínű fényezéssel mindent visz. És ha nyílik az elektromos tolóajtó vagy nyitunk egyet elöl, ugyanez a világos, vidám hófehér belső kompozíció vár minket, mely a karosszéria színével megegyező narancsos belső dekorációval alkot kicsit műteremre hasonlító képet.

Kétszínű fényezése opciós a maga 1,9 milliós tételével, de megkapjuk tőle a 2017-ben bemutatott tanulmány modell teljes pompáját. Szinte változtatás nélkül áll előttünk az akkor bemutatott modell minden dizájn fogása. De, aki még emlékszik a T1-es modellre, melyet 1950 és 1967 között gyártottak, annak sem kell bemutatni ezt a fajta fényezési stílust.

Volkswagen

Állandó gerjesztésű szinkronmotort kapott, amely a hátsó tengelyhez lett beépítve a közvetlen hajtás érdekében, teljesítménye 204 lóerő, nyomatéka 310 Nm

Találunk rajta még egy két fogást, ami a múltba repít vissza, a hatalmas márka jel az elején mindenképp idetartozik, ami a tanulmány modellen összefonódva a LED-es nappali menetfénnyel, még világítást is kapott. Szerencsére itt ennyire nem tolták túl, megelégedtek azzal, hogy a fényszórót körül ölelő fénycsík csak a márkajelig fut össze, de a látvány kedvéért és a tökéletes összhang érdekében fehér betűket varázsoltak bele. Hátsó fertájon pedig az ablakok mögött három fekete díszcsík utal az ős modell farmotoros elrendezésére, ahonnan a levegőt szippantotta magába a négyhengeres boxermotor. Nos ehhez hasonlót sem kell keresnünk. A lapos padló alatt hátsókerék-hajtásúként az állandó gerjesztésű villanymotor bújik meg, melynek 204 lóereje mozgatja a 2,5 tonnás kisbuszt, ami jelenleg az egyetlen erőforrás, ami kapható hozzá.

Volkswagen

Cukorfehér néven kell keresni a konfigurátorban ezt a belsőt, amihez a karosszéria színével egyező betétek társulnak

És a mindent igéző tekintet, a T1 nagy szemeivel tekintett a világra, míg a BUZZ IQ.LIGHT névre hallgatónak a vékonyra húzott LED-Matrix fényszórói szinte beszélnek hozzánk. Nyitáskor mozgatja a tekintetét, és apró fényjátékkal kedveskedik mellé.

Az orr rész jóval tágasabb, mint régen volt, kényelmesen ülünk benne, még a SUV modelleknél is jobb rálátásunk van a forgalomra, ennek egyrészt a 90 cm magasságban elhelyezett ülések az okai, másod sorban a padló alatt elhelyezett akku csomag is jócskán hozzájárul. A szélvédő is messze esik tőlünk, picivel több, mint másfél méterre van a fejünktől, amit Multivan használók már jól ismerhetnek, de itt valahogy fokozódik a helyzet, a vaskos A-oszlop sokat kitakar a világból, de inkább az ülésből a felfelé való kilátás – esetleg jelzőlámpára – roppant kellemetlen tornamutatvánnyal jár, nem is szerencsés elsőnek lenni lámpás szituációknál, ez a dobozvilág nagy sanyarúsága. Cserébe irgalmatlan hely van benne, a csomagtér 1121 literes, a tolóajtók közt egy felnőtt elfér keresztben és a padló-plafon közti 1,05 méter is kellemes, tágas térre enged következtetni, ráadásul a sarokra tolt kerekek sem nyúlnak bele a belső méretekbe. Nyújtott tengelytávval akár hétszemélyesként is rendelhetjük, de a tesztautónk 2989 mm-es tengelytávjához csak ötszemélyesként férhetünk hozzá. Az ülések a második sorban lábakon állnak, a kényelmes pakolászás érdekében a padlóhoz csavarozható állpadlót rendelhetünk hozzá a Comfort csomag „Plus” részeként, így szépen rendezhetjük alá a kábeleket, az ülések háttámlájának határolásával normál csomagtartóként funkcionálhat anélkül, hogy az egész utastéren átgurulna valami.

Volkswagen

Kétszínű fényezése (1,8 millióért) és annak kialakítása a korabeli T1-es modellre utal, tengelytáv hatalmas 11 mm híján 3 méter, ehhez képest a fordulókör 11 méteren belüli

Azért van neki plusz jelentősége is, a második sor üléseinek háttámla lehajtásával síkfelületet kapunk, ahová akár egy 1,2 x 2,2 méteres matrac is be huppanhat, ha szunyókálni lenne kedvünk, alatta pedig marad hely a cuccainknak. Ha mégis plafonig pakolnánk, a csomag részeként raktérhálót feszíthetünk az utasok mögé, hogy semmi ne juthasson az utasok közé, de ami talán érdekfeszítőbb, az a Buzz Boksz hozzá. Ez egy kivehető középkonzol rakodórekeszekkel és rögzítési pontokkal a padlón az első ülések között, amely lazán áthelyezhető akár a második sor utasai elé is. Bár pakoló helyeket nem kell keresni benne, szinte minden kialakítható helyen találunk egy méretes rekeszt, de a rendezésben sokat segít a boksz. Sokat törődtek emellett a praktikummal is, az ajtókban USB-C töltőaljzat és telefontartó is található, az első ülések háttámlájára is került a telefontartó zsebecskékből, de ebben a modellben is megtalálható a műszerfal alsó részéből kihajtható pohártartó, amely praktikussága mellett kihajtásával még egy rekeszt is rejt mögötte.

Volkswagen

Extra kényelmesek a memória funkcióval is rendelkező ülések, van hely benne rendesen, 164 cm a belső szélessége

Az utastér méreteit jól jellemzi az is, hogy ha a bokszot kiiktatnánk, simán hátra tudnánk sétálni a hátsó ülésekhez, melyek 60:40 arányban külön sínen tologathatóak, és a háttámlájuk dőlésszöge is állítható. A második sor üléseinek egyetlen hátránya, hogy a kétszemélyes pad középső része nem kapott Isofix rögzítési pontot, ami egy családos autóként ilyen méretek mellett értékelhető negatívumként.

Volkswagen

Tároló és USB-C töltő minden szegletben található, „Play/Pause” pedálok viccesek, a kihajtható pohártartó okos megoldás, felette az elektromos tolóajtók gombjai találhatók

Az elől trónolók igazán kényelmes ülésekben foglalhatnak helyet, a dupla karfás székek ülőlapjának hosszúsága is módosítható, a memóriás ülések hosszútávon is remek kényelmet biztosítanak. Amit hiányoltunk, az a külön állítható légkeverő egység a hátsó sorokból, de ez sem jelent gondot, bár az üveg felületek nagyok, de a klíma könnyedén tart kellemes hőmérsékletet az utastérben.

Talán az egyszerű műszerfal is utalhatna a felmenőkre, de itt még egyszerűbb a magyarázat, az eddig megismert ID. modellekből lépett át a Buzzba változatlan formában és felhasználás mellett, egyedül az eddig a kijelzőhöz szorosan csatlakozott irányváltó költözött a kormány mögötti bajuszkapcsolóra. Ez azt is jellenti, hogy a jó felbontású, rokonszenves grafikájú központi kijelző alatti, sötétben láthatatlan, simogató felületektől nem szabadult meg a Buzz.

Volkswagen

Dizájnos a lökhárító, cukorfehér fényezése kiemeli a mosolyt az elején, LED-Matrix-fényszórók mint a szemek néznek ránk, nyitáskor üdvözlő funkcióval kedveskednek

Mint az érintőkapcsolós paneltól sem – ahonnan a bal térdünk magasságában a világítást is irányíthatjuk – lesz a szívűnk csücske, ha a lámpán szeretnénk állítani és nem vagyunk figyelmesek – de ha azok vagyunk, akkor is –, könnyen a szélvédő felesleges fűtését dolgoztatjuk.

A vezető előtti apró kijelző csak a legszükségesebb információkat ossza meg velünk, ezen semmilyen állítási lehetőséggel nem tudunk változtatni, max a sávtartó képe tehető ki kicsit nagyobb formátumban vagy jobbra tolódik a kilométeróra a navigáció használatából adódóan.

Egyedül a központi kijelző színvilága változik a hangulatvilágítással összhangban, ami további látványos komponensként jelenik meg az utastérben. A szélvédő aljában található fénycsík nemcsak hangulatvilágítással szolgál, komponál az autó más egységeivel is. Ütközés figyelmeztetés esetén vörösen pulzál, míg navigáció használata közben kék fény fut a haladás irányába, addig a sávváltást fehér fénnyel segíti.

Volkswagen

Nagyon kényelmes a beszállás, bárhova is kaptunk helyet, 90 cm magasra kell felcsücsülnünk. A világos belső jól mutat, de mindennapi használatra nem ajánlott

Ami szerencsés örökségnek számít és nagyon szerethető, az az indulási procedúra leegyszerűsítése. Ha felcsücsültünk az ülésbe, egyszerűen csak a fékre lépünk, majd D-be pattintjuk az írányváltót – amely szintén világítás nélküli – és már mozog is az újragondolt kocka.

A nettó 77 kW teljesítményű akkumulátor által táplált 150 kW-os villanymotor tíz másodperc környékén gyorsítja százra a kisbuszt, ami városi és környéke tempónál kellő dinamikával mozoghatunk. Az autópályás tempó már kivesz belőle rendesen, még érezni benne a lendületet, de fogyasztása drámain változik. Az eddigi szépen összeszedett 22 kWh körüli átlag 30 fölé emelkedik, amivel a „teletank” eddigi 400 kilométeres hatótáv ígérete 220–240 kilométerre csappan.

Volkswagen

Az emelt, csavarral rögzített csomagtérpadló opciós tétel, így kapunk síkfelületet az ülések lehajtásával, a csomagtérajtó elektromos mozgatású

Vegyes használat végül 27,2 kWh átlagot hozott a majd ezer kilométeres tesztút végére, amiben a már említett autópálya mellett sűrű városi használat is szerepelt. Töltése picit kompenzálja a magasabb fogyasztási értékeket, a gyári értékek szerint 170 kW-os töltést érhetünk el vele, több esetben is 180 kW felé emelkedett a teljesítmény, ami nem egészen 30 perc elteltével a 80%-os akkuszintet lépte át. A legtöbb esetben váltóárammal 11 kW-os töltőről próbálkoztunk, ami lassabb töltési sebességet garantál, de folyamatos teljesítményt biztosít, 20%-ról 5 és fél óra alatt éri el a 100%-ot. A navigáció használatával automatikusan töltési pontokkal generál, ezeket felülírhatjuk annak függvényében, hogy milyen töltési elvárásaink vannak, de mindig figyelembe veszi két pont közt a forgalmi szituációkat, valamit az adott pillanatban lévő fogyasztási adatokat.

Volkswagen

Szép a grafika a kijelzőben, megújult operációs rendszer dolgozik benne, a vezető előtti kijelző a kormány állítással együtt mozog

Drive módból sport beállítást is választhatunk, aminek nem sok értelmét látni, nem változik lényegében a főbb komponensek keménysége. A kormányzás mindvégig lágy marad, de határozott visszajelzést ad a vezetőnek, városban ez előnyös lehet a kicsi fordulókőr mellett, de inkább a kényelemre hangolták a vezethetőséget. A fék is hasonló cipőben jár, nincs határozott pont a pedál nyomásakor, erős fékezésre keményen reagál, de finomabb fékezések során meghatározhatatlan a fékpont, nem érezzük pontosan, hol lesz az a pont, ahol fékezésre bírhatjuk.

Cserébe sok asszisztens rendszer vigyáz ránk, ami jó, de a sávtartó rendszer még jó felfestési viszonyok közt is néha elveszti a fonalat. Futóműve rendben van. A hátsó futómű a kakukktojás, szépen rugózik, de a lengéscsillapítás feszesre sikeredett, ennek ellenére nem panaszkodnak az utasok hazai útjainkon. Üresen használva nagyobb aszfalt hibáknál érezni a teherautós tehetetlen mozgást és pattogást hátulról, de nem zavaró, inkább szőrszálhasogatás részünkről.

Volkswagen

27 milliótól konfigurálható a Buzz, az opciós lista hosszú és részletes, tesztautónk 37 millió forintos beruházás

Kevés olyan autó van, aminek ennyire elragadó a hangulata, vonzza a tekintetet, ez nem kétséges, dinamikus és jól használható a Buzz, nagyon szerethető masina. Magas vételára mellett az alapfelszereltsége nem valami kápráztató, és a hatótáv sem az, amire számítunk, de okos tervezéssel messzire juthatunk, de bármeddig is jutunk, mindig vidámak maradunk.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 8.

Filmklasszikusok áradata

Ha szeretünk klasszikus alkotásokat nézni jó minőségben, nagy vásznon s nem otthoni magányunkban, hanem családi, baráti társaságban, egy esti mozizás keretében, akkor érdemes várnunk szeptember 12-ig. Több mint száz művet, köztük restaurált különlegességeket is láthatunk 2023. szeptember 12–17. között a Budapesti Klasszikus Film Maratonon.