Feltételekhez köti az EU a brit szabadkereskedelmet

Az Európai Parlament szerdán elfogadott határozata előírja, hogy a britek továbbra is kövessék a nemzeti jogszabályaikban azokat az eu-s rendeleteket, amelyeket 2020 előtt fogadtak el, noha már két hete nem az EU tagjai.

Az Európai Parlament felszólította Michel Barnier Brexit ügyi tárgyalóbiztost, hogy szabja feltételül az Egyesült Királyság számára, hogy a munkajog, a környezetvédelem és a versenyjog területén az eu-s szabályokat a Brexit után is tartsák be, ha a britek szabad kereskedelmi megállapodást akarnak kötni az EU-val..

Az Európai Parlament által 543 igen szavazat és 39 nem szavazat, valamint 69 tartózkodás  mellett elfogadott állásfoglalásban az európai parlamenti képviselők kijelentették, hogy számos kérdésben „dinamikus kell összehangolni” a brit jogszabályokat az EU standardokkal.

Mivel az EP-képviselők jóváhagyták a szabadkereskedelmi megállapodás feltételekhez kötését, az Európai Bizottság először gyakorolta Brexit megállapodáson alapuló hatáskörét amellyel előírja a brit kormányt kötelezze a brit törvények módosítására, annak ellenére, hogy az ország két hete kilépett az EU-ból.

Az átmeneti időszak feltételei szerint az Egyesült Királyság az egységes piacon és a vámunióban marad, de Brüsszelben egyetlen döntéshozó intézmény sem működik, az uniós jog továbbra is elsőbbséget élvez az Egyesült Királyság nemzeti jogával szemben.

európai unió jogrendszere

A Bizottság két hónapot adott a brit kormánynak a nehéz tehergépjárművekre kivetett illeték szabályainak módosítására, amely szerint az Egyesült Királyságban bejegyzett járművezetők illetékkedvezményt érvényesíthetnek. Az Európai Bizottság szerint az illetékkedvezmény hátrányos megkülönböztetést valósít meg az eu-s tagállamokkal szemben.

A brit kormánynak a következő 11 hónapos átmeneti időszak sok kellemetlenséget okozhat. Ezt az időszakot Boris Johnson miniszterelnök korábban „hűbérességnek” titulálta.

Az Európai Parlament szerdán elfogadott határozata előírja, hogy a britek továbbra is kövessék a nemzeti jogszabályaikban azokat az eu-s rendeleteket, amelyeket 2020 előtt fogadtak el. Az EP képviselők szerint el kell kerülni az „eu-s jog deregulációját”, mivel támogatták az Egyesült Királyság jogának dinamikus összehangolását az eu-s joggal.

Nathalie Loiseau, a volt francia uniós ügyekért felelős miniszter és a parlament Egyesült Királyságbeli koordinációs csoportjának képviselője azt mondta: „Az Európai Parlament széles körű, mély és fenntartható partnerséget javasolt, amely mind ez idáig példa nélküli és gyümölcsöző az Egyesült Királyság számára.

“Ez az ajánlat kiegyensúlyozott kötelezettségekkel jár: nem vagyunk kompromisszumkészek ezekben a kérdésekben: a fogyasztók, a munkavállalók, a magánélet és személyes adatok, valamint a környezet védelme továbbra is magas szintű kell legyen.”

(theguardian.com)

Kapcsolódó cikkek:


Jogellenesen blokkolta a Facebook titkosszolgálati alkalmazottak fiókjait?
2020. február 20.

Jogellenesen blokkolta a Facebook titkosszolgálati alkalmazottak fiókjait?

A tel-avivi bíróság elrendelte, hogy a Facebook, oldja fel az NSO Group izraeli titkosszolgálati cég munkavállalójának felhasználói fiókjára vonatkozó korlátozást, és hasonló döntések várhatók más alkalmazottak ügyében is a következő napokban – mondta az NSO szóvivője kedden.

Lemondását tervezi az USA igazságügy minisztere?
2020. február 20.

Lemondását tervezi az USA igazságügy minisztere?

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztere, William Barr fontolóra veszi a lemondást Donald Trump elnöknek az Igazságügyi Minisztérium nyomozásairól szóló tweetjei miatt – mondta egy helyzetet ismerő forrás a Reutersnek, amelyre a minisztérium úgy reagált, hogy “a miniszter nem tervezi lemondását.”

Jogrendszerek a Digitális Társadalomban – III.
2020. február 20.

Jogrendszerek a Digitális Társadalomban – III.

A polgári jogi felelősségi rendszer innovációja jogalkotási művelet eredménye, melyhez az ürügyet a 2015/2302 számú európai uniós irányelv szolgáltatta, amely a szervezett utazások joganyagának megújítását és modernizációját tűzte ki céljául, nem utolsó sorban meg akarta feleltetni a jogi rendelkezéseket az internet korszakának.