Egyeztet a MÜK és az OBH az elektronikus eljárási cselekményekről Koronavírus

A résztvevők megállapították, hogy a bíróságok és az ügyvédi tevékenységet gyakorlók közös érdeke, hogy az igazságszolgáltatás működését a lehetőségek adta keretek között, az eljárási garanciák megtartásával, a lehető legszélesebb körben biztosítsák.

A Magyar Ügyvédi Kamara elnökének és az Országos Bírósági Hivatal elnökének levelezése alapján 2020. április 9. napján szakértői szintű egyeztetés kezdődött a veszélyhelyzet ideje alatt érvényesülő egyes eljárásjogi intézkedésekről szóló 74/2020. (III. 31.) Korm. rendelet szabályainak gyakorlati megvalósításáról. Az egyeztetésen az OBH részéről dr. Kékedi Szabolcs, OBH EEF főosztályvezetője, dr. Péter Zoltán, OBH EEF főosztályvezető-helyettese, a Magyar Ügyvédi Kamara részéről dr. Kadlót Erzsébet, dr. Baranyi Bertold, dr. Gróf Krisztián és dr. Homoki Péter vett részt.

Az első egyeztetés eredményes volt, konstruktív volt a hozzáállás a szervezetek részéről, mindenki a megoldásra törekszik. A résztvevők megállapították, hogy a bíróságok és az ügyvédi tevékenységet gyakorlók közös érdeke, hogy az igazságszolgáltatás működését a lehetőségek adta keretek között, az eljárási garanciák megtartásával, a lehető legszélesebb körben biztosítsák. Az egyeztetésen az OAB és a MÜK képviselői az alábbi megállapításokat tették:

A bíróságok egységesen a Skype for Business, valamint – 2020. májusától – a VIA VIDEO eszközöket fogják alkalmazni azon eljárási cselekmények esetében, ahol a személyes közreműködés ilyen módon kiváltható (technikai útmutató a tájékoztató végén).

A fenti eszközök – és általában a hasonló megoldások – alapvetően a legszükségesebb eljárási cselekményekre használhatóak, a nagy számú, sok szereplős eljárásokban nem alkalmazhatóak, bizonyos eljárási cselekményekre nem minden esetben alkalmasak.

A polgári, közigazgatási és a büntető ügyszakot külön kell kezelni, mert eltérő eljárási szabályok és megoldások lehetségesek.

Vannak olyan ügyek, amelyek folytatása nem mellőzhető, ilyenek többek között a kényszerintézkedésekben történő döntéshozatal, a fogvatartott ellen zajló eljárások, valamint a határidőhöz kötött eljárások (pl. pszichiátriai felülvizsgálat).

A videokonferenciás tárgyalás esetén az elvárt viselkedés, öltözködés, eljárási szabályokat rugalmasan kell kezelni. Például határozathirdetés esetén nem kell felállni, a jogi képviselőknek nem kell talárt viselniük, de a lehetőségekhez képest elvárt az ügyvédi tevékenység gyakorlójához, illetve a bírósági eljáráshoz méltó öltözet és körülmények biztosítása.

A MÜK javasolja lehetővé tenni a tárgyalások kép- és hanganyagának a rögzítését, amire elviekben a Skype for Business képes. 7.A területi ügyvédi kamarák – a veszélyhelyzetre tekintettel – frissítették a kirendelhető ügyvédek listáját, amely a https://kirendeles.magyarugyvedikamara.hu/ címen elérhető. Az ügyvédek nyilvános adatai is elérhetőek a https://magyarugyvedikamara.hu/html/nyilvanos-kereso/ honlapon.

Szükséges külön egyeztetni a Legfőbb Ügyészséggel és a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamarával.

A későbbiekben az egyeztetés tárgyává kell tenni a veszélyhelyzet megszűnését követő időszak kihívásait. A résztvevők megállapodtak abban, hogy egyeztetik és folyamatosan visszajeleznek egymásnak a gyakorlati tapasztalatokról, valamint összehangolják a tájékoztatásaikat.

(mük.hu)

Kapcsolódó cikkek:


Külföldi cégrészesedés: a tranzakciók nagy része érintett lehet
2020. május 29.

2020. május 26-án a Kormány elfogadta a 227/2020. (V.25.) sz. Kormányendeletet, ami 2020. december 31. napjáig új hatósági bejelentési kötelezettséget határozott meg az úgynevezett stratégiai társaságokban történő bizonyos részesedés és egyéb jogosultság szerzésére vonatkozó, illetve egyéb, külföldi vagy külföldi hátterű cégek által megvalósított tranzakciókkal kapcsolatban, hívja fel a figyelmet a Baker Mckenzie budapesti irodájának társasági jog és vállalatfelvásárlási csoportja.