A nagy testvér már az egészségünket is figyeli


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Google úgy gyűjtött érzékeny egészségügyi adatokat az egyik legnagyobb amerikai magánegészségügyi szolgáltatótól, hogy a betegek és az orvosok nem tudtak róla.

A Google a Nightingale nevű titkos projekt keretében több millió amerikai állampolgár egészségügyi adatához fért hozzá jogosulatlanul.

A Google az USA második legnagyobb egészségügyi szolgáltatójával az Ascensionnal állapodott meg és tavaly óta 21 tagállamból szerzett egészségügyi adatokat.

A Google által végrehajtott adatszerzés számos adatvédelmi aggályt vet fel, mivel nem lehet tudni, hogy a megszerzett adatokat hogyan kezelte a cég. A betegeket és orvosaikat sem tájékoztatták arról, hogy kezelik a személyes adataikat, annak ellenére, hogy ahhoz legalább 150 Google dolgozó is hozzáfért a Wall Street Journal szerint.

A cég többek között az érintettek nevét, címét, születési idejét, orvosi diagnózisait, laboreredményeit, a felírt gyógyszereket és a kórházi kezeléseket is megszerezte.

Az esetre úgy derült fény, hogy egy anonim felhasználó kirakta az internetre a projekthez kapcsolódó dokumentumokat, azzal a megjegyzéssel, hogy “a Google titokban a saját szerverére továbbít adatokat a betegek tudomása és hozzájárulása nélkül.”

A Google és az Ascension is úgy nyilatkozott, hogy az adatgyűjtés nem sérti az amerikai egészségügyi szolgáltatási törvényt, amely előírja az egészségügyi személyes adatok védelmét.

A Google igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy a megszerzett egészségügyi adatokat nem kapcsolják és nem is fogják összekapcsolni a Google által a felhasználókról tárolt más adatokkal. “Az  Ascension marad az adatok kezelője mi az ő nevükben eljárva nyújtunk szolgáltatást” – tette hozzá a cég.

A techcég a megszerzett egészségügyi adatokat egy mesterséges intelligenciába akarja betáplálni, amellyel új profitorientált szolgáltatást akar indítani.  A cég már több éve foglalkozik például egy olyan mesterséges intelligencia fejlesztésével, amely elemzi az MR képet és egyéb betegadatokat és abból következtet a lehetséges egészségügyi diagnózisra és előrejelzéseket is készít.

Tariq Shaukat, a Google Cloud elnöke így nyilatkozott: “Reméljük, hogy az egészségügyi szolgáltatásokat össze tudjuk kapcsolni a felhő, az adatelemzés, a gépi tanulás és a produktivitást növelő eszközök előnyeivel, amellyel javíthatjuk és olcsóbbá tehetjük az egészségügyi ellátást, miközben életeket mentünk.”

Az Ascension is megszólalt az ügyben. Közleményükben kiemelték, hogy “a Google-lel történő együttműködés során maradéktalanul megfeleltek a jogszabályi elvárásoknak és hatalmas erőfeszítéseket tettek az adatok védelme és az adatbiztonság garantálása érdekében.”

(telegraph.co.uk)


Kapcsolódó cikkek

2022. október 5.

Az online gyermekvédelmi rendszer működését vizsgálta az ombudsman

Az alapvető jogok biztosa a digitális gyermekvédelem rendszerét átfogóan áttekintő, AJB-686/2022. számú jelentésében megállapította: a gyermekek jogait, a gyermek legjobb érdekének megfelelő eljárás elvét tükröző szabályozás gyakorlati érvényre juttatása jelenleg akadályozott. Dr. Kozma Ákos ombudsman a helyzet javítására az érintetteknek egy ajánláscsomagot fogalmazott meg.