A nagy testvér már az egészségünket is figyeli

A Google úgy gyűjtött érzékeny egészségügyi adatokat az egyik legnagyobb amerikai magánegészségügyi szolgáltatótól, hogy a betegek és az orvosok nem tudtak róla.

A Google a Nightingale nevű titkos projekt keretében több millió amerikai állampolgár egészségügyi adatához fért hozzá jogosulatlanul.

A Google az USA második legnagyobb egészségügyi szolgáltatójával az Ascensionnal állapodott meg és tavaly óta 21 tagállamból szerzett egészségügyi adatokat.

A Google által végrehajtott adatszerzés számos adatvédelmi aggályt vet fel, mivel nem lehet tudni, hogy a megszerzett adatokat hogyan kezelte a cég. A betegeket és orvosaikat sem tájékoztatták arról, hogy kezelik a személyes adataikat, annak ellenére, hogy ahhoz legalább 150 Google dolgozó is hozzáfért a Wall Street Journal szerint.

A cég többek között az érintettek nevét, címét, születési idejét, orvosi diagnózisait, laboreredményeit, a felírt gyógyszereket és a kórházi kezeléseket is megszerezte.

Az esetre úgy derült fény, hogy egy anonim felhasználó kirakta az internetre a projekthez kapcsolódó dokumentumokat, azzal a megjegyzéssel, hogy “a Google titokban a saját szerverére továbbít adatokat a betegek tudomása és hozzájárulása nélkül.”

A Google és az Ascension is úgy nyilatkozott, hogy az adatgyűjtés nem sérti az amerikai egészségügyi szolgáltatási törvényt, amely előírja az egészségügyi személyes adatok védelmét.

A Google igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy a megszerzett egészségügyi adatokat nem kapcsolják és nem is fogják összekapcsolni a Google által a felhasználókról tárolt más adatokkal. “Az  Ascension marad az adatok kezelője mi az ő nevükben eljárva nyújtunk szolgáltatást” – tette hozzá a cég.

A techcég a megszerzett egészségügyi adatokat egy mesterséges intelligenciába akarja betáplálni, amellyel új profitorientált szolgáltatást akar indítani.  A cég már több éve foglalkozik például egy olyan mesterséges intelligencia fejlesztésével, amely elemzi az MR képet és egyéb betegadatokat és abból következtet a lehetséges egészségügyi diagnózisra és előrejelzéseket is készít.

Tariq Shaukat, a Google Cloud elnöke így nyilatkozott: “Reméljük, hogy az egészségügyi szolgáltatásokat össze tudjuk kapcsolni a felhő, az adatelemzés, a gépi tanulás és a produktivitást növelő eszközök előnyeivel, amellyel javíthatjuk és olcsóbbá tehetjük az egészségügyi ellátást, miközben életeket mentünk.”

Az Ascension is megszólalt az ügyben. Közleményükben kiemelték, hogy “a Google-lel történő együttműködés során maradéktalanul megfeleltek a jogszabályi elvárásoknak és hatalmas erőfeszítéseket tettek az adatok védelme és az adatbiztonság garantálása érdekében.”

(telegraph.co.uk)

Kapcsolódó cikkek:


Felfüggesztett börtönbüntetés az ítélet egy életveszélyt okozó pofonért
2020. október 21.

A Fővárosi Törvényszék 2 év – végrehajtásában 4 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte azt a férfit, aki arcul ütött egy embert, aki ennek következtében elesett, beverte a fejét és életveszélyes koponya sérüléseket szenvedett. A sértett később a kórházban korábbi betegségei következtében elhunyt, a halála és a sérülései között nem volt okozati összefüggés.

Költségvetési szerv által kötött megbízás is minősíthető munkaviszonynak
2020. október 21.

Költségvetési szerv által kötött megbízás is minősíthető munkaviszonynak

Amennyiben a megbízási jogviszony alapján a munkát végző személynek a tevékenységét alá- fölérendeltségi viszonyban, utasítások szerint, kötelezően megállapított 4 órás rendelkezésre állás és személyes közreműködés mellett kellett elvégeznie, foglalkoztatása ténylegesen munkaviszony keretében valósult meg.