A nagy testvér már az egészségünket is figyeli

A Google úgy gyűjtött érzékeny egészségügyi adatokat az egyik legnagyobb amerikai magánegészségügyi szolgáltatótól, hogy a betegek és az orvosok nem tudtak róla.

A Google a Nightingale nevű titkos projekt keretében több millió amerikai állampolgár egészségügyi adatához fért hozzá jogosulatlanul.

A Google az USA második legnagyobb egészségügyi szolgáltatójával az Ascensionnal állapodott meg és tavaly óta 21 tagállamból szerzett egészségügyi adatokat.

A Google által végrehajtott adatszerzés számos adatvédelmi aggályt vet fel, mivel nem lehet tudni, hogy a megszerzett adatokat hogyan kezelte a cég. A betegeket és orvosaikat sem tájékoztatták arról, hogy kezelik a személyes adataikat, annak ellenére, hogy ahhoz legalább 150 Google dolgozó is hozzáfért a Wall Street Journal szerint.

A cég többek között az érintettek nevét, címét, születési idejét, orvosi diagnózisait, laboreredményeit, a felírt gyógyszereket és a kórházi kezeléseket is megszerezte.

Az esetre úgy derült fény, hogy egy anonim felhasználó kirakta az internetre a projekthez kapcsolódó dokumentumokat, azzal a megjegyzéssel, hogy “a Google titokban a saját szerverére továbbít adatokat a betegek tudomása és hozzájárulása nélkül.”

A Google és az Ascension is úgy nyilatkozott, hogy az adatgyűjtés nem sérti az amerikai egészségügyi szolgáltatási törvényt, amely előírja az egészségügyi személyes adatok védelmét.

A Google igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy a megszerzett egészségügyi adatokat nem kapcsolják és nem is fogják összekapcsolni a Google által a felhasználókról tárolt más adatokkal. “Az  Ascension marad az adatok kezelője mi az ő nevükben eljárva nyújtunk szolgáltatást” – tette hozzá a cég.

A techcég a megszerzett egészségügyi adatokat egy mesterséges intelligenciába akarja betáplálni, amellyel új profitorientált szolgáltatást akar indítani.  A cég már több éve foglalkozik például egy olyan mesterséges intelligencia fejlesztésével, amely elemzi az MR képet és egyéb betegadatokat és abból következtet a lehetséges egészségügyi diagnózisra és előrejelzéseket is készít.

Tariq Shaukat, a Google Cloud elnöke így nyilatkozott: “Reméljük, hogy az egészségügyi szolgáltatásokat össze tudjuk kapcsolni a felhő, az adatelemzés, a gépi tanulás és a produktivitást növelő eszközök előnyeivel, amellyel javíthatjuk és olcsóbbá tehetjük az egészségügyi ellátást, miközben életeket mentünk.”

Az Ascension is megszólalt az ügyben. Közleményükben kiemelték, hogy “a Google-lel történő együttműködés során maradéktalanul megfeleltek a jogszabályi elvárásoknak és hatalmas erőfeszítéseket tettek az adatok védelme és az adatbiztonság garantálása érdekében.”

(telegraph.co.uk)

Kapcsolódó cikkek:


Betörőbanda ellen emeltek vádat
2020. július 15.

Többrendbeli minősített lopás miatt emelt vádat a Kecskeméti Járási Ügyészség hét Pest megyei férfi ellen, akik sorozatos betörésekkel több mint 215 millió forintot zsákmányoltak.  

Kettős emberölés után ismét gyilkolt egy zalaegerszegi férfi
2020. július 14.

Élettársának különös kegyetlenséggel végrehajtott megöléséért - mint erőszakos, többszörös visszaesőt - tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélt a Zalaegerszegi Törvényszék kedden első fokon egy férfit, aki 1997-ben kettős emberölésért életfogytig tartó szabadságvesztést kapott, de ebből 20 év után feltételesen szabadulhatott.