Az ügyvédekre is terjedjen ki a gazdaságvédelmi akcióterv

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A MÜK elnöke levélben fordult az igazságügyi miniszterhez és a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, segítséget kérve az ügyvédség számára.

A MÜK elnöke levelében kérte, hogy az Orbán Viktor Miniszterelnök Úr által bejelentett, Magyarország történetének legnagyobb, legátfogóbb, a gazdaság növekedését és élénkítését segítő akcióterv, amely horizontálisan és ágazati szempontból is alapvetően fogja érinteni a gazdasági társaságok, valamint az egyéni vállalkozók helyzetét.

A hazai jogi szabályozás jellegzetessége, hogy ügyvédi tevékenység folytatása kapcsán e jogintézmények helyett, a gazdasági szempontból azonos funkciót betöltő és azonos jellegzetességeket mutató ügyvédi iroda és egyéni ügyvéd jogintézményét alkalmazza.

Az ügyvédi irodáknak, illetve az egyéni ügyvédeknek a gazdaságban való részvételük és a kormányzat priorizált céljai kapcsán nagy a jelentőségük, hiszen kifejezetten magas képzettségű munkaerőt, tartósan foglalkoztatnak, szolgáltatásaik hozzáadott értéke, illetve egyesek esetében szolgáltatásexportjuk is kifejezetten magas.

Az ügyvédi hivatásrend védelme pedig alapvető érdek, hiszen az igazságszolgáltatás és ma már a gazdaság működése is elképzelhetetlen a közhatalmi szervek működési körében garanciális okokból hangsúlyozottan magántevékenységként elkülönülő professzionális, jogi szolgáltatást nyújtó ügyvédség nélkül.

A fentiekre tekintettel a MÜK elnöke arra kéri a minisztereket, hogy az akcióterv előkészítése és elfogadása során legyenek tekintettel ezen sajátos szervezeti, illetve működési formákra, és az ügyvédi irodák esetében a gazdasági társaságokra, míg az egyéni ügyvédek esetében az egyéni vállalkozókra – ezen belül is a legkedvezőbb kategóriára – vonatkozó szabályokat rendeljék alkalmazni, értelemszerűen a sajátosságokból eredő szükséges eltérésekkel.

(mük.hu)

Kapcsolódó cikkek:


Nem sérti az alapjogokat a védettségi igazolvány
2021. május 17.

Nem sérti az alapjogokat a védettségi igazolvány

Dr. Kozma Ákos ombudsman a Hivatalához érkezett beadványokkal összefüggésben összegezte a védettségi igazolványok alkalmazása során érvényesítendő alkotmányossági követelményeket, és a felmerülő gyakorlati kérdések megoldását célzó javaslatokat fogalmazott meg.

Kicsit javult a szellemitulajdon-védelem Magyarországon
2021. május 17.

Magyarország a 15. helyen áll az Egyesült Államok Kereskedelmi Kamarájának éves nemzetközi szellemitulajdon-védelmi indexében, ezáltal megelőzte az izraeli, a lengyel és a kanadai gazdaságot is.