Az ügyvédekre is terjedjen ki a gazdaságvédelmi akcióterv


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A MÜK elnöke levélben fordult az igazságügyi miniszterhez és a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, segítséget kérve az ügyvédség számára.

A MÜK elnöke levelében kérte, hogy az Orbán Viktor Miniszterelnök Úr által bejelentett, Magyarország történetének legnagyobb, legátfogóbb, a gazdaság növekedését és élénkítését segítő akcióterv, amely horizontálisan és ágazati szempontból is alapvetően fogja érinteni a gazdasági társaságok, valamint az egyéni vállalkozók helyzetét.

A hazai jogi szabályozás jellegzetessége, hogy ügyvédi tevékenység folytatása kapcsán e jogintézmények helyett, a gazdasági szempontból azonos funkciót betöltő és azonos jellegzetességeket mutató ügyvédi iroda és egyéni ügyvéd jogintézményét alkalmazza.

Az ügyvédi irodáknak, illetve az egyéni ügyvédeknek a gazdaságban való részvételük és a kormányzat priorizált céljai kapcsán nagy a jelentőségük, hiszen kifejezetten magas képzettségű munkaerőt, tartósan foglalkoztatnak, szolgáltatásaik hozzáadott értéke, illetve egyesek esetében szolgáltatásexportjuk is kifejezetten magas.

Az ügyvédi hivatásrend védelme pedig alapvető érdek, hiszen az igazságszolgáltatás és ma már a gazdaság működése is elképzelhetetlen a közhatalmi szervek működési körében garanciális okokból hangsúlyozottan magántevékenységként elkülönülő professzionális, jogi szolgáltatást nyújtó ügyvédség nélkül.

A fentiekre tekintettel a MÜK elnöke arra kéri a minisztereket, hogy az akcióterv előkészítése és elfogadása során legyenek tekintettel ezen sajátos szervezeti, illetve működési formákra, és az ügyvédi irodák esetében a gazdasági társaságokra, míg az egyéni ügyvédek esetében az egyéni vállalkozókra – ezen belül is a legkedvezőbb kategóriára – vonatkozó szabályokat rendeljék alkalmazni, értelemszerűen a sajátosságokból eredő szükséges eltérésekkel.

(mük.hu)


Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 23.

Két évre ítélték gyújtogatásért

Bosszúból több száz szalma- és szénabálát gyújtott fel egy férfi augusztusban, a Ceglédi Járásbíróság gyorsított eljárásban 2 év börtönbüntetésre ítélte csütörtökön; a döntés nem jogerős – közölte a Budapest Környéki Törvényszék.

2021. szeptember 23.

Varga Zs. András: a Kúria kitüntetett feladata a jogegység biztosítása

A 2011-ben megalkotott Alaptörvény, a korábbi ideiglenes alkotmánnyal egyezően, a jogegység biztosítását a Kúria kitüntetett feladataként jelölte meg – hangsúlyozta a Kúria elnöke a Magyar Jogász Egylet által rendezett 15. Magyar Jogászgyűlésen első napján, csütörtökön Balatonfüreden.