ET-biztos: a koronavírus-járvány hozzájárult a demokrácia eróziójához Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nagyobb lendületre lenne szükség az emberi jogi normák érvényesítéséhez, ugyanis a koronavírus-járvány hozzájárult a demokrácia eróziójához az Európa Tanács (ET) egyes tagországaiban – figyelmeztetett szerdán Dunja Mijatovic, az ET emberi jogi biztosa a szervezet parlamenti közgyűlésének ülésén.

Mijatovic múlt évi tevékenységéről adott tájékoztatást, amelyben kiemelte, hogy a járvány régóta fennálló problémákat élezett ki, és rávilágított az ET-tagállamokban egyre növekvő, a leghátrányosabb helyzetű csoportokat sújtó társadalmi egyenlőtlenségekre.

A biztos felhívta a strasbourgi székhelyű testület 47 tagállamának figyelmét a befogadóbb, szilárdabb egészségügyi rendszerek kiépítésének, illetve a vakcinák széleskörű hozzáférhetőségének fontosságára.

A nők jogaival összefüggésben azt hangoztatta, hogy a járvány idején gyakoribbá vált a nemi erőszak.
„A nők jogainak védelme és a nemek közötti egyenlőség előmozdítása fokmérője a tagállamok emberi jogok iránti elkötelezettségének” – jelentette ki.

Hozzátette, hogy az isztambuli egyezmény ratifikálása megkerülhetetlen a nők elleni erőszak felszámolásához, és hangsúlyozta, hogy a szerződéssel kapcsolatban egyes tagállamokban tévhitek terjednek.

A biztos rámutatott arra is, hogy a LMBTQI-közösségeket a járvány alatt még erőteljesebben sújtotta a diszkrimináció.

„Az LMBTQI-csoportok jogvédelmét a nemzeti hatóságoknak támogatniuk kell, ez mind jogi, mind erkölcsi kötelességük” – húzta alá.

Mijatovic arra is felkérte a tagállamokat, hogy ismerjék el az „afrofóbiát”, mint a rasszizmus egyik különösképpen súlyos formáját az afrikai származású emberekkel szemben, és tegyenek hatékony intézkedéseket ezen csoportok védelme érdekében.

Leszögezte végezetül, hogy a tagállamok migrációs politikájának az emberi jogi szempontokat kell előtérbe helyezniük, minthogy a jelenlegi megközelítés szerinte több ezernyi, veszélyes útvonalon érkező migráns halálához vezetett.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2020. augusztus 4.

Az Isztambuli Egyezmény alapvető fontosságű a nők védelme érdekében

Az Isztambuli Egyezmény az első olyan európai jogi eszköz, amely átfogóan biztosítja az erőszak megelőzését, az áldozatok védelmét és az elkövetők büntethetőségét” – fogalmazott Jelena Drenjanin, a nemek közötti egyenlőségről szóló kongresszus szóvivője a július 30-án tett nyilatkozatában.
2019. november 22.

Az isztambuli egyezmény ratifikálására szólított fel az ET-biztos

A nőkkel szemben élőszóban és az internet világában terjedő szexista gyűlöletbeszéd leküzdésének hatékonysága érdekében az Európa Tanács valamennyi tagállama köteles fellépni, valamint ratifikálniuk kell az erre vonatkozó isztambuli egyezményben lefektetett szabályokat – jelentette ki az Európa Tanács emberi jogi biztosa a nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napját megelőzően pénteken.