Napi

Öröklési szabályok az új Ptk.-ban

Szerző: dr. Pál Edith
Dátum: 2013. június 19.
Rovat:

Néhány fontosabb változás a végrendelet érvényességének új szabályairól, a törvényes öröklés rendjéről, a házastárs örökléséről, az özvegyi jogról, a szülők örökléséről, az utóöröklésről, a köteles rész új szabályairól és a hagyatéki terhekkel kapcsolatos kérdésekről – beszélgetés Hídvéginé Dr. Adorján Lívia címzetes táblabíróval, a Szolnoki Törvényszék tanácselnökével, egyetemi docenssel.

A gyerekek elleni bűncselekmények 80%-át közeli rokon követi el

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. június 19.
Rovat:

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium idén is kampányol a gyermekek áldozattá válása ellen – jelentette be Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes egy veszprémi családi fesztiválon. Kiemelte: a kiskorúak ellen elkövetett bűncselekmények nyolcvan százalékát közeli rokon, barát követi el.

ENSZ: vonja vissza a kormány az alkotmánymódosításokat

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. június 19.
Rovat:

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa sürgette a magyar kormányt, hogy vonja vissza azokat az alkotmánymódosításokat, amelyeket nemzetközi és regionális emberi jogi testületek széles körben bíráltak, úgy minősítettek, mint amelyek visszalépést jelentenek az emberi jogok védelmében, és aláássák az alkotmányosságot.

Veszteséges a bankszektor – infografika

Szerző: Zsubori Ervin
Dátum: 2013. június 19.
Rovat:

A lényegesen javulás ellenére még mindig hatalmas veszteséget mutat a magyarországi bankok 2012-es összesített mérlege. Az InfoTandem heti infografikája ugyanakkor jól szemlélteti, hogy a több évi meredek zuhanás után tavaly már kifelé tartottak a vízből a pénzintézetek.

Óvatosságot kér a bíróságoktól a PSZÁF

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. június 18.
Rovat:

A devizahitelekkel kapcsolatos bírói ítéletek gazdasági és társadalmi hatásaira figyelmeztet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke a Kúria tanácselnökének írt levelében, azt közölve, hogy ezeknek a szerződéseknek az utólagos “sommás” átalakítása vagy semmissé nyilvánítása, szélsőséges esetben, államcsődben is végződhet.

Benyújtották az alaptörvény ötödik módosítását

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. június 14.
Rovat:

A kormány a brüsszeli kritikák hatására elfogadta és az igazságügyi miniszter pénteken be is nyújtotta az Országgyűlés elé az alaptörvény ötödik módosítását, amely október 1-jével lépne hatályba – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM). Kikerül az alaptörvényből az eljáró bíróság kijelölésének jogintézménye, továbbá a javaslat alapján az nem tartalmazná a bírósági ítéletek miatti különadó kivetésének lehetőségét sem. Zöld utat kap a PSZÁF beolvadása a jegybankba.

Gáláns adóamnesztia kezdődhet

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. június 13.
Rovat:

Stabilitás Megtakarítási Számlát vezet be egy törvénymódosítással a kormány. Az új pénzügyi konstrukcióban öt év várakozást követően a befizetett összeg, valamint az abból vásárolt állampapírok hozama adómentessé válik, a számlanyitók pedig megőrzik anonimitásukat. A kétes eredetű pénzeket ezen túl nem kell off-shore cégekbe rejteni, ha az Országgyűlés elfogadja a jogszabályt.

Gyorsul a bírósági ítélkezés

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. június 13.
Rovat:

Törvényjavaslattal és új bírók és ügyészek felvételével csökkenti a bíróságok leterheltségét a kormány – jelentette be Répássy Róbert, az igazságügyi tárca államtitkára.

Vitatkozik a kormány a Velencei Bizottsággal

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. június 13.
Rovat:

Ténybeli tévedések vagy félreértések következtében súlyos hiányosságokat tartalmaz a Velencei Bizottság állásfoglalás-tervezete az Alaptörvény negyedik módosításáról – állítja állásfoglalásában a kormány.

Hivatkozhatók a korábbi Ab-döntések

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. június 13.
Rovat:

Alaptörvény-ellenesek a bíróságokra vonatkozó törvények egyes rendelkezései, és bizonyos feltételekkel hivatkozhatóak az Alkotmánybíróság (Ab) korábbi határozatai a testület szerdai döntése értelmében.