Napi


2013. július 1.

Navracsics: 3 év, 600 törvény

Több mint hatszáz törvényt fogadott el három év alatt a parlament, ezek azonban semmilyen veszélyt nem jelentenek a demokráciára – közölte Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter. A politikus a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában az Alkotmánybírósággal kapcsolatos kritikákra is reagált.

2013. június 28.

Már 30 nap a fizetési határidő

Július 1-el lép hatályba a Ptk. márciusban elfogadott módosítása, mely szerint a fizetési határidő főszabály szerint 30 napra csökken, a késedelmi kamat pedig a jegybanki alapkamat plusz 8 százalékpontra nő. A kötelezett behajtási költségátalányt is fizet.

2013. június 28.

KIM: megalapozatlan az ombudsman beadványa

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) megalapozatlannak tartja az alapjogi biztos Alkotmánybírósághoz írt beadványát, amelyben Szabó Máté az új Ptk. “aggályos fogalom-meghatározásának” felülvizsgálatát és megsemmisítését kérte.

2013. június 28.

A fiatalok foglalkoztatási lehetőségeit vizsgálja az ombudsman

Minden uniós tagországot érintenek a jövő nemzedékek elhelyezkedési problémái. A helyzet elemzésére, az álláspontok megvitatására, megoldások és lehetőségek közös keresésére műhelybeszélgetésre hívták az érdeklődő szakembereket az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalába.

2013. június 28.

Ombudsman támogatja a fiatalok elhelyezkedését

Az Európai Unió 26,5 millió munkanélküli lakosának 23 százalékát teszik ki a 25 év alatti fiatalok. Minden tagországot érintenek a jövő nemzedékek elhelyezkedési problémái. A helyzet elemzésére, az álláspontok megvitatására, megoldások és lehetőségek közös keresésére műhelybeszélgetésre hívták az érdeklődő szakembereket az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalába.

2013. június 27.

Darák Péter bemutatta a Ket. kommentárt

A bírói gyakorlat eredményeit összefoglaló, egyúttal elméleti igényű munkának nevezte a közigazgatási eljárási törvény kommentárját Darák Péter, a Kúria elnöke a könyv budapesti bemutatóján.

2013. június 27.

Adóemelésről döntött a Ház

Elfogadta az Országgyűlés csütörtökön azt a törvénymódosítást, amely emeli a bányajáradék mértékét, járulékkötelessé teszi a kamatjövedelmeket, növeli a vállalkozások távközlési adója, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték kulcsát, továbbá egyszeri, mintegy 75 milliárdos befizetésre kötelezi a bankokat.

2013. június 26.

Változik az egyházként elismerés rendje

Újraszabályozta szerdán a parlament az egyházként elismerés rendjét, miután négy hónappal ezelőtt az Alkotmánybíróság (Ab) az egyházi törvény több rendelkezését is megsemmisítette. A 237 igen szavazattal, 72 nem ellenében elfogadott új szabályok szerint minden vallási közösség használhatja majd az egyház megnevezést. Rögzítették: a hitéleti oktatás költségeit az állam biztosítja.

2013. június 26.

Diósdi maffiaper: a Kúria alig változtatott

A Kúria szerdán kisebb változtatásokkal helybenhagyta a gyilkosságok, olajlopás és más bűncselekmények vádjával indult diósdi maffiaperben korábban kiszabott jogerős ítéletet.

2013. június 26.

Átrendezték a szerencsejáték-piacot

Az Országgyűlés csütörtökön megszüntette az online kártyajátékok és lóversenyfogadás liberalizációját és állami koncesszióhoz kötött valamennyi, hírközlési rendszerek útján szervezett sportfogadást, valamint kártya- és kaszinójátékot.