Napi

2013. június 14.

Benyújtották az alaptörvény ötödik módosítását

A kormány a brüsszeli kritikák hatására elfogadta és az igazságügyi miniszter pénteken be is nyújtotta az Országgyűlés elé az alaptörvény ötödik módosítását, amely október 1-jével lépne hatályba – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM). Kikerül az alaptörvényből az eljáró bíróság kijelölésének jogintézménye, továbbá a javaslat alapján az nem tartalmazná a bírósági ítéletek miatti különadó kivetésének lehetőségét sem. Zöld utat kap a PSZÁF beolvadása a jegybankba.

2013. június 13.

Gáláns adóamnesztia kezdődhet

Stabilitás Megtakarítási Számlát vezet be egy törvénymódosítással a kormány. Az új pénzügyi konstrukcióban öt év várakozást követően a befizetett összeg, valamint az abból vásárolt állampapírok hozama adómentessé válik, a számlanyitók pedig megőrzik anonimitásukat. A kétes eredetű pénzeket ezen túl nem kell off-shore cégekbe rejteni, ha az Országgyűlés elfogadja a jogszabályt.

2013. június 13.

Gyorsul a bírósági ítélkezés

Törvényjavaslattal és új bírók és ügyészek felvételével csökkenti a bíróságok leterheltségét a kormány – jelentette be Répássy Róbert, az igazságügyi tárca államtitkára.

2013. június 13.

Vitatkozik a kormány a Velencei Bizottsággal

Ténybeli tévedések vagy félreértések következtében súlyos hiányosságokat tartalmaz a Velencei Bizottság állásfoglalás-tervezete az Alaptörvény negyedik módosításáról – állítja állásfoglalásában a kormány.

2013. június 13.

Hivatkozhatók a korábbi Ab-döntések

Alaptörvény-ellenesek a bíróságokra vonatkozó törvények egyes rendelkezései, és bizonyos feltételekkel hivatkozhatóak az Alkotmánybíróság (Ab) korábbi határozatai a testület szerdai döntése értelmében.

2013. június 12.

A közigazgatási ügyek negyede vált egyszerűbbé

A közigazgatási ügyek negyedében történtek egyszerűsítések az április végén lezárult kétéves program jóvoltából, elsősorban a családokat, a megélhetést, a jólétet és a közösséget érintő területeken – mondta el a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerdán Zalaegerszegen.

2013. június 12.

Jövő hónaptól alkalmazható a menekültügyi őrizet

Július 1-jétől alkalmazható a menekültügyi őrizet, amelyre a Belügyminisztérium szerint az országba illegálisan érkező menekültek által elkövetett jogsértések számának növekedése miatt van szükség.

2013. június 11.

Újra elfogadták az infotörvényt

Újra elfogadta a parlament kedden a közérdekű adatközlést újraszabályozó, az információszabadságról szóló törvény módosítását, amelyet Áder János köztársasági elnök májusban visszaküldött megfontolásra az Országgyűlésnek.