Bővült a kuruzslás tényállása


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Évezredekre visszanyúló története miatt a kuruzslás a világ egyik legősibb bűncselekménye. Gyakorisága az idők folyamán mit sem csökkent, hiszen az egészségért való küzdelem egyidős az emberiséggel. Bár a módszerek fejlődnek, az változatlan, hogy az áldozatok villámgyors gyógyulásban vagy valamilyen pozitív esztétikai változásban reménykednek, az elkövetők pedig vonzó csodával kecsegtetik őket. Milyen büntetésre számíthatnak a terheltek és mekkora károkat tudnak okozni – erről dr. Fülöp Ágnes Katalint, a Fővárosi Ítélőtábla büntető ügyszakos bíráját kérdezte az OBH Jogos a kérdés rovatában.

Egészségügyi vállalkozás létrehozása szigorú szabályokhoz kötött. Hogyan lehet mégis hamis orvosi tevékenységbe kezdeni?

Ebben a kérdésben szét kell választani az állami egészségügyi ellátást és a magánszférát. Előbbi esetében a probléma fel sem vetődhet, hiszen meghatározott közigazgatási rendben történik az orvosok kinevezése, alkalmazása. Viszont a magánpraxis más. Gyakran a legalitás látszata téveszti meg az embereket.

Az ügyek egy részében azt látjuk, hogy az elkövetők egy céget hoznak létre, és majd később bővítik a tevékenységi körüket, vagy bár időnként alkalmaznak orvost, a kezeléseket már nem mindig a kijelölt szakember végzi el. Közben kialakíthatnak egy megtévesztő közeget, ami igényes, modern, jól felszerelt egészségügyi központ látszatát kelti.

Tehát a cég a hivatalos dokumentumai szerint az egészségügyi tevékenységet orvos végzi, a valóságban olyan, aki nem rendelkezik erre képesítéssel?

Pontosan. Nekem is volt egy olyan ügyem, amikor a terhelt gazdasági társaság keretében látszólag alkalmazott orvost, a valóságban azonban ő végezte a kezeléseket. Papírjai szerint külföldön szerzett képesítést egy akupunktúrához hasonló eljáráshoz.

Ennek lényege az volt, hogy tűvel juttatott be egy ismeretlen anyagot a páciensei szervezetébe. Probléma akkor adódott, amikor vékonyabb testalkatú hölgy páciensek fordultak hozzá. Kétszer is előfordult, hogy a szúrás légmellet okozott a kliensnek, vagyis a szúrás mélysége miatt kilyukadt az áldozat tüdeje.

Érdekesség, hogy az elkövető két alkalommal is bíróság elé került. Először „csak” kuruzslásért marasztalták el. Azután visszatért a tevékenységhez, amelyet illegálisan, az éjszakai órákban, magánházaknál végzett. Miután egy újabb szerencsétlenség történt, végrehajtandó szabadságvesztést kapott és a bíróság a testi sértés vétségét is megállapította.

Mi az, ami gyanút kelthet a páciensekben? Részükről észlelhető a körültekintés hiánya?

Általában az infrastruktúra, a dolgozók személyes megjelenése és kommunikációja is olyan, mint amit az egészségügyi ellátás keretében a páciensek megszokhattak. Ezekben az esetekben a közigazgatási ellenőrzésnek van szerepe, mivel az egyéntől nem várható el, hogy szűrje az esetleges jogosulatlan tevékenységet.

Viszont, amikor ennek az ellenkezőjével szembesül valaki – olyan környezetben találja magát, ami elmarad a megszokott orvosi szolgáltatások színvonalától, akkor lehet gyanakodni. Kétkedésre adhat okot az is, amikor a szolgáltatást nyújtó álorvos megpróbálja lebeszélni a beteget arról, hogy igénybe vegye az állami egészségügyi szolgáltatásokat. Ugyanez a helyzet, ha az állítólagos doktor a saját tevékenységét mindenek felett állónak, más eljárásoknál hatékonyabbnak tünteti fel.

Előfordulhat olyan eset, amikor a páciens tisztában van azzal, hogy nem igazi orvossal áll szemben?

Szélsőséges helyzetben előfordulhat. Gyógyíthatatlan vagy végstádiumú betegek sokszor utolsó szalmaszálként kapaszkodnak áldoktorok módszereibe. Azt pedig tudjuk, hogy a „csodát” már az ókorban is árulták és akkor is ugyanúgy hittek benne az emberek, mint napjainkban. Sajnos ilyenkor találkozunk azzal, hogy „energia-áramoltatás”, különböző „tisztítóeljárások” látszatával és ígéretével kezelnek nagyon beteg embereket.

Egy-egy ilyen erkölcsileg kiugróan súlyos visszaélés tükröződik a büntetések mértékén?
A jogesettárban is szerepel egy olyan eset, amikor egy kuruzsló egy gyógyíthatatlan rákbetegen valamilyen mentális kezelést alkalmazott, testi tüneteit pedig desztillált vízzel kezelte.

Viszont a bíróság azt állapította meg, hogy ezzel nem rontott a sértett állapotán és a halál bekövetkezésének idejét sem gyorsította. Emiatt nem élet elleni cselekményben, hanem a kuruzslás vétségében állapították meg a vétkes felelősségét.

A büntetőjogi megítélés az adott ügy konkrét adataitól függ. Viszont a morális felelősség talán az ilyen esetekben a legmagasabb, hiszen az elkövetők kiszolgáltatott helyzetben, sokszor megváltozott tudatállapotban lévő emberek helyzetével élnek vissza.

Mi a helyzet akkor, ha javult a betegek állapota?
A szakvéleményekből az derül ki, hogy sokszor a természetes öngyógyulás is szerepet játszik a sikerekben.

A félresikerült kezeléseken túl még hogyan bukhatnak le a kuruzslók?

Leggyakrabban valóban a sértett kliensek bejelentése által, de ennél közvetettebb példa is létezik. Ha egy kuruzsló tevékenysége valamilyen szövődménnyel, műhibával, állapotromlással jár, akkor a beteg gyakran az állami egészségügyi ellátásba, vagy valós magánpraxisba kerül. Ilyenkor egy szakorvos rákérdez a kialakult helyzet hátterére és jelzéssel élhet. Sőt bűncselekmény alapos gyanúja esetén feljelentési kötelezettsége van.

Csalás és kuruzslás: kéz a kézben járnak?

Azt kell, hogy mondjam, tipikusan együtt jár, meg is állapítják a halmazatát a két cselekménynek, és nyilvánvaló, hogy más tévedésbe ejtése- vagy tévedésben tartása jogtalan haszonszerzés végett történik.

Példaként szolgálhatnak azok az esetek, amikor az elkövetők tisztában vannak azzal, hogy a műszerük nem alkalmas gyógyításra.  Egyébként leginkább akkor lehet kuruzslás mellett még csalásról is beszélni, ha az elkövető a környezetét is megtévesztően alakítja ki. Hamisított diplomát helyez ki a falra, doktori címet használ csak azért, hogy megtévessze a hozzá forduló betegeket a tényleges státuszáról és az eljárása hatékonyságáról.

Tavaly év végén törvény is megjelent a kuruzslást illetően, a Büntető Törvénykönyvre vonatkozó rendelkezése 2020. február 15-én lépett hatályba. A sajtóban ezt több helyen úgy kommunikálták, hogy szigorították a kuruzslás tényállását. Valóban erről van szó?

A kuruzslás büntetőjogi megítélése, tehát a büntetése nem lett súlyosabb a korábbiakhoz képest. Viszont kiterjesztette azoknak a tevékenységeknek a körét, amit kuruzslásként kell értékelni. Korábban azokat a tevékenységeket lehetett kuruzslásként értékelni, amelyeket az elkövető rendszeresen vagy ellenszolgáltatás fejében végzett, orvosi gyakorlat körébe tartoztak, ám az elkövetőnek ehhez nem volt meg a szükséges végzettsége.

Ezt a kört szélesítette ki a módosítás és tényállásszerűvé tették azt is, ha valaki jogosulatlanul folytat egészségügyi szakképesítéshez kötött pszichoterápiás gyakorlatot, vagy nem-konvencionális gyógyító és természetgyógyászati eljárást.

Mennyivel több ez a korábbihoz képest?

Pszichoterápiás gyakorlatot nem csak orvos folytathat, hanem jogszerűen klinikai szakpszichológus is. Most főként azok a pszichológusok érzik veszélyben a tevékenységük legalitását, akik nem rendelkeztek klinikai szakpszichológusi képesítéssel, de folytattak valamilyen terápiás gyakorlatot.

Büntetőjogászként értem a módosítás logikusságát, hiszen egy ember egészségéhez nem csak a testi, hanem a szellemi, mentális, pszichés egészsége is hozzátartozik. Ezek a terápiák alakítják a mentális egészséget, ezért megfelelő szakképesítést igényelnek. Kicsit visszacsatolva a korábbi példánkhoz: ha egy tűszúrást csak szakképesített orvos ejthet, akkor a lélek tűszúrását is csak szakképesített személy végezheti.

Azt is tudjuk, hogy egy ilyen jogszabály-módosításnak jellemzően valamilyen kriminológiai háttere is van, tehát valamilyen területen elszaporodik a társadalomra veszélyes tevékenység. Alappal feltételezhetjük, hogy ebben az esetben is megvolt az a társadalmi jelenség, amelyet a jogalkotó veszélyesnek ítélt meg és erre reflektálva bővítette a vonatkozó tényállást.

(birosag.hu)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 26.

Az ítélet kiegészítése

Az ítélet kiegészítésének hivatalból csak akkor van helye, ha a bíróság érdemi döntésében nem rendelkezett olyan kérdésről, amelyről a jogszabály értelmében hivatalból kötelező – a Kúria eseti döntése.

2024. július 19.

Nem minden jövőben lejáró időszakos szolgáltatás iránt indított per tartozik az egyéb járadék iránt indított perek körébe

Nem minden jövőben lejáró időszakos szolgáltatás iránt indított per tartozik az egyéb járadék iránt indított perek körébe, hanem csak azok, amelyek a jogosult megélhetését, ellátását szolgálják. A lakás bérbeadásának hiányából eredő elmaradt vagyoni előny nem tartozik ebbe a körbe függetlenül attól, hogy a jövőben rendszeresen felmerülő károk megtérítésének módjaként a bíróság járadékot is meghatározhat – a Kúria eseti döntése.