ChatGPT – a nyelvi feldolgozó eszközök jogászi használatának alapismeretei


A Budapesti Kamarai Jogtanácsosi Tagozat és a Wolters Kluwer Hungary közös szervezésében szeptember 14-én a Budapesti Ügyvédi Kamarában tartottak előadást a nyelvi feldolgozó eszközök jogászi használatának alapismereteiről.

Világszerte nagy érdeklődés övezi a témát, mióta a nagyközönség tavaly novemberben szerzett tudomást az artificial intelligence (AI) ezen formájáról.

Az eseményt a Tagozat részéről dr. Pólik Cecília titkár nyitotta meg, majd dr. Firtkó Tibor, a BÜK Informatikai Bizottságának tagja szólt a téma szakmai jelentőségéről, az ügyvédi hivatásrendet érintő kihívásairól, illetve a mesterséges intelligencia lehetséges alkalmazási területeiről.

Jogtár Oktatás keresés bemutató

Dr. Homoki Péter ügyvéd az előadásában részletesen ismertette a téma történeti előzményeit és azt, hogy jelenleg hol tart a fejlődés. dr. Fülöp Anna, a Wolters Kluwer Hungary szerkesztőségi főmunkatársa a Jogtáron már jelenleg is elérhető, mesterséges intelligencián alapuló megoldások közül kettő, az anonimizált bírósági határozatokhoz kapcsolódó fejlesztést (hierarchikus pertárgyrendszer és BHGY kivonatok) mutatott be előadásában. Elmondta, hogy LegalTech cégként céljuk, hogy a jogászok munkáját segítő új, innovatív megoldásokat dolgozzanak ki – ennek érdekében folyamatosan kísérleteznek és fejlesztenek az új technológiák segítségével.

(forrás és fotó: Budapesti Ügyvédi Kamara hírlevele)

A Wolters Kluwer fejlesztéseiről bővebben olvashat cikksorozatunkban:
Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

A közös végrendelet visszavonása

A házastársak közös végrendeletébe foglalt egyoldalú visszavonás tilalma a túlélő házastársa hagyatékát megöröklő házastársat is köti – a Kúria eseti döntése.

2023. szeptember 20.

Bemutatjuk a VI. Wolters Kluwer Jogászdíj jelöltjeit

A Wolters Kluwer Hungary bírálóbizottsága nyilvánosságra hozta a VI. Wolters Kluwer Jogászdíj jelöltjeit. 2023-ban összesen nyolc kategóriában hirdették meg a Jogászdíjat, a díjátadóra 2023. november 24-én kerül sor a Budapest Marriott Hotelben.