Jogszabályfigyelő 2021 – 35. hét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alábbi cikkünkben a 2021/160–162. számú Magyar Közlönyök legfontosabb újdonságai közül válogattunk.

E heti összeállításunkban a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet meghosszabbítása mellett a közbeszerzési beruházásokat érintő Üvegkapu elnevezésű adatszolgáltatási rendszer bevezetéséről, valamint a kormányhivatalokban intézhető elektronikus ügyek új szabályairól olvashatnak.

 

Tartalom:

 1. A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet meghosszabbítása
 2. Nemzeti Építőipari Felügyeleti és Adatszolgáltató Rendszer (Üvegkapu) bevezetése
 3. Az e-ügyintézés szabályainak változása – aláírópad, aláírásminta útján intézendő ügyek

 

 

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet meghosszabbítása

Meghosszabbította a Kormány a tömeges a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetről szóló rendelet hatályát. A módosítás értelmében a tömeges válsághelyzet 2022. március 7-éig tart.

 • Joganyag: 41/2016. (III. 9.) Korm. rendelet a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet Magyarország egész területére történő elrendeléséről, valamint a válsághelyzet elrendelésével, fennállásával és megszüntetésével összefüggő szabályokról
 • Módosította: 509/2021. (IX. 3.) Korm. rendelet
 • Megjelent: MK 2021/162. (IX. 3.)
 • Hatályos: 2021. 09. 06.
 • Megjegyzés: kis terjedelmű módosítás

 

 

Nemzeti Építőipari Felügyeleti és Adatszolgáltató Rendszer (Üvegkapu) bevezetése

A 700 millió forintot elérő vagy meghaladó értékű közbeszerzési beruházásokat a Kormány a Nemzeti Építőipari Felügyeleti és Adatszolgáltató Rendszer (Üvegkapu) alkalmazási körébe tartozónak minősítette. Ezt azt jelenti, hogy az érintett beruházások csak az Üvegkapu használatával végezhetők.

„Az Üvegkapu az építési munkaterületre történő, vendégek és foglalkoztatottak általi belépés, továbbá az építési munkaterületről történő kilépés adatait anonimizált módon, a tárhelyszolgáltató adatbázisában tárolja. […] Az építési beruházás Üvegkapuban történő regisztrációjára az e-építési napló készenlétbe helyezésével kerül sor.”

A kormányrendelet részletesen meghatározza egyebek mellett az építési területre történő belépést nyomon követő beléptetőrendszernek, a beruházással érintett foglalkoztatót terhelő regisztrációnak, az építési munkaterületen való tartózkodás naplózásának, és az Üvegkapu-használat ellenőrzésének a szabályait.

Az új előírások túlnyomó része 2022. január 1-jén lép hatályba. 

 • Joganyag: 510/2021. (IX. 3.) Korm. rendelet a Nemzeti Építőipari Felügyeleti és Adatszolgáltató Rendszerbe tartozó tevékenységekről, valamint az Építőipari Monitoring- és Adatszolgáltató Rendszerről
 • Módosította:
 • Megjelent: MK 2021/162. (IX. 3.)
 • Hatályos: 2021. 10. 03., 2022. 01. 01.
 • Megjegyzés: új jogszabály

  

Az e-ügyintézés szabályainak változása – aláírópad, aláírásminta útján intézendő ügyek

Kormányrendelet-módosítás rendezi az elektronikus ügyintézés részletszabályai körében – a Pp. 325. § (1) bekezdés h) pontja szerinti teljes bizonyító erejű magánokiratra figyelemmel – a kiállító saját kezű aláírására vagy egyéb biometriai jellemzőjére egyértelműen visszavezethető elektronikus aláírással történő dokumentum hitelesítési szolgáltatás szabályait.

Ezzel összefüggésben a fővárosi és megyei kormányhivatalokról, valamint a járási (fővárosi kerületi) hivatalokról szóló 86/2019. (IV. 23.) Korm. rendelet kiegészül az aláírásminta-alapú dokumentum hitelesítéssel összefüggő feladatokra vonatkozó rendelkezésekkel (ügyfél aláírásának felvétele, aláírásminta útján használható ügytípusok és intézkedések szabályai, az aláírás-minta nyilvántartással való összevetés, az aláírópad használatával benyújtott elektronikus dokumentumok, a kormányablakban aláírópad, valamint kormányhivatali aláírás-nyilvántartásban található aláírásminta útján intézendő ügytípusok felsorolása).

 • Joganyag: 512/2021. (IX. 3.) Korm. rendelet az elektronikus ügyintézés részletszabályairól szóló 451/2016. (XII. 19.) Korm. rendelet és a fővárosi és megyei kormányhivatalokról, valamint a járási (fővárosi kerületi) hivatalokról szóló 86/2019. (IV. 23.) Korm. rendelet módosításáról
 • Módosította:
 • Megjelent: MK 2021/162. (IX. 3.)
 • Hatályos: 2021. 10. 04.
 • Megjegyzés: 2 rendeletet módosító jogszabálycsomag

Kapcsolódó cikkek

2021. augusztus 30.

Jogszabályfigyelő 2021 – 34. hét

Alábbi cikkünkben, tekintettel arra, hogy a 2021/157–159. számú Magyar Közlönyökben közérdeklődésre számot tartó újdonság nem jelent meg, a Parlament törvényalkotási tárgyú közleményei, hírei közül válogattunk.