Jogszabályfigyelő 2021 – 6. hét Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alábbi cikkünkben a 2021/19–21. számú Magyar Közlönyökben megjelent újdonságok válogattunk.

E heti összeállításunkban a koronavírus-járvánnyal összefüggő legújabb szabályozásról olvashatnak.

  

Tartalom:

 1. Koronavírus elleni védettség igazolása
 2. Okmányok érvényességének meghosszabbítása
 3. Bérletidíj-fizetési mentesség

 

 Koronavírus elleni védettség igazolása

A koronavírus elleni védettség igazolása a betegségből való felgyógyulás, illetőleg az oltottság (az Unióban vagy Magyarországon engedélyezett oltóanyaggal történt védőoltás) tényének az igazolásával történik hatósági igazolvánnyal, illetve erre a célra szolgáló applikáció útján.

Fontos tudni, hogy a fertőzésből való felgyógyulás esetén az igazolás a felgyógyulás Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (a továbbiakban: EESZT) nyilvántartott napját követő hat hónapig érvényes csupán. Ha az EESZT-ben felgyógyulási napot nem tartanak nyilván, de az érintett Magyarországi egészségügyi szolgáltató által kiállított pozitív laboratóriumi vizsgálati eredménnyel igazolja ellenanyag meglétét a szervezetében, az igazolás érvényessége e vizsgálatot követő négy hónap.

Az igazolványokat a Fővárosi Kormányhivatal a 2021. március 1-jén már védettnek minősülők esetében 2021. március 15-éig, egyéb esetekben a felgyógyulás napját/alapimmunizálás napját követő 8 napon belül hivatalból állítja ki. Kivételt képeznek az EESZT-ben nyilvántartott adattal nem rendelkezők. Esetükben kérelemre történik az igazolvány kiadása 3000 Ft-os igazgatási szolgáltatási díj fejében, 2021. március 1-éig benyújtott kérelem esetén 2021. március 15-éig, később benyújtott kérelem esetén pedig ugyancsak 8 napon belül. A kérelmek elektronikus űrlapon, elektronikus úton, illetve a kormányablakokban személyesen terjeszthetők elő a védettséget igazoló vizsgálati eredmény és lelet csatolásával.

A beoltottak/felgyógyultak igazolványáért nem kell fizetni (felgyógyulás utáni beoltottság igazolása esetén sem). Az igazolványok megküldését 2021. március 1. napját követően kezdik el.

A fentieken túl a jogszabály rögzíti azt is, hogy az EESZT működtetője a védőoltást igazoló applikációt biztosít az érintettek számára.

 •  Joganyag: 60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet a koronavírus elleni védettség igazolásáról
 • Módosította:
 • Megjelent: MK 2021/21. (II. 12.)
 • Hatályos: 2021. 02. 13.
 • Megjegyzés: új jogszabály

Okmányok érvényességének meghosszabbítása

A veszélyhelyzet ideje alatt lejáró hivatalos okmányok – ideértve különösen a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényességi idejét, illetve a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény 89. § (1) bekezdése szerint meghosszabbított érvényességű okmányokat is –, valamint a közreműködő intézmény által kiállított, diákigazolványra való jogosultságról szóló igazolások a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig érvényesek. 

  

Bérletidíj-fizetési mentesség

2021. február – június hónapokra nem követelhető a bérlőtől bérleti díj az állam vagy a helyi önkormányzat, valamint az állam vagy a helyi önkormányzat többségi befolyása alatt álló gazdasági társaság tulajdonában lévő helyiség tekintetében fennálló bérleti szerződés alapján az alábbiakban hivatkozott kormányrendelet értelmében. A jogszabály részletesen rögzíti, hogy mely tevékenységekre és mely üzemeltetőkre terjed ki a bérletidíj-mentesség. 

 • Joganyag: 52/2021. (II. 9.) Korm. rendelet a bérletidíj-fizetési mentességről
 • Módosította:
 • Megjelent: MK 2021/19. (II. 9.)
 • Hatályos: 2021. 02. 10.
 • Megjegyzés: új jogszabály

Kapcsolódó cikkek