Jogszabályfigyelő 2023 – 34. hét


Alábbi cikkünkben, tekintettel arra, hogy a 2023/119–121. számú Magyar Közlönyökben szakmai közérdeklődésre számot tartó újdonság nem jelent meg, az Országgyűlés honlapjáról válogattunk.

E heti összeállításunkban az őszi törvényalkotási programról olvashatnak.

 

Tartalom:

  1. 2023 őszi törvényalkotási program

  

2023 őszi törvényalkotási program

A Parlament hamarosan kezdődő őszi ülésszakán az előzetes tervek szerint egyebek mellett az alábbi törvények elfogadása várható.

A hitelgondozókról és a hitelfelvásárlókról szóló (EU) 2021/2167 európai parlamenti és a tanácsi irányelv hazai jogba való átültetése eredményeképpen kerülhet sor októberben egy új törvény elfogadására hasonló címmel. Ugyancsak új törvényben (2023 novemberében) történhet az erdőbirtokossági társulati formák szabályozásának a megújítása és az erdőgazdálkodási szabályok pontosítása. Természetesen idén is lesz őszi adócsomag, illetve az E-Ingatlan-nyilvántartás rendszerének az elindításához szükség van további törvényi szintű módosításokra is.

Decemberre ütemezte a Kormány gazdasági és vagyongazdálkodási tárgyú törvénymódosítások címszó alatt azt a jogszabálycsomagot, amely „megteremti az összhangot” az E-ügyintézési törvény 2024. január 1-jétől hatályos rendelkezései, az elektronikus magánokiratok szabályai és Pp. előírásai között. Nagy terjedelmű szabályozás várható e körben. Szintén decemberben sor kerülhet továbbá a pénzmosási törvény közepes terjedelmű módosítására, illetve egy ugyancsak nagy terjedelmű, a jogalkalmazó tapasztalatok által indokolt igazságügyi tárgyú törvénymódosításra (közjegyzőket, igazságügyi szakértőket, áldozatsegítést, jogi segítségnyújtást és a természetes személyek adósságrendezését illetően), továbbá a Be. módosítására is (személyes adatok kezelése a Központi Bűnjelnyilvántartó Rendszerben és a közérdekű munka szabályainak a felülvizsgálata).

A 2023. őszi törvényalkotási program itt érhető el.

  • Joganyag:
  • Módosította:
  • Megjelent: parlament.hu
  • Hatályos:
  • Megjegyzés: törvényalkotási program

 


Kapcsolódó cikkek