Bejegyzések igazságügyi szakértő címkével

2024. január 11. Napi

A bíróság ítéletében kimondta: a korrupció minden formája elítélendő – Elítéltek egy igazságügyi szakértőt

A Fővárosi Törvényszék 2024. január 10-én kihirdetett elsőfokú – nem jogerős ítéletével – 2 év 6 hónap börtönbüntetésre, valamint 3 év közügyektől és 5 év szakértői tevékenységtől mint foglalkozástól eltiltásra ítélt egy igazságügyi szakértőként is tevékenykedő pszichiátert, akit hatósági eljárásában elkövetett vesztegetés, továbbá büntetőügyben hamis tanúzásra felhívás bűntettével vádolt az ügyészség.

Jogszabályfigyelő 2023 – 34. hét
2023. augusztus 28. Szakma

Jogszabályfigyelő 2023 – 34. hét

Alábbi cikkünkben, tekintettel arra, hogy a 2023/119–121. számú Magyar Közlönyökben szakmai közérdeklődésre számot tartó újdonság nem jelent meg, az Országgyűlés honlapjáról válogattunk.

Szakvélemény felülvizsgálata közigazgatási perben
2020. november 24. Napi

Szakvélemény felülvizsgálata közigazgatási perben

A közigazgatási perrendtartásról szóló 2017. évi I. törvény 80. § (1) bekezdése szerint a bíróság a közigazgatási perben a megelőző eljárásban kirendelt igazságügyi szakértő alkalmazásától akkor tekinthet el, ha a felperes az igazságügyi szakértő szakvéleményének aggályosságát sikerrel valószínűsíti.

Identitási kérdések az igazságügyi szakértésben
2020. november 3. Szakma

Identitási kérdések az igazságügyi szakértésben

A szakértői vizsgálat végeredménye a bizonyítottság, vagy a szakértői álláspont határozottsága hiányában – bár kirendelő számára ideális lenne – gyakorta nem kategorikus, azaz nem éri el a 100%-os, illetve azt megközelítő bizonyítottsági szintet.