Négyszemközt a III. Wolters Kluwer Versenyjogi Konferencia előadóival – Portré Dr. Horányi Mártonról


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A III. Wolters Kluwer Versenyjogi Konferencia közelgő kezdetének apropóján a rendezvény egyik előadójával, Dr. Horányi Márton LL.M ügyvéddel, a Hegymegi-Barakonyi és Társa Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda partnerével beszélgettünk.

A III. Wolters Kluwer Versenyjogi Konferencia közelgő kezdetének apropóján a rendezvény egyik előadójával, Dr. Horányi Márton LL.M ügyvéddel, a Hegymegi-Barakonyi és Társa Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda partnerével beszélgettünk.

Miért pont a jogászi hivatást, s azon belül miért éppen a jelenlegi fő munkakörét választotta?

Először az Európai Bizottság Jogi Szolgálatának Versenyjogi Unit-jában ismerkedtem meg gyakornoként a versenyjog gyakorlati oldalával, mintegy 15 éve. Ott olyan szakemberekkel dolgozhattam, akik ma is meghatározó véleményvezérei az európai versenyjognak. Ez komoly inspirációt adott. Ezt követően arra törekedtem, hogy a legjobb szakmai műhelyeken tanulhassak és dolgozhassak, kivételes kollegákkal és meghatározó ügyeken, ezáltal folyamatosan gazdagodva értékes tapasztalatokban. Máig is ez a folyamatos, life-long learning modell motivál. Emellett az ad inspirációt, hogy kiemelkedően tehetséges és lelkes fiatal kollegákkal tudok együtt dolgozni, és velük együtt ügyfeleink számára sikereket elérni.

Miért vonzó az Ön számára a versenyjog területe?

Úgy gondolom, hogy alapvetően minden jogterületnek megvannak a saját szépségei. Ugyanakkor a versenyjog kivételes arra tekintettel, hogy folyamatosan erős mozgásban van, akár két-három évente teljesen új részek és problémák kerülnek fókuszba, nem beszélve arról, hogy mindig újabb és újabb iparágak működésével ismerkedik meg az ember.

Ha ki kellene emelnie pályájából három sarokpontot, melyek lennének azok?

Örülök, hogy mind az akadémiai pályával, mind a hatósági jogalkalmazással, mind pedig az ügyvédkedéssel volt alkalmam megismerkedni. Bár az utóbbi az én esetemben túlsúlyban van, hasznosnak tartom legalább belekóstolni a versenyjogba más hivatások szemszögéből is.

Miben látja a Wolters Kluwer Versenyjogi Konferencia jelentőségét?

A Wolters Kluwer Versenyjogi Konferencia már hagyományt teremtve egy kiemelkedő szakmai színvonalú rendezvény, amely hozzájárul ahhoz, hogy dialógus alakuljon ki a versenyjog területén, de különböző szektorokban dolgozó kollegák között (ügyvédek, céges jogtanácsosok, akadémiai területen dolgozó kollegák). Mindemellett a szakmai közönség számára is a legaktuálisabb és érdekesebb témákat vonultatja fel, így a kollegák és jó magam is joggal tekintünk várakozással a konferencia megrendezésére.

Mivel tölti szívesen a szabadidejét? Van-e valamilyen hobbija?

A titkos hobbim a sziklamászás.

Dr. Horányi Mártonnal személyesen is találkozhatnak, amennyiben 2019. november 19-én részt vesznek a III. Wolters Kluwer Versenyjogi Konferencián a Hilton Budapest City-ben! A rendezvény további előadóiról, az előadásokról, illetve a regisztrációról bővebb információkat találnak ide kattintva!


Kapcsolódó cikkek

2021. október 19.

Hogyan előzhető meg a munkatársak kiégése?

A munkavégzés átalakulóban van, amely miatt a jogi vezetők és teamek sok bizonytalansággal és megválaszolatlan kérdéssel szembesülnek. A példátlan változások és a sok ügyvédi iroda gyors növekedése miatt az ügyvédi irodák vezetőinek proaktívan kell tervezni a munkahelyi környezetet annak érdekében, hogy megakadályozzák a munkavállalók kiégését és növeljék a munkavállalók motivációját.

2021. október 18.

Etikai forródrótot kell kiépíteni a nagyvállalatoknak

Hamarosan minden hazai közép- és nagyvállalatnál lehetővé kell tenni, hogy egy névtelenséget biztosító etikai forródróton keresztül jelenthessék a dolgozók a szabálysértéseket. Az Európai Unió 2021. december 17-ig adott erre időt a több mint 249 főt alkalmazó szervezeteknek – olvasható az EY Jogászvilághoz eljuttatott közleményében.

2021. október 18.

Döntött a Kúria a külföldi utasokat megillető áfa mentesség kérdésében

A Kúria hatályában fenntartotta a Szegedi Törvényszék ítéletét, amelyben az Európai Unió Bíróságának Bakati ügyben hozott döntése alapján kimondta: nem valósul meg adókijátszás akkor, ha a külföldi utast megillető áfa mentesség feltételei nem teljesülnek ugyan, de a termékek igazoltan elhagyják az unió területét. Ebben az esetben termékexport címén áll fenn adómentesség, függetlenül attól, hogy a vámalakiságokat elmulasztották. A Kúria döntésének ismeretében időszerű foglalkozni a „hogyan tovább?” kérdésével, mivel az ítéletek fényében az eddigi gyakorlat nem lesz fenntartható, azt mind a kereskedőknek, mind az adóhatóságnak át kell gondolnia.