Szakma

2013. július 10.

A fizetés nélküli szabadság bejelentése

Jogesetünkben rámutatunk arra a lehetőségre, hogy az Mt. szerint a gyermek otthoni gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadságot a munkavállaló egyoldalú nyilatkozattal bejelentheti, valamint közös megegyezéssel is kötheti munkáltatójával. Tudni kell, hogy ez a jogintézmény egyoldalú jogosultságként jelenik meg tehát a törvényben, mely alanyi jogon jár a munkavállalónak.

2013. július 9.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága az egykori fogvatartott javára ítélt

Az Emberi Jogok Európai Bírósága Strasbourgban 2013. július elején 12 ezer euró kártérítést és 2 ezer euró költséget ítélt meg egy egykori magyar fogvatartottnak, mert sérültek emberi jogai, amikor magyarországi büntetés-végrehajtási intézményekben emberhez nem méltó kis zárkákban kellett töltenie börtönbüntetése egy részét. 

2013. július 8.

Melyek a munkahelyi megfigyelés szabályai?

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) a hivatal felállítása óta eltelt időben számos állampolgári bejelentés érkezett arra vonatkozóan, hogy vajon jogos-e a kifogásolt munkahelyi elektronikus megfigyelőrendszer használata. A hatóság a bejelentések számosságára tekintettel, 2013. január 30-án ajánlást bocsátott ki, melyben részletesen kifejtve, jogszabályi hivatkozásokkal alátámasztva határozza meg a helyes gyakorlatot.

2013. július 5.

Augusztustól változik a Munka Törvénykönyve

A tavalyi után ez a nyár is eseménydúsnak ígérkezik a munkaügyekkel foglalkozók számára. A huszonnyolc jogszabályt érintő klasszikus salátatörvény egyik „levele” módosítja Munka Törvénykönyvét, amely 2012. július 1-i életbelépése után most változik először. Az augusztus 1-től hatályos törvénymódosításhoz a kezdő „lökést” a távolléti díjat esetenként az alapbérnél alacsonyabb  összegben elszámoló szabályok megszüntetése adta. Az újdonságok köre azonban ennél bővebb, a törvény szövegét követve ismertetjük és elemezzük a változásokat.

2013. július 3.

A főzés „rám ragadt”

Az egykori séfből lett gazdasági szakjogász, dr. Szilágyi László ügyvéd néhány éves gasztronómiai kitérővel kerülhetett csak a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karára. Ma sem bánja, sőt szívesen emlékszik azokra az évekre, főzni pedig a mai napig szeret. Igazi ezermester, akik pályafutását a MÁV jogi osztályán kezdte, végül a Szilágyi és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjeként lett „nyugdíjas”. Szabadidejében nem csak főz, de évtizedek óta gitározik, rendszeresen jár vidéki és fővárosi színházi előadásokra, biciklizik, utazik, kertészkedik, nagy természetjáró.

2013. július 3.

Miként büntethető a hajléktalanság?

A hajléktalanság, a koldulás és más, szociális helyzet miatt adódó cselekmények, élethelyzetek megoldása az állam és a helyi önkormányzatok számára állandó probléma. Az egyik, hagyományosnak tekinthető kezelési módszer a jogi eszközökkel történő tiltás, amelynek megszegése a hatékonyabb jogérvényesítés érdekében szankciót vont maga után. Ez a szankció lehet közigazgatási jogi, büntetőjogi vagy a kettő között álló szabálysértési jogi.

2013. július 2.

Darák: adatlapok kitöltésével gyorsulhat az ítélkezés

Gyorsabbá, egyszerűbbé és ellenőrizhetőbbé válhat a hazai ítélkezés azon adatlapokkal, amelyek kitöltését szeptemberben két hónapra, egyelőre próbaként vezeti be a Kúria – mondta Darák Péter kedden Pécsen.

2013. július 2.

Az új Btk. hatálybalépésének előestéjén

Dr. Tóth Mihály, a Magyar Büntetőjogi Társaság elnöke szerint  alapvetően működőképes, használható törvény született, hibái pedig – bár esetenként szembetűnőek – nem olyan súlyosak, hogy ne reménykedhessünk kijavításukban.

2013. július 1.

Ügyvédi letétek: búcsú az egyéni számláktól

Rendszerszintű változás előtt áll, s lényegében kiküszöböli a sikkasztás és a visszaélés lehetőségét az ügyvédek egyéni letéti számláinak várható megszüntetése. Úgy tűnik ugyanis, hosszú évek érlelődése után összetalálkozik a Magyar Ügyvédi Kamara és Veszprém megyei szervezete elnökének álláspontja: Szabó Gyula lapunknak adott interjújában lényegében a letéti számlák megszüntetését szorgalmazza. Felvetésével egyetértve, Fekete Tamás, a MÜK főtitkára a már készülő, majd a szaktárca jóváhagyása után vélhetően 2014 első félévétől induló központi elektronikus letétnyilvántartás és -kezelés rendszerében látja a megoldást. Emellett mindketten a regionális kamarák mellett teszik le voksukat, azt is tudva: ehhez időre és törvényi változásra van szükség.