Úttörő tranzakció szanálási eljárásban

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2017. június 8.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A DLA Piper Horváth és Társai Ügyvédi Iroda a 2016-os Wolters Kluwer Jogászdíj pályázaton két pályaművel is indult „Az év ingatlanjogi jogásza/csapata”, illetve a 2016-os év „M&A jogásza/csapata” címért. Utóbbi kategóriában el is nyerték a legjobb ügyvédi irodának járó díjat. A bemutatott ügyben a DLA Piper a szanálási hatóságként működő Magyar Nemzeti Bank tanácsadójaként járt el az MKB szanálási eljárás keretében megvalósított reorganizációja, továbbá többfordulós, nemzetközi versenyértékesítés során történt eladása kapcsán. A tranzakciós munkában részt vettek: dr. Molnár Gábor, Dr. Nemescsói András, dr. Kimmel Jenő, dr. Hollós Gábor, Dr. Kőhegyi Dávid.


A tranzakció európai szinten is precedens értékű volt, hiszen ebben az ügyben került sor először bankmentésre és sikeres értékesítésre a bankszanálásról szóló uniós irányelv alapján. Mitől vált úttörő jellegűvé az ügy?

A jogalkalmazási gyakorlat teljes hiánya különösen nagy szakmai kihívást jelentett. A túl általános szövegezésű irányelv alkalmazása során az ügyvédi irodának számtalan alapvető fontosságú kérdésben kellett állást foglalnia. 

A DLA Piper budapesti irodája az MKB Bank Zrt. reorganizációjába először az MKB Bank Zrt. tanácsadójaként kapcsolódott be az egyik meghatározó leányvállalat értékesítése során. Ezen értékesítésre is már a bank szanálása alatt került sor, a tranzakció a bank tőkehelyzetének rendezését, a portfóliótisztást célozta. Az ügyben szanálási hatóságként eljáró Magyar Nemzeti Bank ezen megbízás után kérte fel az irodát, hogy az MNB tanácsadójaként a teljes szanálási folyamat spektrumában nyújtson jogi tanácsadást a hatóság részére.

A megbízás főbb területeihez tartozott többek között az MKB Bank nem teljesítő és piacon nem értékesíthető, bruttó 214 milliárd forint értékű hitelportfoliójának a Szanálási Alap részére történő átruházásához kötődő szanálási jogi kérdésekkel kapcsolatos tanácsadás.  Az MKB Bank nemteljesítő portfóliójának az átruházásban szerepet játszó állami támogatásnak, illetve az ehhez kapcsolódó szerkezetátalakítási tervnek Európai Bizottság általi engedélyezésével kapcsolatban is támogatta az MNB-t jogi tanácsaival a DLA Piper.  Az MKB Banknak a reorganizációját követő értékesítése során szintén a budapesti iroda látta el az eladói oldal jogi képviseletét. A sikeres eladásra többfordulós, nemzetközi versenyértékesítés keretében került sor, amely során pénzügyi tanácsadóként a JP Morgan, jogi tanácsadóként pedig a DLA Piper járt el.

A szanálási rezsimmel kapcsolatos tapasztalataikat megosztották más hazai vagy külföldi irodákkal?

A DLA Piper budapesti irodájának munkatársai az európai uniós szanálási rezsimmel kapcsolatos általános tapasztalataikról más európai uniós szanálási hatóság tisztviselői, illetve a DLA Piper külföldi kollégái számára is tartottak prezentációt.  

 

 

Kapcsolódó cikkek:


Jogi szolgáltatás a digitális korszakban
2018. október 4.

Jogi szolgáltatás a digitális korszakban

A keserű valóság az, hogy az ügyvédi irodáknak, a jogi osztályoknak és a jogi szolgáltatást nyújtó cégeknek is differenciálniuk kell ahhoz, hogy túléljenek a jelenlegi üzleti légkörben.

Az informatikai biztonság versenyelőnyt jelent
2018. szeptember 7.

Az informatikai biztonság versenyelőnyt jelent

A legnagyobb informatikai kockázatot a munkavállalók és azok jelentik, akik akár szándékosan, akár véletlenül nem követik az informatikai biztonságra vonatkozó előírásokat, vagy egy internetről történő letöltés során rosszindulatú programokat is letöltenek.

A jogi munka elismerése hazánkban és a nagyvilágban
2018. július 6.

A jogászok kiemelkedő teljesítményét számos országban és nemzetközi szinten egyaránt elismerik. A különböző díjak már több évtizedes hagyományra tekintenek vissza, a jogászok, irodák különböző kategóriákban nyújthatnak be pályázatot. Gondoljunk csak bele, ha nem lennének kategóriák, milyen nehéz lenne dönteni egy startup technológiát és innovációt képviselő iroda és egy klasszikus jogterületeken mozgó, kiemelkedő teljesítményű iroda között.

 

A GDPR felértékeli az adatvédelmi szaktudást
2018. június 19.

A GDPR hatályba lépésével felértékelődik az adatvédelmi szakjogászok és a jogi szakokleveles szakemberek képzése, melyek az ELTE Jogi Továbbképző Intézetének egyre népszerűbb kurzusai. A gyakorlatorientált tananyagról a NAIH szakemberei gondoskodnak, a legfrissebb hazai és európai jogalkalmazásokhoz igazodva. Ezekről is beszélgettünk Péterfalvi Attilával, a NAIH elnökével, a képzések felelősével.

Tilalomfák az ügyvédi honlap online marketingjében – Mit szabad, és mit nem?
2018. június 19.

A Magyar Ügyvédi Kamara keményen szabályozza az ügyvédek és irodáik internetes megjelenését. Az ügyvédek nélkülözni kénytelenek a hírlevélküldés és az eredmények bemutatásának eszközeit. Ugyanakkor sok lehetőségük van arra, hogy az interneten eredményesen jelenjenek meg, és ügyfeleket szerezzenek maguknak.