A belorusz legfelsőbb bíróság jogszerűnek ítélte a választásokat

A belorusz legfelsőbb bíróság elutasította az ellenzési elnökjelöltek azon indítványát, hogy büntetőeljárásban vizsgálják a Központi Választási Bizottság választásokkal kapcsolatos felelősségét.

A belorusz Legfelsőbb Bíróság kedden elutasította Svetlana Tikhanovskaya ellenzéki elnökjelölt panaszát, amelyben büntetőeljárás megindítását indítványozta az ország Központi Választási Bizottsága (CEC) ellen az elnökválasztás eredményeinek jóváhagyása miatt, illetve a választások eredményének megsemmisítését kérte.

A belorusz elnökválasztásra a hónap elején került sor. A CEC hivatalos adatai szerint a jobboldali Alekszandr Lukasenko nyerte az elnökválasztást a szavazatok 80,10 százalékával.

A CEC szerint a Tikhanovskayát jelölő ellenzéki párt második helyen végzett a szavazatok 10,12 százalékával. Az EU és az ellenzék nem fogadta el a választási eredményeket, a választásokba való beavatkozások, a csalások és a választási eredmények meghamisítása miatt. Azóta emberek százezrei vonultak utcára Belaruszban és az ellenzék támogatása érdekében tüntettek. A tiltakozások brutális összecsapásokba torkolltak a kormányellenes tüntetők és a rendvédelmi erők között, amelyeket a nemzetközi közösség elítélt és szankciókat vezetett be a belorusz vezetőkkel szemben.

Döntésében a Belorusz Legfelsőbb Bíróság kijelentette, hogy „elutasítja a büntetőeljárás megindítását Svetlana Tikhanovskaya indítványa alapján a Belarusz Köztársaság Központi Választási Bizottságának határozata miatt”, és hozzátette, hogy döntésével szemben nincs helye jogorvoslatnak.” A bíróság szintén elutasította a 2020-as választáson induló két másik elnökjelölt, Anna Kanopatskaya és Andrey Dmitrijev hasonló tartalmú beadványait.

A bírósági határozat nem változtatott a kiélezett politikai helyzeten, mivel folytatódtak a Lukasenko eltávolítását követelő tüntetések.

(jurist.org)

Kapcsolódó cikkek:


Interferenciák az Európai Unió Bírósága és az Emberi Jogok Európai Bírósága ítélkezési gyakorlatban
2021. június 15.

Interferenciák az Európai Unió Bírósága és az Emberi Jogok Európai Bírósága ítélkezési gyakorlatban

A Wolters Kluwer gondozásában megjelenő Európai Jog – Az Európai Unió közjoga című kötet bemutatja az Unió közjogának alapvető kérdéseit, intézményeit, jogalkotását, ezek szervező elveit; ismerteti a legújabb uniós jogi fejleményeket, a megvalósítandó célkitűzéseket és alapértékeket, az uniós polgárság és az alapjogvédelem legfrissebb történéseit. A könyv a Wolters Kluwer Kiadónál 2019-ben megjelent Európai jog – Az Európai Unió jogrendszere című kötettel ad naprakész, átfogó képet az uniós jog minden szegmenséről. Az alábbiakban a mű „Az Emberi Jogok Európai Bírósága és az Európai Unió Bírósága alapjogi joggyakorlatának kapcsolódási pontjai” című részéből olvashatnak egy részletet.

Megszavazta az uniós Covid-igazolványt az Európai Parlament
2021. június 10.

Megszavazta az uniós Covid-igazolványt az Európai Parlament

Július 1-jétől bevezetik az egységes uniós digitális Covid-igazolványokat, amelyeknek használata megkönnyíti az utazást, és segít fokozatosan, összehangoltan feloldani a korlátozásokat is. Az új uniós igazolást az összes tagállam elismeri, olvasható az Európai Parlament közleményében.

Több kereső közül választhatunk az Androidban
2021. június 9.

Több kereső közül választhatunk az Androidban

A Google két évvel az Bizottság versenyjogi ellenőrzésének lezárását követően lehetővé teszi számukra, hogy ingyen versenyezzenek azért, hogy Európában az Android-eszközök alapértelmezett keresőmotorjai lehessenek.