A belorusz legfelsőbb bíróság jogszerűnek ítélte a választásokat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A belorusz legfelsőbb bíróság elutasította az ellenzési elnökjelöltek azon indítványát, hogy büntetőeljárásban vizsgálják a Központi Választási Bizottság választásokkal kapcsolatos felelősségét.

A belorusz Legfelsőbb Bíróság kedden elutasította Svetlana Tikhanovskaya ellenzéki elnökjelölt panaszát, amelyben büntetőeljárás megindítását indítványozta az ország Központi Választási Bizottsága (CEC) ellen az elnökválasztás eredményeinek jóváhagyása miatt, illetve a választások eredményének megsemmisítését kérte.

A belorusz elnökválasztásra a hónap elején került sor. A CEC hivatalos adatai szerint a jobboldali Alekszandr Lukasenko nyerte az elnökválasztást a szavazatok 80,10 százalékával.

A CEC szerint a Tikhanovskayát jelölő ellenzéki párt második helyen végzett a szavazatok 10,12 százalékával. Az EU és az ellenzék nem fogadta el a választási eredményeket, a választásokba való beavatkozások, a csalások és a választási eredmények meghamisítása miatt. Azóta emberek százezrei vonultak utcára Belaruszban és az ellenzék támogatása érdekében tüntettek. A tiltakozások brutális összecsapásokba torkolltak a kormányellenes tüntetők és a rendvédelmi erők között, amelyeket a nemzetközi közösség elítélt és szankciókat vezetett be a belorusz vezetőkkel szemben.

Döntésében a Belorusz Legfelsőbb Bíróság kijelentette, hogy „elutasítja a büntetőeljárás megindítását Svetlana Tikhanovskaya indítványa alapján a Belarusz Köztársaság Központi Választási Bizottságának határozata miatt”, és hozzátette, hogy döntésével szemben nincs helye jogorvoslatnak.” A bíróság szintén elutasította a 2020-as választáson induló két másik elnökjelölt, Anna Kanopatskaya és Andrey Dmitrijev hasonló tartalmú beadványait.

A bírósági határozat nem változtatott a kiélezett politikai helyzeten, mivel folytatódtak a Lukasenko eltávolítását követelő tüntetések.

(jurist.org)


Kapcsolódó cikkek

2023. május 11.

Az ordre public-elv tartalma és érvényesülése az európai büntetőjogban

Az „ordre public”, a magyar terminológiában „közrendi záradék” döntő jelentőségű a nemzetközi és a nemzeti jog találkozásánál. Egyrészről elengedhetetlen az államok jogrendszerének védelméhez. Másrészről, ha visszaélnek vele, ellehetetlenítheti a nemzetközi jog érvényre jutását.