Csehországnak további intézkedéseket kell tenni a pénzmosás ellen


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A MONEYVAL úgy véli, hogy a Cseh Köztársaság nem tett elegendő erőfeszítést a terrorizmushoz kapcsolódó pénzügyi szankciók és a készpénz határokon átnyúló mozgásának nyomon követésére szolgáló mechanizmusok területén.

Az az Európa Tanács pénzmosás elleni szerve a MONEYVAL utóvizsgálatot folytatott Csehországban, amelynek során megállapította, hogy az ország javított a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni intézkedésein, azonban bizonyos területeken további változtatásokra van szükség.

A MONEYVAL értékelő jelentésének 2018. decemberi elfogadása óta a Cseh Köztársaság a MONEYVAL által a kulcsfontosságú területeken feltárt hiányosságokat gyorsított eljárásban kívánta megszüntetni. A MONEYVAL nyomon követése számos olyan törvényi, rendeleti és intézményi intézkedést megvizsgált, amelyeket a Cseh Köztársaság végrehajtott a feltárt hiányosságok orvoslása érdekében.

A MONEYVAL észlelte a Csehország által megtett lépéseket és három kulcsfontosságú területen magasabb nemzetközi megfelelési minősítést adott Csehországnak. E három mutató, a nemzeti együttműködés és koordináció mechanizmusainak fejlesztése a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem érdekében (ML / TF); a magas ML / TF kockázatot jelentő országokkal és joghatóságokkal szembeni ellen intézkedések megerősítése, és a banki kapcsolatok szabályozási hiányosságainak megszüntetése, amely nagyobb átláthatóságot biztosít a bankok közötti tranzakciók számára.


Ugyanakkor a MONEYVAL úgy véli, hogy a Cseh Köztársaság nem tett elegendő erőfeszítést a terrorizmushoz kapcsolódó pénzügyi szankciók és a készpénz határokon átnyúló mozgásának nyomon követésére szolgáló mechanizmusok területén.

Az utóvizsgálati jelentés azt is megállapította, hogy a Cseh Köztársaság némi előrelépést ért el a virtuális eszközökre vonatkozó új nemzetközi követelmények végrehajtása terén, beleértve a virtuális valutákat (például Bitcoin, Ethereum) és ezen eszközök szolgáltatóit.

A Cseh Köztársaság a mai napig a Pénzügyi Akciócsoport (FATF) negyven ajánlásából öt ajánlásnak felel meg teljesen, amelyek a nemzetközi AML / CFT szabványt alkotják. Csehországnak továbbá apróbb hiányosságai vannak 24 ajánlás végrehajtásában, azonban a fennmaradó 11 ajánlás esetében nagyobb hiányosságok azonosított a MONEYVAL.

A MONEYVAL úgy döntött, hogy a Cseh Köztársaság továbbra fokozott utóvizsgálati eljárás hatálya alatt marad és továbbra is köteles jelentést tenni a MONEYVAL számára az AML / CFT intézkedések végrehajtásának megerősítése terén elért további előrelépésekről.

(coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

EUB-ítélet a gyanúsítottak jogaira vonatkozó tájékoztatásról

A gyanúsítottaknak vagy a megvádolt személyeknek a büntetőeljárás során biztosítandó, az eljárási jogaikra vonatkozó tájékoztatási kötelezettség értelmezésével kapcsolatos nemzeti és uniós szabályozás összevetését tette meg az EU Bírósága.

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.