A Google bíróságon támadja a rekordbírságot


A Google 4,34 milliárd euró rekordbírságot kapott az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatóságától, amelyet most az EUB előtt fog megtámadni. Az ügyet szeptemberben tárgyalja majd az európai bírós – közölték az ügyre rálátó források.


Az Európai Bizottság 2018-as határozatában megállapította, hogy a Google a világszinten elterjedt Android mobil operációs rendszerét használta fel a versenytársak kiszorítására.

Az eszközgyártók részére ingyenesen rendelkezésre bocsátott Android a világ okostelefonjainak mintegy 80% -án futó operációs rendszer.

Az EU előtt folyamatban lévő Google elleni ügyek közül ez a legfontosabb, az Android piaci uralma miatt.

EU Jog online

Az EU az elmúlt évtizedben több mint 8 milliárd euró versenyjogi bírságot szabott a Google-re.

Az ügy tárgyalása szeptember 27-én indul, a források szerint. A Google nem válaszolt azonnal a Reuters megkeresésére.

A luxemburgi székhelyű Európai Törvényszék közölte, hogy nem tudja megerősíteni a tárgyalás időpontját, mivel az időpontokat egyelőre nem hozzák nyilvánosságra. Az ötnapos tárgyalás hosszabb az átlagnál, de nem szokatlan.

A Google-t az Application Developers Alliance (ADA) és a Computer & Communications Industry Association (CCIA), az Android készülékgyártók Gigaset Communications GmbH és a HMD Global Oy, amely a Nokia telefonmárka kizárólagos tulajdonosa, valamint a norvég techcég az Opera támogatja az ügyben.

A Bizottságot az Európai Fogyasztói Szervezetet (BEUC), a VDZ és a BDZV német kiadói egyesületek, a cseh Seznam keresőmotor fejlesztője, a FairSearch lobbicsoport és a Qwant francia keresőmotor üzemeltetője támogatja.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2021. november 24.

Az új bizottsági javaslatok adatvédelmi aspektusai

Az Európai Adatvédelmi Testület (EDPB) csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy a tavaly november óta készülő jogalkotási javaslatok sértheti az európai uniós polgárok alapvető jogait.