A Google bíróságon támadja a rekordbírságot


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Google 4,34 milliárd euró rekordbírságot kapott az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatóságától, amelyet most az EUB előtt fog megtámadni. Az ügyet szeptemberben tárgyalja majd az európai bírós – közölték az ügyre rálátó források.

Az Európai Bizottság 2018-as határozatában megállapította, hogy a Google a világszinten elterjedt Android mobil operációs rendszerét használta fel a versenytársak kiszorítására.

Az eszközgyártók részére ingyenesen rendelkezésre bocsátott Android a világ okostelefonjainak mintegy 80% -án futó operációs rendszer.

Az EU előtt folyamatban lévő Google elleni ügyek közül ez a legfontosabb, az Android piaci uralma miatt.

EU Jog online

Az EU az elmúlt évtizedben több mint 8 milliárd euró versenyjogi bírságot szabott a Google-re.

Az ügy tárgyalása szeptember 27-én indul, a források szerint. A Google nem válaszolt azonnal a Reuters megkeresésére.

A luxemburgi székhelyű Európai Törvényszék közölte, hogy nem tudja megerősíteni a tárgyalás időpontját, mivel az időpontokat egyelőre nem hozzák nyilvánosságra. Az ötnapos tárgyalás hosszabb az átlagnál, de nem szokatlan.

A Google-t az Application Developers Alliance (ADA) és a Computer & Communications Industry Association (CCIA), az Android készülékgyártók Gigaset Communications GmbH és a HMD Global Oy, amely a Nokia telefonmárka kizárólagos tulajdonosa, valamint a norvég techcég az Opera támogatja az ügyben.

A Bizottságot az Európai Fogyasztói Szervezetet (BEUC), a VDZ és a BDZV német kiadói egyesületek, a cseh Seznam keresőmotor fejlesztője, a FairSearch lobbicsoport és a Qwant francia keresőmotor üzemeltetője támogatja.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2024. február 28.

A gyermekek jogellenes külföldre vitele

Európai előírások és konkrét nemzeti jogszabályok összevetéséről döntött az EU Bírósága egy különösen érzékeny témában, a gyermekek jogellenes külföldre vitelével kapcsolatban. Lényege a visszavitel iránti kérelmek elbírálására vonatkozó, a gyermekek érdekeit szolgáló gyors eljárások biztosítása.

2024. február 14.

Háttérzene sugárzása a repülőgépen

Az unió bírósága egy romániai szerzői jogi jogvitára tett pontot, melynek középpontjában a repülőgépeken és vonatokon háttérzeneként sugárzott zeneművek „jogállása”, és az attól függő díj megfizetése állt..