Módosulhat a piaci erőfölény eu-s szabályozása


Az Európai Unió versenyjogi szabályozói a vállalatok piaci erejét érintő évtizedes szabályok átdolgozását tervezik, beemelve például olyan eseteket, amikor a techóriások ingyen kínálnak termékeket a felhasználók adatainak gyűjtése érdekben, valamint az ügyletek innovációra gyakorolt ​​hatását is.


Az Európai Bizottság hétfői észrevételei a nemzeti versenyhatóságok, szakértők és egyéb résztvevők visszajelzésein alapulnak, amelyet a piacmeghatározásról szóló közlemény elnevezésű bizottsági dokumentum 16 hónapos egyeztetését követően tettek közzé.

Az 1997 óta létező szabályozás segít a versenyhatóságoknak megállapítani a társaság piaci erejét egy fúzió során, vagy annak valószínűségét, hogy versenytársakat szorítsanak ki egy monopóliumellenes ügyben.

A versenyhatóságok ezt az információt használják annak eldöntésére, hogy szükséges-e további lépésekre kötelezni a vállalatot.

Az ügyvédek és az jogtudósok az elmúlt években bírálták az EU versenyjogi szabályait, mert nem tartottak lépést a fejlődéssel, különösen az amerikai techóriások megállapodásait és piaci erejét illetően.

A visszajelzések azt mutatták, hogy a jelenlegi szabályozás nem megfelelő, ha kicsi, de tartós áremelkedésekről van szó, valamint azokon a digitális piacokon, ahol a termékeket vagy szolgáltatásokat ingyen kínálják – jelentette be az Európai Bizottság.

A globalizáció és az importverseny korszakában a földrajzi piacok értékelése, a mennyiségi technikák alkalmazása, a piaci részesedés számítása és az áron kívüli verseny, például az innováció értékelése szintén nem felel meg a mai kor követelményeinek.

“Az értékelés azt jelzi, hogy a közlemény nem fedi le teljes mértékben a piacdefiníciós gyakorlat legújabb fejleményeit, beleértve a gazdaság digitalizálását” – fogalmazott Margrethe Vestager, a Bizottság alelnöke. “Most elemezzük, hogy a szabályozást felül kell-e vizsgálni az általunk azonosított problémák kezelése érdekében” – tette hozzá.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2021. július 30.

Kötelező a védőoltás az New Yorkban az ügyvédeknek?

Közel két héttel azután, hogy a Morgan Stanley ügyvezető igazgatója, Eric Grossman felszólította az ügyvédi irodákat, hogy térjenek vissza az irodai munkához, New York Állam Ügyvédi Kamarája (NYSBA) sürgősségi munkacsoportot indított, hogy megvizsgálja a kötelező védőoltás lehetőségét az ügyvédek körében, mivel a koronavírus Delta-variánsa továbbra is terjed.

2021. július 30.

Az elfelejtéshez való jog kiterjedhet a régen nyomtatásban megjelent cikk online változatának anonimizálására

Egy belga polgári bíróság arra kötelezte a Le Soir napilapot, hogy anonimizáljon egy 1994-es halálos közúti balesetről szóló cikket, ugyanis az a balesetért felelős sofőr teljes nevét tartalmazta, sértve ezzel az elfeledéshez fűződő jogát. A Bíróság a nemzeti bíróságok döntésével értett egyet, és megállapította, hogy a 20 évvel ezelőtt írott, online változatban is elérhető cikk anonimizálására kötelezés nem jelent aránytalan beavatkozást a véleménynyilvánítás szabadságába, arra is tekintettel, hogy a printben megjelent eredeti cikkre ez a kötelezettség nem vonatkozott.