A hónap végén sok EU állampolgár maradhat „illegálisan” az Egyesült Királyságban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Több mint 40, a brit kormány által támogatott jótékonysági szervezet írt levelet Boris Johnson brit miniszterelnöknek, amelyben kérték őt, hogy törölje el, az uniós polgárok Brexit utáni letelepedési kérelmének benyújtására megállapított június 30-ai határidőt.

A jótékonysági szervezeteket mind a Belügyminisztérium finanszírozza, hogy támogatást nyújtsanak a kiszolgáltatott helyzetben lévő uniós polgároknak, beleértve a gyermekeket és idős embereket, a családon belüli erőszak és az emberkereskedelem áldozatait, a roma közösségeket és a hajléktalanokat.

Matthew Evans, az Európai Jogok Tanácsának igazgatója (Advice on Individual Rights in Europe, Aire) szerint „elfogadhatatlan”, hogy az Egyesült Királyságban életüket felépítő uniós polgárokat egy „önkényes határidő” után legális iratok nélkül maradhatnak.

A miniszterelnökhöz intézett levél elismeri a tavaly októberben bevezetett új törvényeket, amelyek lehetővé teszik a késedelmes jelentkezés elfogadását, ha „észszerűen indokolható” például egy államilag gondozott gyermek, aki betöltötte a 18. életévét és tudomására jutott, hogy a helyi hatóság még nem nyújtotta be a Belügyminisztériumhoz a letelepedés iránti kérelmet, vagy rendezett státusz iránti kérelmet.

A szervezetek levelükben leírták, hogy szkeptikusak a Belügyminisztérium megközelítésével kapcsolatban. „A Belügyminisztérium túl szigorú megközelítést alkalmazott az észszerű indokok vonatkozásában, és mér előre jelezte, hogy a késedelmes kérelmek elbírálása idővel szigorúbbá válik, ami komoly aggodalmakat vet fel azzal kapcsolatban, hogy„ez az előny ”hogyan lesz valóban alkalmazható a kiszolgáltatott emberekre ”- fogalmaztak a levelükben.

A jótékonysági szervezetek attól tartanak, hogy azok, akik elveszítik az Egyesült Királyságban maradásuk jogát, náluk, ha átmenetileg is, de fennáll a fogva tartás és a kitoloncolás veszélye, ami „hatalmas és akár az életet tönkretevő károkat okozhat”.

Brexit

A levél aláírói között szerepel a Coram gyermekjogi központ, a Citizens Advice irodák az Egyesült Királyság minden tájáról Cornwalltól Liverpoolig, Hudson atya segélyszervezete, a katolikus közösségek hálózata, a Kelet-európai Munkaerő Központ, a Skóciai Simon Közösség, a Nők Jogaiért szervezet és a Peterborough Menekültügyi Egyesület.

Már többször merültek fel aggályok azok jogi státusza miatt, akik június 30-ig nem jelentkeznek a letelepedett státuszért, annak ellenére, hogy joguk van maradni, ha az Egyesült Királyságban éltek tavaly december 31. előtt. Bár a belügyminisztériumhoz 5,4 millió kérelem érkezett – körülbelül 2 millióval több, mint azt várták, de nincsenek konkrét adatok az Egyesült Királyságban élő EU-polgárok vagy az EGT állampolgárok számáról, mert sok más eu-s országgal ellentétben az Egyesült Királyságban soha nem volt regisztrációs rendszer.

A jótékonysági szervezetek felszólították Johnsont, hogy szüntesse meg a végső határidőt, amíg nem tudják bizonyítani, hogy az összes jogosult uniós polgár és az EU-n kívüli családtag rendelkezik biztosított státusszal.

„Ha az Egyesült Királyságban lakó több millió uniós polgárok akár 1% -a nem tud jelentkezni, az azt eredményezné. hogy tízezrek nem rendelkeznének legális tartózkodással, és kiszolgáltatott helyzetbe kerülnének, valamint ellenséges politikai környezettel kellene szembenézniük, amely akár fogva tartással és a kitoloncolással is járhat” – írják.

„Tudjuk, hogy ezt nem akarja senki. Pedig azok az emberek, akiket a szervezeteink támogatnak, valószínűleg átcsúsznak a réseken ”- érveltek a miniszterelnöknek.

Marianne Lagrue, a Coram szakpolitikai menedzsere szerint pozitív volt, hogy a Belügyminisztérium finanszírozta a jótékonysági szervezeteket, de „ez a finanszírozás soha nem jut el mindenkihez”.

„Ha valami, ez megmutatta nekünk, hogy a letelepedett státusz iránt magas igény van, amely alig pár hétig érhető még el” – tette hozzá.

Jackie Murphy, a roma közösségeket támogató TGP Cymru vezérigazgatója sürgette Johnsont, hogy vegye figyelembe a koronavírus által okozott „személyes” támogatási programok „zavarait”, valamint a nagykövetségeken történő kinevezések elmaradását, mert sokan vannak, akiknek meg kell újítaniuk az okmányaikat a jelentkezéshez.

(theguardian.com)
Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

EUB-ítélet a gyanúsítottak jogaira vonatkozó tájékoztatásról

A gyanúsítottaknak vagy a megvádolt személyeknek a büntetőeljárás során biztosítandó, az eljárási jogaikra vonatkozó tájékoztatási kötelezettség értelmezésével kapcsolatos nemzeti és uniós szabályozás összevetését tette meg az EU Bírósága.

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.