Az EU újabb eljárást indít a lengyel igazságügyi reform miatt Koronavírus Veszélyhelyzet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Bizottság két hónapot biztosított Lengyelországnak az ez év elején bevezetett új jogszabályokkal kapcsolatos aggályok kezelésére.

Az EU már egy ideje azzal vádolja a lengyel kormánypártot a Jog és Igazságosságot (PiS), hogy lebontja a lengyel demokráciát azáltal, hogy fokozza a bíróságok, a média és a civil társadalom közvetlen állami ellenőrzését. Ezt azonban a PiS konzekvensen visszautasítja.

Az Európai Bizottság most két hónapot biztosított Lengyelországnak az ez év elején bevezetett új jogszabályokkal kapcsolatos aggályok kezelésére, amely többek között lehetővé teszi azon bírák megbüntetését, akik bírálják a kormány igazságszolgáltatási reformját.

„Nagy a veszélye annak, hogy a most bevezetett bírákkal szembeni fegyelmi rendszert felhasználhatják a bírósági határozatok tartalmának politikai befolyásolására” – nyilatkozott Vera Jourová, az Európai Bizottság demokratikus értékeinek fenntartásáért felelős biztosa.

„Ez európai kérdés, mert a lengyel bíróságok alkalmazzák az európai jogot. Más országok bíráinak bízniuk kell abban, hogy a lengyel bírák függetlenül járnak el. Ez a kölcsönös bizalom képezi az egységes piacunk alapját ”- mondta Jourová a sajtótájékoztatón.

európai unió jogrendszere

Ha Varsó továbbra is ragaszkodik az igazságügyi reform vitatott rendelkezéseihez, a Bizottság az Európai Bíróságon fog pert indítani, amely végül súlyos pénzbírságot vonhat maga után és kötelezheti a lengyel kormányt, hogy változtassa meg a jogszabályokat.

A Bizottság a közelmúltban is bírálta Varsó azon döntését, hogy a koronavírus világjárvány okozta közegészségügyi aggályok ellenére megtartja a jövő hónapban esedékes elnökválasztást.

A PiS által vezetett kormány a választás postai szavazással történő lefolytatását szorgalmazza, amely szerintük biztonságos, azonban az ellenzéki pártok és a demokráciáért küzdő szervezetek szerint az ilyen rövid időn belül megszervezett levélszavazás nem lehet tisztességes vagy átlátható.

„Nem hagyjuk, hogy az alapvető jogokat veszélyeztessék vagy karanténba zárják” – tette hozzá a biztos. „A vírus nem ölheti meg a demokráciát.”

Ha az tervezettek  szerint kerül sor az elnökválasztásra, május 10-én, a közvélemény-kutatások azt jelzik, hogy a jelenleg is hivatalban lévő Andrzej Duda, a PiS jelöltje nyeri majd a választást.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerdán megerősítette a kormány azon szándékát, hogy a választásokat a tervezettek szerint, legfeljebb néhány hét késéssel tartják meg.
Kapcsolódó cikkek

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.

2024. május 15.

Jogi mérföldkő a klímavédelemben

Történelmi jelentőségű döntésével a strasbourgi bíróság kimondta, a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való alapjog által nyújtott állami védelmi kötelezettség kiterjed az éghajlatváltozás okozta, az életet, egészséget, közérzetet és életminőséget érintő negatív hatások elhárítására.