Az EU újabb eljárást indít a lengyel igazságügyi reform miatt Koronavírus

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Bizottság két hónapot biztosított Lengyelországnak az ez év elején bevezetett új jogszabályokkal kapcsolatos aggályok kezelésére.


Az EU már egy ideje azzal vádolja a lengyel kormánypártot a Jog és Igazságosságot (PiS), hogy lebontja a lengyel demokráciát azáltal, hogy fokozza a bíróságok, a média és a civil társadalom közvetlen állami ellenőrzését. Ezt azonban a PiS konzekvensen visszautasítja.

Az Európai Bizottság most két hónapot biztosított Lengyelországnak az ez év elején bevezetett új jogszabályokkal kapcsolatos aggályok kezelésére, amely többek között lehetővé teszi azon bírák megbüntetését, akik bírálják a kormány igazságszolgáltatási reformját.

“Nagy a veszélye annak, hogy a most bevezetett bírákkal szembeni fegyelmi rendszert felhasználhatják a bírósági határozatok tartalmának politikai befolyásolására” – nyilatkozott Vera Jourová, az Európai Bizottság demokratikus értékeinek fenntartásáért felelős biztosa.

„Ez európai kérdés, mert a lengyel bíróságok alkalmazzák az európai jogot. Más országok bíráinak bízniuk kell abban, hogy a lengyel bírák függetlenül járnak el. Ez a kölcsönös bizalom képezi az egységes piacunk alapját ”- mondta Jourová a sajtótájékoztatón.

európai unió jogrendszere

Ha Varsó továbbra is ragaszkodik az igazságügyi reform vitatott rendelkezéseihez, a Bizottság az Európai Bíróságon fog pert indítani, amely végül súlyos pénzbírságot vonhat maga után és kötelezheti a lengyel kormányt, hogy változtassa meg a jogszabályokat.

A Bizottság a közelmúltban is bírálta Varsó azon döntését, hogy a koronavírus világjárvány okozta közegészségügyi aggályok ellenére megtartja a jövő hónapban esedékes elnökválasztást.

A PiS által vezetett kormány a választás postai szavazással történő lefolytatását szorgalmazza, amely szerintük biztonságos, azonban az ellenzéki pártok és a demokráciáért küzdő szervezetek szerint az ilyen rövid időn belül megszervezett levélszavazás nem lehet tisztességes vagy átlátható.

“Nem hagyjuk, hogy az alapvető jogokat veszélyeztessék vagy karanténba zárják” – tette hozzá a biztos. “A vírus nem ölheti meg a demokráciát.”

Ha az tervezettek  szerint kerül sor az elnökválasztásra, május 10-én, a közvélemény-kutatások azt jelzik, hogy a jelenleg is hivatalban lévő Andrzej Duda, a PiS jelöltje nyeri majd a választást.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerdán megerősítette a kormány azon szándékát, hogy a választásokat a tervezettek szerint, legfeljebb néhány hét késéssel tartják meg.Kapcsolódó cikkek:


Véleménynyilvánítás szabadsága az újságírás tükrében
2021. június 17.

Véleménynyilvánítás szabadsága az újságírás tükrében

A médiaért és az információs társadalomért felelős európai miniszterek megállapodtak abban, hogy számos intézkedést hajtanak végre a szólásszabadság legsürgetőbb kihívásainak kezelése érdekében, ideértve az újságírók biztonságának növelését, a mesterséges intelligencia (AI) és a digitalizáció hatásának szabályozását a médiában és az információs környezetben a véleménynyilvánítás szabadságával kapcsolatban.

Kórházi dolgozóknak kötelező a vakcina?
2021. június 17.

Kórházi dolgozóknak kötelező a vakcina?

A texasi szövetségi bíróság elutasította annak a 117 kórházi dolgozónak a keresetét, akik beperelték a Houston Methodist Kórházat, mert minden alkalmazottja számára kötelezővé tette a koronavírus elleni védőoltást.

Az Európai Unió Tanácsa az igazságszolgáltatás digitalizációjáról
2021. június 17.

Az Európai Unió Tanácsa az igazságszolgáltatás digitalizációjáról

„A Tanács ma jóváhagyta az e-CODEX-rendszerről szóló rendeletre vonatkozó általános megközelítést. E rendszer fő célja, hogy javítsa az illetékes igazságügyi hatóságok közötti, határokon átnyúló kommunikáció hatékonyságát, és megkönnyítse a polgárok és a vállalkozások számára az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférést.

Interferenciák az Európai Unió Bírósága és az Emberi Jogok Európai Bírósága ítélkezési gyakorlatban
2021. június 15.

Interferenciák az Európai Unió Bírósága és az Emberi Jogok Európai Bírósága ítélkezési gyakorlatban

A Wolters Kluwer gondozásában megjelenő Európai Jog – Az Európai Unió közjoga című kötet bemutatja az Unió közjogának alapvető kérdéseit, intézményeit, jogalkotását, ezek szervező elveit; ismerteti a legújabb uniós jogi fejleményeket, a megvalósítandó célkitűzéseket és alapértékeket, az uniós polgárság és az alapjogvédelem legfrissebb történéseit.