Feldarabolják a Facebookot?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Facebook arra kényszerülhet, hogy megváljon a WhatsApp és az Instagram közösségi médiaalkalmazásoktól, mert az amerikai fogyasztóvédelmi hatóság szinte az összes amerikai szövetségi állammal karöltve pert indított a közösségi média társaság ellen.

A fogyasztóvédelmi hatóság szerint a Facebook azért vásárolta meg ezeket az alkalmazásokat, mert konkurenciát jelentettek a cégre nézve.

Az per megindításával a Google anyavállalata, az Alphabet Inc., mellett a Facebook is komoly jogi kihívással néz szembe.

Az amerikai igazságügyi minisztérium azzal vádolta a Google-t, hogy a piaci erőfölényét a versenytársak kiszorítására használja.

A perek rávilágítanak arra, hogy a demokraták és a republikánusok egyetértenek abban, hogy a nagy techcégeket felelősségre kell vonni üzleti gyakorlataik miatt, néhányan a Google és a Facebook feldarabolását is támogatták.

A perben azzal vádolják a Facebookot, hogy felvásárolta a versenytársait, az Instagram fotómegosztó alkalmazást még 2012-ben 1 milliárd dollárért és a WhatsApp üzenetküldő alkalmazás 2014-ben 19 milliárd dollárért.

A fogyasztóvédelem és a szövetségi államok hatóságai szerint az ügyleteket visszamenőleg fel kell bontani. Ez valószínűleg hosszú jogi vitához vezet majd, mert azokat évekkel korábban pont a fogyasztóvédelmi hatóság engedélyezte.

„Közel egy évtizede a Facebook erőfölényét és monopóliumhatalmát arra használta, hogy kisebb riválisait kiszorítsa, a versenyt elfojtsa a felhasználók kárára” – nyilatkozta Letitia James New York-i főügyész 46 szövetségi állam nevében. A szövetségi államok közül Washington DC, Guam. Alabama, Georgia, Dél-Karolina és Dél-Dakota nem vett részt a perben.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.

2024. május 15.

Jogi mérföldkő a klímavédelemben

Történelmi jelentőségű döntésével a strasbourgi bíróság kimondta, a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való alapjog által nyújtott állami védelmi kötelezettség kiterjed az éghajlatváltozás okozta, az életet, egészséget, közérzetet és életminőséget érintő negatív hatások elhárítására.