Feldarabolják a Facebookot?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Facebook arra kényszerülhet, hogy megváljon a WhatsApp és az Instagram közösségi médiaalkalmazásoktól, mert az amerikai fogyasztóvédelmi hatóság szinte az összes amerikai szövetségi állammal karöltve pert indított a közösségi média társaság ellen.


A fogyasztóvédelmi hatóság szerint a Facebook azért vásárolta meg ezeket az alkalmazásokat, mert konkurenciát jelentettek a cégre nézve.

Az per megindításával a Google anyavállalata, az Alphabet Inc., mellett a Facebook is komoly jogi kihívással néz szembe.

Az amerikai igazságügyi minisztérium azzal vádolta a Google-t, hogy a piaci erőfölényét a versenytársak kiszorítására használja.

A perek rávilágítanak arra, hogy a demokraták és a republikánusok egyetértenek abban, hogy a nagy techcégeket felelősségre kell vonni üzleti gyakorlataik miatt, néhányan a Google és a Facebook feldarabolását is támogatták.

A perben azzal vádolják a Facebookot, hogy felvásárolta a versenytársait, az Instagram fotómegosztó alkalmazást még 2012-ben 1 milliárd dollárért és a WhatsApp üzenetküldő alkalmazás 2014-ben 19 milliárd dollárért.

A fogyasztóvédelem és a szövetségi államok hatóságai szerint az ügyleteket visszamenőleg fel kell bontani. Ez valószínűleg hosszú jogi vitához vezet majd, mert azokat évekkel korábban pont a fogyasztóvédelmi hatóság engedélyezte.

“Közel egy évtizede a Facebook erőfölényét és monopóliumhatalmát arra használta, hogy kisebb riválisait kiszorítsa, a versenyt elfojtsa a felhasználók kárára” – nyilatkozta Letitia James New York-i főügyész 46 szövetségi állam nevében. A szövetségi államok közül Washington DC, Guam. Alabama, Georgia, Dél-Karolina és Dél-Dakota nem vett részt a perben.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2022. május 18.

Havi 3 napot maradhatnak otthon a nők Spanyolországban

Elfogadta a spanyol kormány a menstruációs szabadságról szóló törvényt. A jogszabály havonta 3, maximum 5 napot biztosít a nőknek, hogy súlyos menstruációs fájdalmak esetén otthon maradjanak.

2022. május 18.

Kiutasítás az EU-n belül – Döntés a közbiztonsági „jogegyenlőségről”

A szerző az Európai Unió Bíróságának az Ordre des barreaux francophones et germanophone, további felek és a Conseil des ministres ügyében[1] született ítéletét elemzi, mely az uniós polgár beutazáshoz és tartózkodáshoz való jogának közrendi vagy közbiztonsági okokból történő korlátozásáról szól.

2022. május 16.

Második kiegészítő jegyzőkönyvet fogadtak el a kiberbűnözés ellen

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának olasz elnöksége megnyitotta aláírásra a kiberbűnözés elleni egyezmény (Budapesti Kibervédelmi Egyezmény) második kiegészítő jegyzőkönyvét, amelynek célja a hatóságok közötti együttműködés és az elektronikus bizonyítékok megosztása.