Feldarabolják a Facebookot?


A Facebook arra kényszerülhet, hogy megváljon a WhatsApp és az Instagram közösségi médiaalkalmazásoktól, mert az amerikai fogyasztóvédelmi hatóság szinte az összes amerikai szövetségi állammal karöltve pert indított a közösségi média társaság ellen.


A fogyasztóvédelmi hatóság szerint a Facebook azért vásárolta meg ezeket az alkalmazásokat, mert konkurenciát jelentettek a cégre nézve.

Az per megindításával a Google anyavállalata, az Alphabet Inc., mellett a Facebook is komoly jogi kihívással néz szembe.

Az amerikai igazságügyi minisztérium azzal vádolta a Google-t, hogy a piaci erőfölényét a versenytársak kiszorítására használja.

A perek rávilágítanak arra, hogy a demokraták és a republikánusok egyetértenek abban, hogy a nagy techcégeket felelősségre kell vonni üzleti gyakorlataik miatt, néhányan a Google és a Facebook feldarabolását is támogatták.

A perben azzal vádolják a Facebookot, hogy felvásárolta a versenytársait, az Instagram fotómegosztó alkalmazást még 2012-ben 1 milliárd dollárért és a WhatsApp üzenetküldő alkalmazás 2014-ben 19 milliárd dollárért.

A fogyasztóvédelem és a szövetségi államok hatóságai szerint az ügyleteket visszamenőleg fel kell bontani. Ez valószínűleg hosszú jogi vitához vezet majd, mert azokat évekkel korábban pont a fogyasztóvédelmi hatóság engedélyezte.

“Közel egy évtizede a Facebook erőfölényét és monopóliumhatalmát arra használta, hogy kisebb riválisait kiszorítsa, a versenyt elfojtsa a felhasználók kárára” – nyilatkozta Letitia James New York-i főügyész 46 szövetségi állam nevében. A szövetségi államok közül Washington DC, Guam. Alabama, Georgia, Dél-Karolina és Dél-Dakota nem vett részt a perben.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 17.

Minden olasz munkavállalónak védettnek kell lennie

Az olasz kormány csütörtökön fogadta el a világ legszigorúbb koronavírus-elleni intézkedéseit, amely minden munkavállaló számára kötelezővé teszi a koronavírus elleni védettség igazolását, a negatív tesztet vagy a fertőzésből való gyógyulást.

2021. szeptember 16.

Magyarország megsértette a külföldiek kollektív kiutasításának tilalmát

Az ügy középpontjában a magyar államhatárról szóló törvény által bevezetett “feltartóztatás és átkísérés” intézkedés áll, amely felhatalmazást nyújtott a rendőrség számára, hogy a Magyarország területén illegálisan tartózkodó külföldi állampolgárokat határozat nélkül a határkerítés külső oldalára (a szerb határra) szállítsa. Az eljárás során Magyarország megsértette a kollektív kiutasítás tilalmát, mivel egyedi határozat hiányában a kérelmezőt, magatartásától függetlenül, 11 társával együtt kitoloncolta anélkül, hogy valódi és hatékony módot biztosított volna számukra a Magyarországra való beutazásra, illetve a megfelelő jogorvoslatra.