Fizetni fog a Google az újságíróknak az átvett tartalmakért


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Google fizetni fog a francia hírszolgáltatóknak azért, hogy cikkeiket a saját platformján is megjeleníthesse. Az óriáscég egy francia fellebbviteli bíróság döntésére reagálva jelentette be, hogy hamarosan megegyezik a szakszervezettel. A forradalmi változást a szerzői jogok uniós felülvizsgálata tette lehetővé.

„Ez az új ügy azután került elő, hogy az európai szabályozásban megjelentek az úgynevezett rokonjogok. Ezek lehetővé tették, hogy a szerkesztők jogdíjat követeljenek azért, ha az általuk előállított tartalmat egy Google-hoz hasonló platformon használják fel” – magyarázta egy francia jogász, Zoe Vilain. A rokonjogok vagy szomszédos jogok a szerzői joghoz közeli jogok gyűjtőfogalma. Ezek nem szorosan a művek létrejöttéhez, hanem azok rögzítéséhez, sugárzásához, vagy éppen nyilvánosságra hozásához kapcsolódnak.

„A francia jogrendbe ezt az új uniós rendszert tavaly ültették át. A francia szerkesztők tárgyalásokat kezdeményeztek a Google-lel, mire a cég inkább letörölte a tartalmakat a platformjáról, hogy ne kelljen egyezkednie. A felháborodott francia szerkesztők a versenyvédelmi hivatalhoz fordultak, hogy kényszerítse a Google-t a tárgyalóasztalhoz” – folytatta Zoe Vilain.

A Google egyre elkötelezettebbnek látszik a szerkesztőségek támogatására. A múlt héten bejelentették, hogy három év alatt 1 milliárd dollárt fizetnek majd ki a világ hírszolgáltatóinak a tőlük kapott tartalmakért a cég új terméke, a News Showcase keretei között. A hírösszesítő terméket először Németországban és Brazíliában vezették be.

(hu.euronews.com)
Kapcsolódó cikkek

2024. május 15.

Jogi mérföldkő a klímavédelemben

Történelmi jelentőségű döntésével a strasbourgi bíróság kimondta, a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való alapjog által nyújtott állami védelmi kötelezettség kiterjed az éghajlatváltozás okozta, az életet, egészséget, közérzetet és életminőséget érintő negatív hatások elhárítására.