Kampány a javításhoz való jogért


A kezdeményezés az elektronikai eszközök tervezett avulása ellen akar fellépni.


A telefon, a számítógép vagy bármely más elektronikus berendezés javíttatása igazi kihívást jelenthet az európai fogyasztók számára. A gyártók gyakran korlátozzák saját eszközeik élettartamát, úgynevezett tervezett elavulást alkalmaznak, vagy akár szinte lehetetlenné teszik termékeik javítását. Ennek megváltoztatására a kampányok indultak szerte az EU-ban. Ezek a javításhoz való jogra épülnek. Szerintük a gazdaság zöldebbé tételének hatékony módja a javítások könnyebbé és megfizethetőbbé tétele.

“Több elektronikus hulladékot termelünk, mint valaha. Szerintem 53 millió tonna körül van jelenleg, ami óriási szám. Tehát azáltal, hogy jogot és lehetőséget adunk az embereknek saját termékeik javítására, egyértelműen csökkentjük a hulladék mennyiségét, amely végül a hulladéklerakóban köt ki” – magyarázta Chloé Mikolajczak, a Right to Repair Europe mozgalom kampányfelelőse.

Néhány uniós döntéshozó hasonló változtatásokat szorgalmaz. A tervezett elavulástól a korai elavulásra akarnának áttérni, ami nagyobb védelmet nyújtana a fogyasztóknak, amikor készülékeik meghibásodnak.

“A tervezett elavulás azt a benyomást kelti, hogy a gyártó szándékosan programozta az elavulást. Jogi szempontból ezt nehéz bizonyítani. Míg korai elavulás esetén csak arra van szükség, hogy kiderüljön, hogy egy tárgy élettartama nem olyan mértékű, mint amilyennek lennie kellett volna ahhoz, hogy az elavultság bizonyítható legyen” – ismertette a különbségeket David Cormand, a Zöldek EP-képviselője.

A múlt héten az Európai Parlament belső piaci és fogyasztóvédelmi bizottsága elismerte a javítás jogát, de nem vezetett be szigorúbb szabályokat a gyártók számára. Például kötelező címkéket az egyes termékek élettartamának és javítási potenciáljának feltüntetésére.

“Csalódottak vagyunk azért, hogy elfogadtak olyan módosításokat, amelyek korlátozzák a termékek kötelező címkézését az önkéntes rendszerek javára. Nagyon szorgalmaztuk a termékek kötelező címkézését. Gyengítik az idő előtti elavulásról szóló rendelkezéseket a tervezett elavulás érdekében, amiről tudjuk, hogy nagyon nehéz bizonyítani. És háttérbe szorítják a közbeszerzések kötelező fenntarthatósági kritériumaira való hivatkozást, így összességében valójában elsikkasztották az eredeti javaslatot” – mondta Chloé Mikolajczak.

(hu.euronews.com)
Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 17.

Minden olasz munkavállalónak védettnek kell lennie

Az olasz kormány csütörtökön fogadta el a világ legszigorúbb koronavírus-elleni intézkedéseit, amely minden munkavállaló számára kötelezővé teszi a koronavírus elleni védettség igazolását, a negatív tesztet vagy a fertőzésből való gyógyulást.

2021. szeptember 16.

Magyarország megsértette a külföldiek kollektív kiutasításának tilalmát

Az ügy középpontjában a magyar államhatárról szóló törvény által bevezetett “feltartóztatás és átkísérés” intézkedés áll, amely felhatalmazást nyújtott a rendőrség számára, hogy a Magyarország területén illegálisan tartózkodó külföldi állampolgárokat határozat nélkül a határkerítés külső oldalára (a szerb határra) szállítsa. Az eljárás során Magyarország megsértette a kollektív kiutasítás tilalmát, mivel egyedi határozat hiányában a kérelmezőt, magatartásától függetlenül, 11 társával együtt kitoloncolta anélkül, hogy valódi és hatékony módot biztosított volna számukra a Magyarországra való beutazásra, illetve a megfelelő jogorvoslatra.