Üzleti titkokat sérthetett a Facebook


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A perben arról kellett dönteni, hogy az üzleti titok megsértése iránti kérelemről való döntés megelőzi-e a tisztességtelen piaci magatartás és a jogalap nélküli gazdagodás iránti kérelmet.

Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan és a MIT kutatói által alapított startup összecsapást nyert egy üzleti titokkal kapcsolatos ügyben a Facebookkal szemben a mesterséges intelligencia algoritmusok alkalmazásáról folyó vitában.

Denise Casper, a massachusettsi járásbíróság bírája a múlt heti döntésében úgy foglalt állást, hogy a massachusettsi üzleti titok védelmére vonatkozó mintaszabályozás nem akadályozza meg a somerville-i székhelyű Neural Magic tisztességtelen piaci magatartásra, jogalap nélküli gazdagodásra és kártérítésre vonatkozó követelését.

A Neural Magic kontra Facebook ügyben hozott ítélet azt jelenti, hogy a Neural Magic továbbra is érvényesítheti a Facebokkal szembeni tisztességtelen piaci magatartás miatti követelését és kártérítést követelhet a massachusettsi jog alapján, még akkor is, ha végül nem tudja bizonyítani, hogy a korábbi technológiai vezetője által a Facebooknak szivárogtatott bizalmas információk megfelelnek az üzleti titokra vonatkozó követelményeknek.

Casper bíró döntésében megjegyezte, hogy a szövetségi tagállamok és a szövetségi bíróság megosztott a kérdésben. A massachusettsi törvényhozás az üzleti titok védelmére vonatkozó mintaszabályozás elfogadásakor hallgatott az előbbiekről, és egyetlen massachusettsi bíróság sem folyamodott még jogértelmezésért. Tekintettel ezekre és más tényezőkre, „a Bíróság nem vonhatja le azt a következtetést, hogy az üzleti titok védelmére vonatkozó mintaszabályozás

rendelkezései feljebb állnak a jogszabályi hierarchiában, mint az állami jog azon rendelkezései amelyeket az alperesek most vitatnak” – írta.

A Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan ügyvédei, Kaitlyn O’Connor Steven Cherny és Patrick Curran partnerek támogatásával nyerte meg az ügyet a Neural Magic képviseletében. A Facebookot a Latham & Watkins képviseli az ügyben.

Nir Shavit, az MIT professzora és Alex Matveev kutató tudós 2017-ben alapították a Neural Magic-et. Céljuk az volt, hogy olyan technológiát hozzanak létre, amely példátlan sebességgel képes ritka mátrixszorzást végrehajtani egy hagyományos számítógépen. Az elképzelés az volt, hogy a CPU ezután költséghatékonyabban, a speciális grafikus feldolgozó egységek sebességével működhet. Úgy vélték, hogy a technológia érdekli a kutatókat, az egyetemeket, az ügyfélszolgálatokat, sőt a Facebookot és a Google-t is, amelyek több százezer CPU-t és GPU-t használnak üzleti és kutatási tevékenységükhöz.

Három év alatt a vállalat 15 millió dollárnyi kezdeti finanszírozáshoz jutott, de még nem hozo terméke.

A Neural Magic első alkalmazottja Aleksandar Zlateski volt. 2019 márciusában Zlateski tájékoztatta a Neural Magic-et, hogy kapott egy ajánlatot, a Facebook Mesterséges Intelligencia Kutatócsoportjától. Zlateski 2019 júliusáig maradt a Neural Magicnél, miután biztosította a céget, hogy más technológián dolgozik majd a Facebooknál. A Neural Magic beleegyezett, hogy Zlateski megtartsa a Neural Magictől kapott laptopját, részben azért, hogy a két vállalat együttműködhessen, miután Zlateski csatlakozott a Facebookhoz.

A Facebooknál Zlateski írt néhány optimalizálást a Facebook General Matrix Multiplication-hez, amelyet a Facebook aztán közzétett a GitHub-on. A Neural Magic azt állítja, hogy a kód olyan algoritmusokat tartalmaz, amelyeket Zlateski a Neural Magicnél dolgozott ki. Zlateski szerint a kódot teljesen a kezdetektől írta, ahhoz nem használt a Neural Magictől származó algoritmust.

A Facebook az év elején nyerésre állt, amikor Casper bíró visszautasította a Neural Magic a kódra vonatkozó előzetes tilalom iránti előterjesztését. Casper bíró szerint a Facebook „jelentős bizonyítékokkal szolgált arra vonatkozóan, hogy ezeket a kódok a szakterületen jártas szakemberek számára közismertek voltak”, és a Neural Magic üzleti titkok megsértésére vonatkozó előzetes követelését ezért el kell utasítani.”

„Vitathatónak” találta azt is, hogy a Neural Magic elegendő észszerű lépést tett állítólagos üzleti titkai bizalmasságának megőrzése érdekében, azon túl, hogy Zlateski aláírt egy titoktartási megállapodást.

Október 29-i végzésében Casper bíró megjegyezte, hogy a kaliforniai bíróságok úgy értelmezték a kaliforniai üzleti titok mintaszabályozást, hogy az megelőzi a bizalmas információkkal való jogellenes visszaélésre vonatkozó kereseti kérelmeket, míg az arizonai és virginiai bíróságok ezzel ellentétes következtetésre jutottak. A Facebook azt állította, hogy a kérdést mérlegelő bíróságok több mint kétharmada szerint az üzleti titok mintaszabályozás megelőzi a többi kereseti kérelmet.

(law.com/legaltechnews)
Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

EUB-ítélet a gyanúsítottak jogaira vonatkozó tájékoztatásról

A gyanúsítottaknak vagy a megvádolt személyeknek a büntetőeljárás során biztosítandó, az eljárási jogaikra vonatkozó tájékoztatási kötelezettség értelmezésével kapcsolatos nemzeti és uniós szabályozás összevetését tette meg az EU Bírósága.

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.