Kötelező női kvóta a német vállalatoknál?

A német szövetségi kormány szerdán jóváhagyta azt a törvénytervezetet, amely női kvótát vezetne be a 70 legnagyobb német vállalat vezető testületeiben.


Az új törvényjavaslat szerint minden tőzsdén jegyzett olyan társaságnak, amelynek három vagy több tagú igazgatósága van, az igazgatóságban legalább egy női vezetője kell legyen. Az új követelmény több mint 70 vállalatra vonatkozna, amelyek közül 31-nek jelenleg nincs női vezetője az igazgatóságban.

A német Igazságügyi Minisztérium és a Családügyi, Idősekért, Nőkért és az Ifjúságért felelős minisztérium által közösen kidolgozott törvény célja a Németországban vezető pozíciót betöltő nők és férfiak közötti egyenlő bánásmód biztosítása a magán-, és a közszférában.

2015-ben került bevezetésre az a jogszabály, amely előírja, hogy a felügyelőbizottságokban legalább 30% -nak kell lennie a nők arányának. A tapasztalatok alapján ez „a nők által betöltött felügyeleti bizottsági posztok kézzelfogható növekedéséhez vezetett”.

Ugyanakkor a nők aránya az igazgatóságokban továbbra is alacsony. A német Családügyi, Idősekért, Nőkért és az Ifjúságért felelős miniszter Franziska Giffey elmondta, hogy az új törvény „mérföldkő lesz a nők számára”, és véget vet a nők nélküli tanácsteremeknek Németország legnagyobb cégeinél. Azt is kijelentette, hogy a törvény egy jövőorientált és modern társadalom érdekeit szolgálja. A törvénytervezetet még a Bundestagnak is el kell fogadnia.

(jurist.org)Kapcsolódó cikkek:


A kisebbségi nyelvhasználat elősegítése
2021. január 18.

A kisebbségi nyelvhasználat elősegítése

Az Egyesült Királyság és Németország kiterjesztette a kisebbségi nyelvek számára biztosított védelmet és többletkötelezettségeket vállalat az Európa Tanács Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartája (ECRML) alapján. 2008 óta most először vállalt ilyen kötelezettséget valamely tagállam az ECRML-re hivatkozással.

Az unióban bárhol számonkérhető lesz a Facebook
2021. január 15.

Az unióban bárhol számonkérhető lesz a Facebook

Bármely EU országban vizsgálhatják a hatóságok a Facebook adatkezelési ügyeit, annak ellenére is, hogy a közösségi oldal európai székhelye Írországban van. Ezt az Európai Törvényszék főtanácsnoki indítványa mondta ki, amely általában megegyezik a később ítélettel.

A digitális társadalom olvasatai – VIII.
2021. január 14.

A digitális társadalom olvasatai – VIII.

Alábbi cikksorozatában a szerző a digitális társadalom különböző aspektusait tárja elénk, igyekezve lényegre törően bemutatni szerkezetének fontosabb csomópontjait, és összegezni a tudásrendszerek, az internet, a mesterséges intelligencia, a hálózati társadalmak fontosabb, a jogalakulás szempontjából releváns mozgásait. Ezúttal a jogrendszer tartóeleme, a döntés problematikáját veszi górcső alá.