Felelniük kell a Capitoliumot megtámadóknak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Donald Trump amerikai elnök több tucat támogatója ellen indítottak büntetőeljárást a Capitolium épülete elleni, a hét elején történt erőszakos támadása miatt, és még sok más ügyben indulhat eljárás.


A zavargás következtében öt ember halt meg, köztük egy rendőr. Egyik haláleset kapcsán sem vádoltak meg még senkit. Számos különböző büntető törvény és felelősségelmélet alkalmazható a rendbontókkal szemben – jelentették be jogi szakértők. A lehetséges vádpontok között van az összeesküvés és emberölés.

Milyen ügyekben emeltek vádat eddig?

A szövetségi körzet és a felsőbb bíróságok több mint 50 vádlottat állítottak bíróság elé, egy részüket fegyverrel kapcsolatos bűncselekményekkel vádolják.

A fegyverviselésre külön szövetségi szabályok vonatkoznak a Capitolium épületében, valamint a Columbia körzetben nyilvántartásba nem vett lőfegyver vagy engedély nélküli lőszer birtoklása is bűncselekmény.

A seattle-i férfit, Mark Leffingwellt egy szövetségi tiszt bántalmazásával vádolták, amely szövetségi bűncselekmény. Azzal vádolják, hogy megütötte a Capitolium egyik rendőrtisztjét, aki ennek következtében meghalt. Leffingwell ügyvédje nem válaszolt azonnal a vádakra. Több tucat személyt vádoltak a Capitolium területére való jogellenes behatolással, amely Washington DC büntető törvénykönyve és a szövetségi törvény szerint is bűncselekmény. Ezek közé tartozik Nicholas Ochs, a Proud Boys szélsőjobboldali csoport tagja, aki fotót tett fel a Capitolium épületébe való betörésről.

Több ember is vád alá helyezhető egy rendőr megölése miatt? Brian Sicknick, a Capitolium rendőrtisztje csütörtökön hunyt el. Sicknick „megsérült, miközben fizikai kontaktusba került a tüntetőkkel” – áll a rendőrség közleményében. Azután esett össze, miután visszatért az őrsre – áll a közleményben. Sicknick egyike volt annak az öt embernek, akik a zavargás következtében hunytak el.

A bűnüldöző szervek számára kiemelt fontosságú az, hogy azonosítsák a Sicknick haláláért felelős személyeket – jelentette be Matt Jones, volt washingtoni szövetségi ügyész, aki most a Wilmer Cutler Pickering Hale és Dorr ügyvédi iroda ügyvédjeklnt dolgozik. Ha valaki bántalmazta Sicknicket, akkor őt emberöléssel vádolhatják. Bárki, aki segítette az elkövetőt, bűnsegédként vonható felelősségre emberölésért”.

Ha Sicknicket egy, a Capitoliumon belüli személyek megtámadására irányuló összehangolt cselekmény részeként ölték meg, a cselekményben résztvevő személyeket társtettesként vádolhatják meg összeesküvéssel – mondta Jones. “Az ügyészek minden telefont és közösségi médiafiókot megvizsgálnak” – mondta Jones.

“Ha valaki rátámad a tisztekre, a Kongresszus tagjára vagy munkatársaira, ezzel túllép minden határon.”

Jay Town, Alabama északi körzetének volt amerikai ügyésze szerint nem valószínű, hogy vádat emelnek azok ellen a rendbontók ellen, akik egyszerűen csak ott voltak a teremben, amikor Sicknick összecsapott a tüntetőkkel. “A tényleges támadón, vagy az őket segítő vagy ösztönző személyeken kívüli személyek bűnösségének megállapításához általában bizonyítékra van szükség, azért, hogy más személyek tudják, hogy bűncselekményeik elkövetése valószínűleg halálhoz vagy súlyos testi sérüléshez vezethet” – mondta Town.

Felmerülhet az emberölés vádja?

Az amerikai jog alapján, amelyet Washingtonban is alkalmaznak, lehetővé teszi az ügyészek számára, hogy akkor is emberöléssel vádolják azokat, akiknek nem állt szándékában ölni. A vádlottakat általában gyilkossággal vádolják, ha erőszakos bűncselekményt követnek el, és cselekedeteik következtében halál következik be.

Ken Kohl, az ügyben eljáró legfőbb ügyész pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy ez egy tipikus emberölés”.

Jogi szakértők szerint további tényekre van szükség annak megállapításához, hogy a felelősség felmerül-e.

Jones szerint nehéz lesz gyilkosság miatt vádat emelni. Ehhez az ügyészeknek bizonyítaniuk kell bizonyos mögöttes bűncselekményeket, például fegyveres rablást vagy emberrablást, amelyek egyelőre nem látszanak.

Felmerülhet a lázadás?

Elképzelhető, hogy a támadókat olyan szövetségi törvények alapján fogják elítélni, amelyek tiltják a kormány megdöntésére irányuló erőfeszítéseket – vélték jogi szakértők. A törvény tiltja az Egyesült Államok elleni összeesküvést az Egyesült Államok kormányának „erőszakos megdöntését”.

Ezt a törvényt „a nyomozás befejeztével alkalmazni kell” – mondta Justo Mendez, a texasi Holland & Knight Ügyvédi Iroda bűntetőjogásza és volt szövetségi ügyész. Az összeesküvésre és a kormány megdöntésére irányuló törekvés “bizonyítéka a közösségi médiában megtalálható.”

Ki fog eljárni az ügyben?

Az eddigi összes vádat Columbia kerületi ügyészség képviselte, amely az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának szervezeteként járt el.

Az ügyészek betartják a szövetségi törvényeket, valamint a Kolumbiai Kerület büntető törvénykönyvét. Országszerte a szövetségi ügyészek vádat emelhetnek akkor is, ha a területükön erőszakos cselekményeket terveznek.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2023. február 6.

Kié az antik kanál? – lopott műkincsek törvényes visszaszolgáltatása

Amichai Elijahu, Izrael jobboldali örökségvédelmi minisztere megvizsgáltatja a lopott műkincsek palesztinoknak való visszaadásának törvényességét, miután az Egyesült Államok a Palesztin Hatósághoz juttatott el egy Ciszjordániából származó, illegálisan birtokolt 2700 éves elefántcsont kanalat – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál pénteken.

2023. február 6.

Ukrán üzletemberek tulajdonát államosították a Krímben

A “barátságtalan államokhoz” kötődő külföldi tulajdon, köztük ukrán üzletemberek vagyontárgyainak államosításáról fogadott el pénteken határozatot az Oroszország által Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím államtanácsa, a listán mintegy félezer objektum szerepel.