Nem férhetnek hozzá a hatóságok a GPS pozícióhoz Koronavírus

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Google és az Apple úgy döntött, hogy nem teszi hozzáférhetővé az okostelefon használók helyadatait a közegészségügyi hatóságok számára, így biztosítva a felhasználók magánéletének védelmét.

Az okostelefonok operációs rendszereinek piacán 99%-os részesedéssel rendelkező Apple és a Google, múlt hónapban még úgy nyilatkozott, hogy együttműködnek egy olyan rendszer létrehozásában, amely értesíti azokat az embereket, akik egy pozitív koronavírus teszttel rendelkező ember közelében vannak.

A cégek tervei szerint csak a közegészségügyi hatóságok használhatnák a technológiát.

Mindkét társaság elsődleges célja a magánélet védelme és annak megakadályozása, hogy a kormányok a rendszert az állampolgárokra vonatkozó adatok gyűjtésére használják. Az új program a telefonok Bluetooth-jeleit használja a koronavírus kapcsolatok észlelésére, ezért nem használja vagy tárolja a felhasználók GPS alapú helyadatait.

A kormányzati koronavírus applikációk fejlesztői azonban több amerikai államban is úgy nyilatkoztak a Reutersnek, hogy létfontosságú, hogy az új koronavírus kapcsolatokat nyomkövető rendszerrel együtt hozzáférjenek a GPS adatokhoz is, mert a járvány terjedését és a gócpontokat csak így lehet feltárni.

Az Apple és a Google azonban úgy döntött, hogy nem engedélyezi a GPS-adatok gyűjtését, amely azért kockázatos a közegészségügyi hatóságok számára, mert így csak az Apple és a Google által üzemeltetett bluetooth alapú technológiára támaszkodhatnak.

A cégek szerint azonban a GPS alapú helymeghatározás nem megbízható, illetve ki van téve az akkumulátor lemerülésének is.

(reuters.com)

Kapcsolódó cikkek:


Véleménynyilvánítás szabadsága az újságírás tükrében
2021. június 17.

Véleménynyilvánítás szabadsága az újságírás tükrében

A médiaért és az információs társadalomért felelős európai miniszterek megállapodtak abban, hogy számos intézkedést hajtanak végre a szólásszabadság legsürgetőbb kihívásainak kezelése érdekében, ideértve az újságírók biztonságának növelését, a mesterséges intelligencia (AI) és a digitalizáció hatásának szabályozását a médiában és az információs környezetben a véleménynyilvánítás szabadságával kapcsolatban.

Kórházi dolgozóknak kötelező a vakcina?
2021. június 17.

Kórházi dolgozóknak kötelező a vakcina?

A texasi szövetségi bíróság elutasította annak a 117 kórházi dolgozónak a keresetét, akik beperelték a Houston Methodist Kórházat, mert minden alkalmazottja számára kötelezővé tette a koronavírus elleni védőoltást.

Az Európai Unió Tanácsa az igazságszolgáltatás digitalizációjáról
2021. június 17.

Az Európai Unió Tanácsa az igazságszolgáltatás digitalizációjáról

„A Tanács ma jóváhagyta az e-CODEX-rendszerről szóló rendeletre vonatkozó általános megközelítést. E rendszer fő célja, hogy javítsa az illetékes igazságügyi hatóságok közötti, határokon átnyúló kommunikáció hatékonyságát, és megkönnyítse a polgárok és a vállalkozások számára az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférést.

Interferenciák az Európai Unió Bírósága és az Emberi Jogok Európai Bírósága ítélkezési gyakorlatban
2021. június 15.

Interferenciák az Európai Unió Bírósága és az Emberi Jogok Európai Bírósága ítélkezési gyakorlatban

A Wolters Kluwer gondozásában megjelenő Európai Jog – Az Európai Unió közjoga című kötet bemutatja az Unió közjogának alapvető kérdéseit, intézményeit, jogalkotását, ezek szervező elveit; ismerteti a legújabb uniós jogi fejleményeket, a megvalósítandó célkitűzéseket és alapértékeket, az uniós polgárság és az alapjogvédelem legfrissebb történéseit.