Nem férhetnek hozzá a hatóságok a GPS pozícióhoz Koronavírus Veszélyhelyzet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Google és az Apple úgy döntött, hogy nem teszi hozzáférhetővé az okostelefon használók helyadatait a közegészségügyi hatóságok számára, így biztosítva a felhasználók magánéletének védelmét.

Az okostelefonok operációs rendszereinek piacán 99%-os részesedéssel rendelkező Apple és a Google, múlt hónapban még úgy nyilatkozott, hogy együttműködnek egy olyan rendszer létrehozásában, amely értesíti azokat az embereket, akik egy pozitív koronavírus teszttel rendelkező ember közelében vannak.

A cégek tervei szerint csak a közegészségügyi hatóságok használhatnák a technológiát.

Mindkét társaság elsődleges célja a magánélet védelme és annak megakadályozása, hogy a kormányok a rendszert az állampolgárokra vonatkozó adatok gyűjtésére használják. Az új program a telefonok Bluetooth-jeleit használja a koronavírus kapcsolatok észlelésére, ezért nem használja vagy tárolja a felhasználók GPS alapú helyadatait.

A kormányzati koronavírus applikációk fejlesztői azonban több amerikai államban is úgy nyilatkoztak a Reutersnek, hogy létfontosságú, hogy az új koronavírus kapcsolatokat nyomkövető rendszerrel együtt hozzáférjenek a GPS adatokhoz is, mert a járvány terjedését és a gócpontokat csak így lehet feltárni.

Az Apple és a Google azonban úgy döntött, hogy nem engedélyezi a GPS-adatok gyűjtését, amely azért kockázatos a közegészségügyi hatóságok számára, mert így csak az Apple és a Google által üzemeltetett bluetooth alapú technológiára támaszkodhatnak.

A cégek szerint azonban a GPS alapú helymeghatározás nem megbízható, illetve ki van téve az akkumulátor lemerülésének is.

(reuters.com)


Kapcsolódó cikkek