Rendszeres a kisebbségek zaklatása a nagy techcégeknél?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Google táppénzre és mentálhigiénés tanácsadásra küldené azon amerikai munkavállalók, akik rasszizmussal vagy szexizmussal szembesülnek a munkahelyükön, jelent meg az NBC News oldalán.

Az egyik jelenlegi alkalmazott úgy fogalmazott, hogy a táppénzre küldés egy lehetséges megoldás, miután hosszabb időn át nem sikerült megoldást találni a problémára a HR-rel folytatott tárgyalásokon.

Két vezető mesterséges intelligencia-etikai kutató, akik a sokszínűség mellett kampányoltak, úgy nyilatkoztak, hogy a cég ezért elbocsátotta őket. A Google tagadja a jogsértést, és megerősítette, hogy „szigorúan” ki fogják vizsgálni a panaszokat. „Jól felépített eljárásunk van arra, hogy az alkalmazottak hogyan jelezhetik aggályaikat, és azon dolgozunk, hogy még átláthatóbb legyen cégünk panaszkezelése” – áll a társaság közleményében.

„Határozottan fel fogunk lépni az alkalmazottaink ellen, akik megsértik az irányelveinket.”

Az egyik volt alkalmazott, Benjamin Cruz az NBC News-nak adott nyilatkozatában kifejtette, hogy 2019-ben panaszt nyújtottak be a HR-re, miután egy kollégájuk azt mondta nekik, hogy a bőrük sokkal sötétebb, mint amire számított. „Miután benyújtottam a panaszt, a munkám elkezdett csökkenni, de a csapatom úgy viselkedett, mintha minden rendben lenne” – mondták az NBC-nek.

„Amikor azt javasolták, hogy menjek táppénzre, az egész eljárás automatikusnak tűnt.”

Egy másik volt alkalmazott elmondta: „10 emberről tudok, akik az elmúlt évben mentális okból mentek táppénzre a velük szembeni bánásmód miatt.”

Összességében az NBC azt állította, hogy közel tucatnyi munkavállaló számolt be hasonló tapasztalatokról, köztük Timnit Gebru és Margaret Mitchell, a két mesterséges intelligencia-kutató, akik tavaly elvesztették állásukat.

Dr. Gebru, elbocsátása nemzetközi kritikát váltott ki a Google-lel szemben és kollégái is támogatásukról biztosították. Dr. Gebru szerint őt is ösztönözték a „terápiás módszerek” igénybevételére.

Dr. Mitchell, a Google etikus MI csoportjának egyik vezetője, nyíltan kiállt Dr. Gebru-t mellett, mielőtt őt is elbocsátották, azt írta a Twitteren azt írta, hogy az NBC nyomozásban feltártakat ő is tapasztalta. Bár „fájdalmas újra olvasni és átélni”, de „jól mutatja mi is zajlik a színfalak mögött”.

Nem a Google az egyetlen nagy techcég, akit azzal vádolnak, hogy a szóbeli elkötelezettség ellenére nem vezette be a sokszínűséget tisztelő és befogadáspárti légkört.

A Reuters hírügynökség a múlt héten számolt be arról, hogy egy amerikai ügynökség nyomozott a Facebook ellen, miután a Facebook HR és javadalmazási rendszerével kapcsolatban felmerült a „rendszerszintű” faji elfogultság. Állítólag négy visszautasított jelentkező panaszolta be a közösségi médiacéget.

Az Egyesült Államok Foglalkoztatási Egyenlőségi Bizottsága azt vizsgálja, hogy a Facebook vállalati politikája ténylegesen és jelentősen diszkriminál-e egyes társadalmi csoportokhoz tartozókat.

Andy Stone, a Facebook szóvivője nem volt hajlandó kommentálni vizsgálatot, vagy a konkrét állításokat, de kijelentette, hogy „elengedhetetlen, hogy minden alkalmazott számára tisztelettudó és biztonságos munkakörnyezetet biztosítsunk”. „Komolyan vesszük a diszkriminációval kapcsolatos összes jelzést, és kivizsgálunk minden esetet” – nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek. A vizsgálat  folyamatban van, de az ügynökség egyelőre nem tett megállapításokat a Facebook ellen.

(bbc.com)
Kapcsolódó cikkek

2023. december 5.

A megújuló energia támogatásának főbb kérdései

Az EUB egy lett jogvita nyomán a többletvillamos-energia értékesítési díjának megállapítását érintő esetleges (vélt vagy valós) állami támogatás kérdésében hozott döntést.

2023. november 28.

Árdrágító versenyjogsértés – Mikor perelhet az EU-s károsult?

A tagállamok és az EU versenyjogi rendelkezéseinek megsértésével kapcsolatos uniós irányelv időbeli hatályának problematikájáról, az ezen alapuló kártérítési kerestek jogszerűségéről döntött a luxembourgi bíróság. Az ítélet számos hasonló, a nemzeti bíróságok előtt zajló ügyben is irányadó lehet.

2023. november 21.

Ha van kendője az a baj, ha nincs, az – Burka az iskolában

A szerző az alábbi cikkében az iskolai fejkendő hordásról szóló németországi vitáról értekezik. A Szövetségi Alkotmánybíróság két évtizede ítéletet hozott a muszlim fejkendő ügyében. A társadalmi konfliktus azonban azóta is tart. Nemrégiben egy berlini döntés korbácsolta fel az indulatokat.