Sérti az EJEE-t a rendszeres zárkaellenőrzés


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az EJEE nem vagyoni kártérítés fizetésére kötelezte Németországot, mert megsértette a az embertelen bánásmód tilalmát és a kérelmező hatékony jogorvoslathoz való jogát.

Peter Roth, német állampolgár, aki 1960-ban született, és jelenleg a Straubingi börtönben tölti szabadságvesztését.

A kérelmező azért fordult az EJEB-hez, mert a börtönben rendszeresen véletlenszerű időpontokban átkutatták a celláját, illetve megmotozták.
A német bíróságok nem ítéletek meg neki nem vagyoni kártérítést.
A Straubingi börtönben rendszeresen véletlenszerű zárkakutatásokat és motozásokat hajtottak végre minden ötödik fogolynál, közvetlenül a látogatók fogadása előtt vagy után. Az ilyen motozások során a raboknak teljesen le kellett vetkőzniük, és lehajol, hogy testüregeiket is át tudják vizsgálni. 2016 novemberében a német szövetségi Alkotmánybíróság kimondta, hogy ez a gyakorlat alkotmányellenes.

Roth több eljárást indított a bíróságon a nála alkalmazott kutatások és motozás miatt. 2016-ban és 2017-ben a bíróságok elismerték, hogy bizonyos kutatások és motozások jogellenesek voltak.

Amikor azonban jogi segítséget kért a kártérítési felelősség megállapítása érdekében, a bíróságok úgy ítélték meg, hogy a kutatást törvénytelennek nyilvánító határozatok elegendő jogorvoslatot jelentenek pénzbeli kompenzáció felesleges. Ezért megállapították, hogy a kártérítési felelősség megállapítására irányuló eljárás várhatóan nem jár sikerrel, ezért elutasították a jogi segítségnyújtás iránti kérelmeit.

Roth úr az EJEB-hez fordult azt állítva, hogy az ismételt zárkakutatások megsértették az EJEE 3. cikk szerinti jogait (embertelen vagy megalázó bánásmód tilalma) és 13. cikk szerinti jogait (hatékony jogorvoslathoz való jog).

Az EJEB helyt adott Roth úr kérelmének és mind a két cikk megsértésében elmarasztalta Németországot és 12.000 euró nem vagyoni kártérítés fizetésére kötelezte.

(hudoc.echr.coe.int)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.

2024. május 15.

Jogi mérföldkő a klímavédelemben

Történelmi jelentőségű döntésével a strasbourgi bíróság kimondta, a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való alapjog által nyújtott állami védelmi kötelezettség kiterjed az éghajlatváltozás okozta, az életet, egészséget, közérzetet és életminőséget érintő negatív hatások elhárítására.