Sérti az EJEE-t a rendszeres zárkaellenőrzés

Az EJEE nem vagyoni kártérítés fizetésére kötelezte Németországot, mert megsértette a az embertelen bánásmód tilalmát és a kérelmező hatékony jogorvoslathoz való jogát.

Peter Roth, német állampolgár, aki 1960-ban született, és jelenleg a Straubingi börtönben tölti szabadságvesztését.

A kérelmező azért fordult az EJEB-hez, mert a börtönben rendszeresen véletlenszerű időpontokban átkutatták a celláját, illetve megmotozták.
A német bíróságok nem ítéletek meg neki nem vagyoni kártérítést.
A Straubingi börtönben rendszeresen véletlenszerű zárkakutatásokat és motozásokat hajtottak végre minden ötödik fogolynál, közvetlenül a látogatók fogadása előtt vagy után. Az ilyen motozások során a raboknak teljesen le kellett vetkőzniük, és lehajol, hogy testüregeiket is át tudják vizsgálni. 2016 novemberében a német szövetségi Alkotmánybíróság kimondta, hogy ez a gyakorlat alkotmányellenes.

Roth több eljárást indított a bíróságon a nála alkalmazott kutatások és motozás miatt. 2016-ban és 2017-ben a bíróságok elismerték, hogy bizonyos kutatások és motozások jogellenesek voltak.

Amikor azonban jogi segítséget kért a kártérítési felelősség megállapítása érdekében, a bíróságok úgy ítélték meg, hogy a kutatást törvénytelennek nyilvánító határozatok elegendő jogorvoslatot jelentenek pénzbeli kompenzáció felesleges. Ezért megállapították, hogy a kártérítési felelősség megállapítására irányuló eljárás várhatóan nem jár sikerrel, ezért elutasították a jogi segítségnyújtás iránti kérelmeit.

Roth úr az EJEB-hez fordult azt állítva, hogy az ismételt zárkakutatások megsértették az EJEE 3. cikk szerinti jogait (embertelen vagy megalázó bánásmód tilalma) és 13. cikk szerinti jogait (hatékony jogorvoslathoz való jog).

Az EJEB helyt adott Roth úr kérelmének és mind a két cikk megsértésében elmarasztalta Németországot és 12.000 euró nem vagyoni kártérítés fizetésére kötelezte.

(hudoc.echr.coe.int)

Kapcsolódó cikkek:


A bírák szólásszabadsága korlátozható
2021. február 25.

A bírák szólásszabadsága korlátozható

Az EJEB elé került ügyben a Bukaresti Fellebbviteli Bíróság bírája az akkori román főbíróval szemben kritikus véleménycikket publikált. Ebben a rendszerváltás előtt betöltött pozíciójára utalva Ügyész Elvtársnak nevezte a Semmítőszék elnökét, aki részt vett “a szocialista rendszer ellenségeinek kigyomlálásában”.

A digitális társadalom olvasatai – XIV.
2021. február 25.

A digitális társadalom olvasatai – XIV.

Alábbi cikksorozatában a szerző a digitális társadalom különböző aspektusait tárja elénk, igyekezve lényegre törően bemutatni szerkezetének fontosabb csomópontjait, és összegezni a tudásrendszerek, az internet, a mesterséges intelligencia, a hálózati társadalmak fontosabb, a jogalakulás szempontjából releváns mozgásait. Ezúttal az EU-szabályozás újabb elemeit veszi górcső alá.

Fizetni fog a Facebook az ausztrál hírekért
2021. február 24.

Fizetni fog a Facebook az ausztrál hírekért

Facebook a következő napokban helyreállítja a híroldalakat Ausztráliában, miután a kormánnyal megállapodott abban, hogy módosítják azt a törvényjavaslatot, amely arra kényszeríti a közösségi oldalt és a Google-t, hogy fizessen a hírtartalmak megjelenítéséért.

A hír, mint vagyoni érték
2021. február 24.

A hír, mint vagyoni érték

A Microsoft az európai kiadó szervezetekkel összefogva szólította fel az EU-t, hogy kötelezze a nagy techcégeket a híroldalakkal való tárgyalásra.

Ausztrália nem hátrál meg
2021. február 22.

Ausztrália nem hátrál meg

A Facebook elérhetetlenné tette az ausztrálok számára a hazai és külföldi média oldalait, és blokkolta a közösségi oldal felhasználói számára a hírtartalmak megosztását.