Sérti az EJEE-t a rendszeres zárkaellenőrzés

Az EJEE nem vagyoni kártérítés fizetésére kötelezte Németországot, mert megsértette a az embertelen bánásmód tilalmát és a kérelmező hatékony jogorvoslathoz való jogát.

Peter Roth, német állampolgár, aki 1960-ban született, és jelenleg a Straubingi börtönben tölti szabadságvesztését.

A kérelmező azért fordult az EJEB-hez, mert a börtönben rendszeresen véletlenszerű időpontokban átkutatták a celláját, illetve megmotozták.
A német bíróságok nem ítéletek meg neki nem vagyoni kártérítést.
A Straubingi börtönben rendszeresen véletlenszerű zárkakutatásokat és motozásokat hajtottak végre minden ötödik fogolynál, közvetlenül a látogatók fogadása előtt vagy után. Az ilyen motozások során a raboknak teljesen le kellett vetkőzniük, és lehajol, hogy testüregeiket is át tudják vizsgálni. 2016 novemberében a német szövetségi Alkotmánybíróság kimondta, hogy ez a gyakorlat alkotmányellenes.

Roth több eljárást indított a bíróságon a nála alkalmazott kutatások és motozás miatt. 2016-ban és 2017-ben a bíróságok elismerték, hogy bizonyos kutatások és motozások jogellenesek voltak.

Amikor azonban jogi segítséget kért a kártérítési felelősség megállapítása érdekében, a bíróságok úgy ítélték meg, hogy a kutatást törvénytelennek nyilvánító határozatok elegendő jogorvoslatot jelentenek pénzbeli kompenzáció felesleges. Ezért megállapították, hogy a kártérítési felelősség megállapítására irányuló eljárás várhatóan nem jár sikerrel, ezért elutasították a jogi segítségnyújtás iránti kérelmeit.

Roth úr az EJEB-hez fordult azt állítva, hogy az ismételt zárkakutatások megsértették az EJEE 3. cikk szerinti jogait (embertelen vagy megalázó bánásmód tilalma) és 13. cikk szerinti jogait (hatékony jogorvoslathoz való jog).

Az EJEB helyt adott Roth úr kérelmének és mind a két cikk megsértésében elmarasztalta Németországot és 12.000 euró nem vagyoni kártérítés fizetésére kötelezte.

(hudoc.echr.coe.int)

Kapcsolódó cikkek:


Az alkalmazandó jog meghatározása többoldalú kapcsolóelvvel
2020. november 20.

Az alkalmazandó jog meghatározása többoldalú kapcsolóelvvel

A Wolters Kluwer gondozásában megjelenő Magyarázat a nemzetközi magánjogról című kiadvány a nemzetközi magánjog egészét átfogó jogszabálymagyarázat, mely a nemzetközi magánjogról szóló törvényt részletesen és tematikusan elemzi, Jelen cikkünk részlet a kiadványból.

Egyre több a gyűlölet-bűncselekmény
2020. november 18.

Egyre több a gyűlölet-bűncselekmény

Az FBI gyűlölet-bűncselekményről szóló éves jelentése szerint 2019-ben szokatlanul sok gyűlölet-bűncselekményt és gyűlöletből elkövetett gyilkosságot történt az Egyesült Államokban.

Kémet találtak a német kormányapparátusban
2020. november 18.

Kémet találtak a német kormányapparátusban

Németországban kémkedés miatt vádat emeltek egy egyiptomi születésű, a Merkel-kabinet sajtószolgálatában dolgozó férfi ellen, akiről már a nyáron kiderült, hogy a kairói hírszerzést segíti.