2020-ban is meg kell nyerni a THEMIS-t


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A versenyt jövőre immár 15. alkalommal rendezik meg, a másfél évtized alatt eddig összesen 13 bírósági csapat indult. 2016 óta két csapat különdíjat, egy publikációs lehetőséget nyert, három pedig a döntőig is eljutott.

2018 és 2019 is díjesőt hozott az évről-évre egyre sikeresebb magyar csapatok számára a nemzetközi  versenyeken, november vége óta pedig már a 2020-as versenyre is várják a jelentkezéseket.

A bírósági fogalmazók és titkárok kihagyhatatlan lehetőségként tekinthetnek erre az európai szintű megmérettetésre. Az évente megrendezett szakmai versenyt az Európai Igazságügyi Képzési Hálózat (EJTN) hirdeti meg két évnél kevesebb gyakorlattal rendelkező bírósági, illetve ügyészségi fogalmazók és titkárok nemzeti csapatai részére. Célja, hogy lehetőséget teremtsen a jövő bírái és ügyészei számára szakmai ismereteik és tapasztalataik megosztására, valamint tudásuk és kapcsolataik bővítésére a kommunikációs, logikai és vitakészségeik felhasználásával.

Párizs, Thessaloniki, Szófia, Bordeaux – csak néhány város a verseny eddigi helyszínei közül.  Budapest is rendszeresen otthont ad a versenysorozat egy-egy elődöntőjének a Magyar Igazságügyi Akadémián. A három fős nemzeti csapatok egy – egy tutor segítségével készülnek fel. A négy különböző témában tartott elődöntőkből a 2-2 legjobb csapat jut tovább a döntőbe, ahol a csapatoknak egy adott alapjogi témában kell összemérni tudásukat.

A versenyt jövőre immár 15. alkalommal rendezik meg, a másfél évtized alatt eddig összesen 13 bírósági csapat indult. 2016 óta két csapat különdíjat, egy publikációs lehetőséget nyert, három pedig a döntőig is eljutott.

2018-ban a „C” elődöntőn indult dr. Szupera Blanka, dr. Gábri Angéla és dr. Varga László Bánk csapat érdemelte ki a zsűri különdíját, a „D” elődöntő győztes dr. Kotsis Johanna, dr. Csizmár Ada, dr. Bicskei Tamás alkotta magyar csapat pedig kiemelkedő teljesítményével a párizsi döntő élmezőnyében végzett.

Dr. Dudás Dóra Virág tutorként segítette őket a felkészülésben. A zsűri elnöke szerint a magyar fogalmazók készítették mindenki közül a legjobb írásbeli előkészítő prezentációt.

(birosag.hu)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 10.

Lépéskényszerben – megfelelési kihívások az e-akadálymentesség terén

Nagy sikerrel zárult a Portfolio Conferences és a Wolters Kluwer Hungary közös szervezésű Digital Compliance by Design & LegalTech konferenciája. Az idén első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal megrendezett esemény fő célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a digitális gazdaság új kihívásaira, a digitális térben való jelenlétet meghatározó legfontosabb jogi-szabályozási területekre és nem utolsó sorban egy szakmai közösséget indítson el. Az egyik panelbeszélgetés középpontjában az a webdizájnerek számára megkerülhetetlen változás állt, hogy 2025. június 28-án hatályba lépnek az e-akadálymentességi elvárások a leggyakoribb és legfontosabb digitális szolgáltatások és digitális termékek vonatkozásában.

2024. május 9.

A vállalati AI mint innováció és megfelelés

A technológia különböző hullámait a vállalatok sok esetben egy rájuk kényszerített tényezőként élhetik meg. Azonban, ha minden vállalat úgy gondolna a saját AI stratégiájára, mint az üzleti stratégiájának természetes meghosszabbítására és olyan tényezőket is figyelembe vesz, illetve organikusan beépít, amelyeket akár a fogyasztó, akár a szabályozó kényszerít ki, az látványos eredményhez vezethet. A Portfolio és a Wolters Kluwer Hungary szervezésében idén először megrendezett Digital Compliance by Design&Legaltech Konferencián a vállalatok feladatairól, az előttük álló kihívásokról és a technológia alkalmazásából fakadó versenyelőnyről is szó volt – a portfolio.hu összefoglalója.