Ismerje meg különszámunkból a VI. Wolters Kluwer Jogászdíj díjazottjait!


A VI. Jogászdíjról készült Jogászvilág Online Különszám célja, hogy a nyertesek bemutatásával inspirációt nyújtson a szakmai közösségnek, kiderüljön, milyen jogi innovációkat alkalmaznak a legjobbak, milyen irányba mozog a piac. A 8 kategória nyerteseit 2023. november 24-én, egy különleges Díjátadó Gálán hirdették ki. A 2022–2023-as Jogászdíj díjazottjai olyan pályázatokkal indultak, melyek büszkévé tehetik a jogásztársadalmat, inspirációt nyújthatnak a szakmai közösségnek, és példaképet állíthatnak az eljövendő jogászoknak. 

Generatív mesterséges intelligencia, nagy nyelvi modellek, ChatGPT – csak kapkodtuk a fejünket az elmúlt egy évben, hogy mi hallucinálunk-e, vagy az algoritmus: mintha hirtelen egy teljesen új szakmát kellett volna megtanulnunk a jogászi hivatás mellett. És ez valóban így is van: a folyamatos tanulás szükségessége mellett nemcsak a jogszabályok ismeretének naprakészsége, hanem digitális készségeink folyamatos (és további) fejlesztése is elkerülhetetlenné vált, melynek immár egyre szervesebb részét képezi a mesterséges intelligencián (MI) alapuló megoldások ismerete. 

Az intelligencia szó megtévesztő: nem szabad elfelejteni, hogy nem helyettesíti az emberi kreativitást és szakértelmet, a gép nem gondolkodik, azonban a jogi szakmában is nagy segítség lehet a LegalTech eszközök használata. Valójában már ma is sokkal több olyan eszközt használunk a mindennapi életben, mely részben valamelyik MI-módszert alkalmazza, még ha az nem is annyira látványos, mint egy „beszélő” chatbot. 

„A jövő jogásza” (Future Ready Lawyer) kutatás eredményei alapján a jogászok közel háromnegyede állítja, hogy tisztában van a generatív mesterséges intelligencia munkájukban történő alkalmazásának módjával, és egyre nagyobb nyomást éreznek arra, hogy befektessenek és nagyobb mértékben alkalmazzák a technológiai eszközöket. 

Látható, hogy a jogász szakma is felbolydult, a cél azonban továbbra is az, hogy a jogászok a tisztesség, etika és társadalmi felelősség szem előtt tartásával az ügyfelek döntéseit precíz szakmai tanácsokkal segítsék, ügyeikben a legmagasabb színvonalon járjanak el, és minél gördülékenyebbé tegyék a kommunikációt és a saját munkájukat. Ebből a szemszögből tekintve a technológia további segítséget nyújthat a válaszok gyorsabb megtalálásában, vagy a sablonfeladatok elvégzésében azért, hogy több idő maradjon a valódi jogászi, ügyvédi, jogtanácsosi munka tartalmas, kreativitást, emberi nézőpontot igénylő feladataira, és általánosan csökkentse a jogászokra nehezedő mindennapi munkaterhet. 

Az innováció azonban nem korlátozódik a technológiára, ahogy a példaértékűség és ügyfélközpontúság sem: a Jogászdíj ezen szempontjai alapján a bírálóbizottság a jogászi hivatás művelésének minden spektrumát figyelembe véve díjazta azokat a megoldásokat, ügyeket, projekteket és tehetségeket, akik kiemelkedőt alkottak a saját területükön.  

A pályázatokon egyértelműen látszott, hogy a befektetett emberi munka, a kitartás, és magas szintű szakértelem nem helyettesíthető, nem megkerülhető. A pályázatok rendkívül változatosak voltak, a bírálóbizottságnak nem volt könnyű dolga: egyéni történetek, vállalati ügyfelekért vívott tárgyalótermi csaták, digitális innovációk, jó és nehéz ügyek, valamint fiatal és még fiatalabb tehetségek versenyeztek az idei kategóriákban. Az idei évben először a szakmai kategóriák mellett Közönségdíj is kiosztásra került, továbbá a már hagyományosnak számító Életműdíjjal is méltóképpen elismerték a szakma egyik kiemelkedő alakját az eseményen. 

A 2022–2023-as Jogászdíj díjazottjai olyan pályázatokkal indultak, melyek büszkévé tehetik a jogásztársadalmat, inspirációt nyújthatnak a szakmai közösségnek, és példaképet állíthatnak az eljövendő jogászoknak.

A Wolters Kluwer Jogászdíj kiadvány teljes egészében ingyenesen letölthető innen.
Életműdíjat vehetett át dr. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara 2023-ban leköszönt elnöke.
Az év jogásza/csapata adatvédelem és compliance kategória:

Precursor Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. szakértői csapata: dr. Kollárné dr. Dombi Flóra, dr. Kollár Gergő, dr. Hohmann Balázs

A pályázat címe: Élen a szakterületi jó gyakorlat kialakításában – a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat SCOPEDIS archivált mintagyűjtemény szervezeti és működési jellegű belső szabályozásának kialakítása

A díjat átadta: dr. Sükösd Péter, a Magyar Vállalati Compliance Társaság elnöke, az Extreme Digital-eMAG Kft. Jogi, Compliance és Kormányzati Kapcsolatok Igazgatója

Az év jogásza/csapata adójog kategória:

CSŐVÁRI LEGAL

A pályázat címe: KKV holding-struktúra 2.0: beruházások egész évben óriási kedvezménnyel!

A díjat átadta: dr. Vámosi-Nagy Szabolcs, címzetes egyetemi tanár, ELTE ÁJK

Az év jogásza/csapata digitális szakértői megoldások a jogi szakmában kategória:

Magyar Telekom Nyrt. Csoport Jogi Igazgatósága, Legal Service Evolution Squad (vezető: dr. Ungváry Botond, csapattagok: dr. Demény Péter, dr. Keresztury Marcell László, dr. Mikó Lilla, Pénzes Éva)

A pályázat címe: A Legal Magic Book: a jogtanácsosok digitális jogi szolgáltatásait összefogó intranetes portál és digitális megoldásainak bemutatása

A díjat átadta: dr. Jakab Roland, a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke

Az év jogásza/csapata ESG kategória:

Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda

A pályázat címe: Miből lesz a Zöld Ingatlan? avagy a fenntartható fejlődés ösztönzése az ingatlaniparban zöld-kötvény befektetések révén

A díjat átadta: dr. Fábián Ágnes a Joint Venture Szövetség elnöke, a Henkel Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója

Az év jogásza/csapata szellemi alkotások joga kategória:

Oppenheim Ügyvédi Iroda

A pályázat címe: Ki nevet a végén? – Egy humorcsatorna nevének története

A díjat átadta: dr. Lábody Péter, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala jogi, nemzetközi és innovációs ügyekért felelős elnökhelyettese

Az év jogásza/csapata társasági jog, vállalatfelvásárlás és versenyjog kategória:

Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda (versenyjogi csapata)

A pályázat címe: Győzelem a Kúria előtt – avagy közreműködés a versenyjogi mögöttes felelősség új szabályrendszerének bírósági lefektetésében

A díjat átadta: dr. Hegymegi-Barakonyi Zoltán, a Magyar Versenyjogi Egyesület elnöke

Az év fiatal jogász tehetsége:

Dr. Biró Zsófia

A pályázat címe: Stratégia – Innováció – Szabályozás: interdiszciplináris megközelítésben az energiajog

Mentora: dr. habil. Berke Gyula

A díjat átadta: dr. Herczegh Zsolt, a Budapesti Ügyvédi Kamara Jogtanácsosi Tagozatának elnöke

Az év joghallgató tehetsége:

Bálint János

A pályázat címe: Uniós platformszabályozás komplex szemlélettel

Mentora: dr. Gosztonyi Gergely

A díjat átadta: Prof. dr. Trócsányi László, Magyar Jogász Egylet elnöke, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora

A Közönségdíjat

dr. Kósa Ferenc kapta.

A pályázat címe: Elektronikus ingatlan adásvétel (egyéb ingatlant érintő jognyilatkozat) az E-ING előtt

A díjat átadta: dr. Megyeri Andrea LLM, a Wolters Kluwer Hungary Kft. Innovációs és tartalomfejlesztési igazgatója
Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Augusztus 1-jén hatályba lép az EU AI Act

2024. július 12-én kihirdették az Európai Parlament Hivatalos Lapjában a mesterséges intelligenciáról szóló jogszabályt (AI Act), amely úgy ad lendületet az innovációnak, hogy közben garantálja biztonságunkat és alapvető jogainkat. A jogszabály 20 nap múlva, augusztus 1-jén lép hatályba, fokozatosan kell alkalmazni, de 24 hónap múlva már minden tagországban be kell tartani a rendelkezéseit.

2024. július 12.

Igazi vizsgán sem veszik észre a mesterséges intelligencia által írt válaszokat

Gyakorlott vizsgáztatók is nehezen veszik észre a mesterséges intelligencia által generált válaszokat – derült ki az angol Reading Egyetem friss tanulmányából. A kutatók az MI lehetőségeit és kockázatait vizsgálták a kutatás, a tanítás, a tanulás és az értékelés területén. Tanácsaikat el is küldték az érintetteknek.

2024. július 11.

A mesterséges intelligencia emberközpontú korszakának küszöbén állunk

Az ELTE ismeretterjesztő videósorozatának legújabb részében Darázs Lénárd rektorhelyettes, a Mesterséges Intelligencia Koalíció munkacsoport-vezetője tárja fel az MI jogi vetületeit. Az általuk kidolgozott irányelvek jelentős hatással voltak a vonatkozó európai rendelet alakulására.