Brexit közbeszerzési szemmel – Az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépésének hatása a közbeszerzésekre


Jelen írás annak rövid összefoglalására vállalkozik, hogy milyen hatást gyakorolt az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépése az Egyesült Királyság közbeszerzési rendszerére és piacára, az hogyan érinti, érintette az Egyesült Királyságban, illetve az Európai Unió tagállamaiban letelepedett vállalkozások (ajánlattevők) helyzetét, illetve milyen kihívásokat hozott az új helyzet az Egyesült Királyság ajánlatkérőinek. Az írás kitér arra is, hogy a hazai ajánlattevőket és ajánlatkérőket mennyiben érintik ezek a változások.

Az írás a Közbeszerzési Jog online szakfolyóirat 2021/6. számában jelent meg.

1. Az Európai Unióból való kilépés

[1] Mint ismert, 2016. június 23-án Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága (a továbbiakban: Egyesült Királyság) népszavazást tartott, amelyen a szavazók többsége az Európai Unióból (a továbbiakban: EU) való kilépésre voksolt (az urnákhoz járulók 51,9%-a döntött a kiválás mellett, míg 48,1% az uniós tagság fenntartása mellett szavazott). [2] A három évig tartó tárgyalásokat követően az EU és az Egyesült Királyság sikeresen létrehozta a Kilépésről rendelkező megállapodást,[1] amely meghatározza az Egyesült Királyság rendezett kilépésének feltételeit, és jogbiztonságot nyújt számos fontos területen, többek között a polgárok jogainak védelme terén, az Ír-szigeten húzódó határ kérdésében és a pénzügyi elszámolásokat illetően. [3] A Kilépésről rendelkező megállapodás 2020. február 1-jén lépett hatályba. Az Egyesült Királyság ettől a naptól kezdve már nem tagja az EU-nak. A Kilépésről rendelkező megállapodás azonban 2020. december 31-ig tartó átmeneti időszakot írt elő, amely alatt az uniós jog továbbra is alkalmazandó volt az Egyesült Királyságra és az Egyesült Királyságban. [4] Az átmeneti időszak alatt az EU és az Egyesült Királyság további tárgyalásokat folytatott a közöttük kialakítandó jövőbeli partnerségről. Ennek eredményeként született meg az EU és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi és együttműködési megállapodás[2] (a továbbiakban: Együttműködési Megállapodás), amely 2021. január 1-jén lépett ideiglenesen hatályba. Az Együttműködési Megállapodás határozza meg jelenleg az EU és az Egyesült Királyság közötti együttműködés részletes szabályait, és amint azt a cikk a későbbiekben ismerteti, a Megállapodás nem a „norvég modellt” követi, vagyis nem az Európai Gazdasági Térséghez hasonló együttműködést hozott létre, hanem egy klasszikus szabadkereskedelmi megállapodást, jóllehet számos különleges elemmel megtűzdelve, amely jóval szorosabb kapcsolatot eredményez a felek között. [5] Az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése jelentős változásokat hozott mind az EU, mind az Egyesült Királyság polgárai, vállalkozásai és közigazgatási szervei tekintetében.[3] A közbeszerzések területe sem jelent kivételt.[4] [6] 2021. január 1-jétől az Eg…

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom csak regisztrált felhasználóink számára érhető el, a regisztráció INGYENES!

Ha már rendelkezik felhasználónévvel kérjük, jelentkezzen be felhasználói nevével és jelszavával. A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, regisztráljon. A regisztráció ingyenes.


Kapcsolódó cikkek