Kevesebb az álláskereső


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A nyilvántartott álláskeresők száma 16,4 százalékkal csökkent Magyarországon egy év alatt, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában az augusztusi zárónapon 283,3 ezer álláskereső szerepelt, több mint 50 ezerrel kevesebb, mint egy éve.


Az NFSZ a honlapján közölte: az év nyolcadik hónapjában a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 6,3 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 4,1 százalék.

Augusztusban 40,3 ezer álláskereső kérte nyilvántartásba vételét a kirendeltségeken, 12,6 százalékuk első alkalommal. Az új belépők száma az előző évinél 9,2 százalékkal kevesebb volt. Az álláskeresők 12,1 százaléka, 34,3 ezer ember volt pályakezdő.

Az álláskeresők 29,6 százaléka – 83,8 ezer ember – tartósan, több mint egy éve keresett már munkát, ez 16,9 százalékponttal jobb arány az egy évvel korábbinál. 

Az NFSZ adatai szerint az év nyolcadik hónapjában 145,8 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, 39,2 százalékuk álláskeresési ellátásban, a többiek szociális jellegű támogatásban részesültek. Az álláskeresők 48,5 százaléka semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.

 

A foglalkoztatók 39,4 ezer új betölthető álláshelyet jelentettek be augusztusban, ezek 59,5 százalékához igényeltek támogatást. Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 23,5 ezer volt, amelyek túlnyomó része a közfoglalkoztatáshoz tartozott. Augusztusban 146,2 ezer álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből 96,8 ezer betöltetlen maradt. 

Az év nyolcadik hónapjában 175 munkavállaló csoportos létszámleépítését jelentették be a foglalkoztatók. Az elbocsátások a szektorok közül főként a feldolgozóipart és az adminisztratív, valamint a szolgáltatást támogató ágazatokat, területileg pedig a fővárost, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyét érintették.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt munkanélküliségi ráta 5,0 százalékos volt a május-júliusi gördülő negyedévben, ami azt jelenti, hogy a 15-74 éves népességből 228,0 ezren voltak munka nélkül. A ráta az előző év azonos időszakához képest 1,8 százalékponttal csökkent. 

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

A vállalkozások 80 százaléka megy csődbe az alapító halála után

Ma már ismert tény, hogy a rendszerváltás utáni évtizedben alapított vállalkozások alapító tömegesen mennek nyugdíjba, elindítva ezzel a rendszerváltó régióra jellemző generációváltás hullámot. Egy friss kutatás szerint ráadásul a vállalkozók 61 százalékának semmilyen terve nincs az utódlással kapcsolatban, ami számos problémát vet fel.

2023. szeptember 28.

A bíróság módosíthatja-e a megkötött szerződést?

Ha a felek között felmerül egy szerződéses vita, az érvényes kontraktus tartalmától még a bíróság sem térhet el. Ugyanakkor a polgári törvénykönyv rendkívül szűk körben, de ismeri a bírósági szerződésmódosítás intézményét.