Cégvilág

2013. június 4.

Interaktív elektronikus munkajogi képzési csomag

A prémium jogi szolgáltatásokat nyújtó bpv | JÁDI NÉMETH Ügyvédi Iroda az Innotica Grouppal közösen Magyarországon első ízben interaktív elektronikus munkajogi képzési csomagot fejlesztett ki.

2013. június 4.

Ami elromolhat, el is romlik

Melyikünk nem érezte már úgy, hogy Murphynek a címben idézett törvénye épp rajta teljesül be? Ki nem bosszankodott már azon, hogy egy készülék a garancia lejárta után szinte azonnal elromlik? A magyarázat sokszor nem a sors nem kifürkészhetetlen akaratában, hanem a tervezett elavulásnak nevezett jelenségben rejlik.

2013. június 4.

Élet-halál kérdés

Van-e halál az élet után? – ez az a kérdés, amire azóta keresi a választ az emberiség, amióta csak világ a világ. Minden kétséget eloszlató tudományos bizonyítékkal eddig még sem a hívők, sem az ateisták sem tudtak szolgálni. Ettől függetlenül – vagy éppen ezért – napjainkban a válasz reményében kutatók egész hada vizsgálja a halálközeli élményeket.

2013. június 4.

Régészek háborúja

Mindenki a maga múltját akarja kiásni a földből – ha valahol, hát Izraelben nagyon igaz ez a mondás. A zsidó–arab háborúskodás évtizedek óta a régészet frontján is zajlik. A tét: melyik népcsoport tudja létjogosultságát jobban alátámasztani a tudomány eszközeivel?

2013. június 3.

Mit ér a műhold, ha magyar?

Egy évtizedes előkészítés után fiatal magyar mérnökök munkáját dicséri a februárban pályára bocsátott első magyar műhold. Kérdés, e technológiai siker elvezet-e a hazánk teljes jogú tagságához az Európai Űrügynökségben. A szervezetnek évi sokmillió eurós tagdíjat kellene fizetnie, ez azonban ügyes gazdálkodással sokszorosan megtérülhetne.

2013. május 31.

A hazai vállalatok harmada bővítést tervez

A hazai vállalatok harmada már a gazdasági növekedésre és a munkahelyteremtésre koncentrál az Ernst & Young nemzetközi tőkebizalmi barométere szerint: a megkérdezettek 32 százaléka bízik a magyar gazdaság 1 és 3 százalék közötti növekedésében, s 28 százalékuk tervezi bővíteni munkahelyeinek számát.

2013. május 31.

Kisgyermekes munkahelyvédelmi akcióterv jön

Elsősorban a hatévesnél fiatalabb gyermekeket nevelő anyák részmunkaidős foglalkoztatását segíthetik azok a munkahelyvédelmi lépések, amelyek kidolgozásában több minisztérium is részt vesz – írja a Magyar Nemzet.

2013. május 30.

A cégek többségénél hiányos a munkavédelem

Az elmúlt évben 16 761 munkáltatónál tartottak ellenőrzést a munkavédelmi felügyelőségek és 79,3 százalékuknál állapítottak meg különböző szabálytalanságokat. Bár elfogadhatatlanul magas ez az arány, mégis jobb a megelőző esztendő 82,8 százalékához képest. Munkaügyi ellenőrzésre 19 080 munkaadónál került sor, és 69 százalékuknál találtak jogsértést. Ezen a területen szembetűnően romlott a morál, hiszen 2011-ben ez az arány még 57 százalékon állt – tájékoztat Iklódi András, a feketelista.hu portál főszerkesztője.
 

2013. május 30.

Jó tanácsok egy munkaügyi ellenőrzéshez

A munkáltatók többsége egyfajta Damoklész kardjaként tekintenek a munkaügyi ellenőrzésekre. A munkaügyi felügyelők bejelentés nélkül, váratlanul is érkezhetnek, és a legkisebb kihágásért is büntethetnek. Néhány jó tanács betartásával azonban megelőzhető a baj. Szerencsésnek mondhatja magát az a cég, amelyik még nem esett át munkaügyi ellenőrzésen. Az egyre szigorodó szabályok közepette ugyan embert próbáló feladat naprakészen […]

2013. május 30.

Több mint kétszeres túljelentkezés a munkahelyteremtő pályázaton

Több mint kétszeres a túljelentkezés a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak (kkv) kiírt 10 milliárd forintos munkahelyteremtő pályázaton, összesen 21,8 milliárd forintos támogatásra érkezett igény – közölte Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.