Magyarországot is vizsgálja a MONEYVAL

A MONEY-val, az Európa Tanács pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni szervezete, hat ország, köztük Magyarország intézkedéseit vizsgálja.

Az Európa Tanács pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának megelőzésével foglalkozó szerve a MONEYVAL nyilvánosságra hozta az Albániára, Andorrára, Magyarországra, Lettországra, Szerbiára és Szlovéniára vonatkozó jelentését.

A MONEYVAL kijelentette, hogy Szlovénia kivételével minden ország olyan intézkedéseket vezetett be, amelyek biztosítják a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni hatékonyabb küzdelmet.

A MONEYVAL a hat országot fokozott felügyeleti eljárás alá vonta az értékelésről készült jelentés elkészítését követően. A jelentés célja a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása ellen bevezetett intézkedések hatékonyságának tesztelése, illetve a nemzetközi szervezetként működő Pénzügyi Akciócsoport 40 pontból álló ajánlásának való megfelelés ellenőrzése, amelyek betartása alapvetőnek minősül a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemben.

A nyomonkövetési eljárás keretében a MONEYVAL azt vizsgálja, hogy az országok milyen lépéseket tesznek az értékelő jelentésben feltárt technikai megvalósítési és compliance problémák kiküszöbölése érdekében, illetve hány pontot ültettek át a Pénzügyi Akciócsoport ajánlásai közül. A jelen eljárás nem vizsgálja, hogy melyek azok az intézkedések, amelyeket a tagállamok már megtettek a hatékonyság növelése érdekében, ezek egy következő eljárás tárgyát képezik majd.

A nyomonkövetési eljárás eredményeképpen a MONEYVAL megállapította, hogy Albánia hat ajánlást, Andorra hármat, Magyarország egyet, Lettország tizenegyet, míg Szerbia hármat ültetett át.

Az MONEYVAL kijelentette, hogy az országokat továbbra is fokozott nyomonkövetési eljárásban ellenőrzi.

(coe.int)

Kapcsolódó cikkek:


Koronavírus és az emberi jogok
2020. március 31.

Koronavírus és az emberi jogok

Az EU Alapjogi Ügynöksége a Európa Tanáccsal közös tájékoztatót tett közzé a koronavírus miatt bejelentett nemzeti védintézkedések és az alapvető emberi jogok összefüggéseinek vizsgálatáról.