Magyarországot is vizsgálja a MONEYVAL

A MONEY-val, az Európa Tanács pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni szervezete, hat ország, köztük Magyarország intézkedéseit vizsgálja.

Az Európa Tanács pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának megelőzésével foglalkozó szerve a MONEYVAL nyilvánosságra hozta az Albániára, Andorrára, Magyarországra, Lettországra, Szerbiára és Szlovéniára vonatkozó jelentését.

A MONEYVAL kijelentette, hogy Szlovénia kivételével minden ország olyan intézkedéseket vezetett be, amelyek biztosítják a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni hatékonyabb küzdelmet.

A MONEYVAL a hat országot fokozott felügyeleti eljárás alá vonta az értékelésről készült jelentés elkészítését követően. A jelentés célja a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása ellen bevezetett intézkedések hatékonyságának tesztelése, illetve a nemzetközi szervezetként működő Pénzügyi Akciócsoport 40 pontból álló ajánlásának való megfelelés ellenőrzése, amelyek betartása alapvetőnek minősül a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemben.

A nyomonkövetési eljárás keretében a MONEYVAL azt vizsgálja, hogy az országok milyen lépéseket tesznek az értékelő jelentésben feltárt technikai megvalósítési és compliance problémák kiküszöbölése érdekében, illetve hány pontot ültettek át a Pénzügyi Akciócsoport ajánlásai közül. A jelen eljárás nem vizsgálja, hogy melyek azok az intézkedések, amelyeket a tagállamok már megtettek a hatékonyság növelése érdekében, ezek egy következő eljárás tárgyát képezik majd.

A nyomonkövetési eljárás eredményeképpen a MONEYVAL megállapította, hogy Albánia hat ajánlást, Andorra hármat, Magyarország egyet, Lettország tizenegyet, míg Szerbia hármat ültetett át.

Az MONEYVAL kijelentette, hogy az országokat továbbra is fokozott nyomonkövetési eljárásban ellenőrzi.

(coe.int)

Kapcsolódó cikkek:


Közérdekű adatperek Strasbourgban
2020. február 18.

Közérdekű adatperek Strasbourgban

Az ügyben a Bíróságnak lehetősége nyílt a közérdekű adatokhoz való joggal kapcsolatban a Helsinki Bizottság ügyében kimunkált szempontok alkalmazására. A civil szervezet, illetve újságíró kérelmezők kiemelt társadalmi szerepe nem volt kérdés, ugyanakkor az adatkérés okát nem jelölték meg, és nem bizonyították azt sem, hogy a kért adatok alapvető fontosságúak lettek volna tényfeltáró munkájukhoz. Az ügyvéd kérelmező esetében a Bíróság kiemelte, hogy puszta kíváncsiság még közéleti szereplő folyamatban lévő korrupciós ügyében sem alapoz meg korlátlan iratmegismerési jogot.

Az eu-s jogba ütközött a termelői csoportok támogatása
2020. február 17.

Az eu-s jogba ütközött a termelői csoportok támogatása

A magyarországi termelői csoportok létrehozására irányuló támogatási intézkedés végrehajtása nem felel meg az uniós szabályoknak, mert lehetővé tette, hogy a már létrejött termelői csoportok az ötéves támogatási időszak után továbbra is eu-s támogatásban részesüljenek.

Feltételekhez köti az EU a brit szabadkereskedelmet
2020. február 14.

Feltételekhez köti az EU a brit szabadkereskedelmet

Az Európai Parlament szerdán elfogadott határozata előírja, hogy a britek továbbra is kövessék a nemzeti jogszabályaikban azokat az eu-s rendeleteket, amelyeket 2020 előtt fogadtak el, noha már két hete nem az EU tagjai.