Napi


2013. november 27.

Bv-kódex: cél a jogkövetés

Az igazságügyi reform részeként 2015 elején léphet életbe az új büntetés-végrehajtási (bv) kódex, amelynek célja a társadalom védelme mellett a fogvatartottak jogkövető magatartásra szoktatása, hogy szabadulásuk után a társadalom értékes tagjaivá váljanak – mondta Répássy Róbert igazságügyi államtitkár a törvénykönyvet ismertető parlamenti expozéjában szerdán.

2013. november 27.

Törvénysértő munkaerő-közvetítők?

A hazai munkaerő-kiválasztó cégek és megbízóik adatkezelési és adatvédelmi gyakorlata gyakran nincs összhangban a hatályos jogszabályokkal – hívja fel az érintettek figyelmét dr. Holló Dóra, a Balázs & Holló Ügyvédi Iroda partner-ügyvédje. Az adatvédelmi specialista szerint például számos közvetítő milliós bírság kiszabását és adatbázisnak töröltetését kockáztatja azzal, hogy jogellenesen enged át adatkezelési jogosultságokat a munkaadónak.

2013. november 27.

NGM: ügyfélbarát lesz a hitelintézeti törvény

Az új hitelintézeti törvény a pénzügyi szektor biztonságának és stabilitásának fenntartását célozza, és kiegyensúlyozott, ügyfélbarát pénzügyi szolgáltatásokat, pénzügyi intézményi működést eredményez – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adó – és pénzügyekért felelős államtitkára kedden, az Országgyűlésben.

2013. november 26.

Ároktői banda: minden vádlott előzetesben marad

Valamennyi vádlott előzetes letartóztatásban marad az ároktői banda ügyében folyó büntetőper elsőfokú ítéletéig – így döntött a keddi tárgyalási napon a Fővárosi Törvényszék a múlt héten hatályba lépett jogszabály nyomán.

2013. november 26.

Jogi vita kezdődik a hálapénzről

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint nem lehet egy tollvonással büntethetővé tenni a hálapénz adását és elfogadását, mert az veszélyeztetné az egészségügy működését. Ezzel együtt a paraszolvencia kérdésében jogértelmezés szükséges.

2013. november 26.

A jogegységi döntés gyorsíthatja a pereket

A Kúria devizahitelekkel kapcsolatos jogegységi döntése gyorsíthatja és valamelyest egységesebbé teheti majd az egyes eljárásokat – mondta Kelemen Dániel, a Réti, Antall és Társai PwC Legal ügyvédje, miután a Kúria közzétette a jogegységi indítványt.

2013. november 26.

Október végéig 27 ezer céget alapítottak

Kis mértékben visszaesett a cégalapítási kedv idén az elmúlt évihez képest – derül ki A Wolters Kluwer Kft. és a Napi.hu által üzemeltetett Céginfo.hu adatbázisából. Főleg az új kft.-k számában volt jelentős visszaesés, a betéti társaságok népszerűsége viszont nagyot nőtt. Havonta átlagosan csaknem 2700 társas vállalkozás működése kezdődött el idén, főként április-májusban indult sok cég. Az idei legnagyobb tőkéjű cég egy 8 milliárdos ingatlankezelő, de a vállalkozások négyötödének jegyzett tőkéje az 1 milliót sem haladja meg.

2013. november 26.

Változások a társaságok belső finanszírozásában

Számos ponton módosítja a társaságok belső finanszírozására vonatkozó szabályozást a 2014. március 15-én hatályba lépő új Polgári Törvénykönyv. A korlátolt felelősségű társaságokat érintő talán legjelentősebb változás, hogy a kft. törzstőkéjének kötelező minimuma a jelenlegi ötszázezer forint helyett ismét hárommillió forint lesz. Emellett módosulnak a törzsbetétek mértékére, illetve a pótbefizetésre vonatkozó szabályok is.

2013. november 26.

Nagyot lépett a Kúria devizahitel-ügyben

Hét alapkérdést feltéve jogegységi döntést kezdeményezett a deviza alapú hitelezésről Wellmann György, a Kúria polgári kollégiumának vezetője.