• M. Schrems a Facebook Ireland Limiteddel szemben osztrák bírósági eljárást kezdeményezett a magánélethez és adatai védelméhez való jogának vélt megsértése miatt. Az ügy végül az Európai Unió Bírósága elé került előzetes döntéshozatali eljárásban, az ítélet különösen a fogyasztói joghatóságra vonatkozik.

   

  Európai Unió Bírósága 3

  M. Schrems a Facebook Ireland Limiteddel szemben osztrák bírósági eljárást kezdeményezett a magánélethez és adatai védelméhez való jogának vélt megsértése miatt. Az ügy végül az Európai Unió Bírósága elé került előzetes döntéshozatali eljárásban, az ítélet különösen a fogyasztói joghatóságra vonatkozik.

   

 • Adataik védelmének nagyon eltérő jelentőséget tulajdonítanak az észak-, illetve nyugat-, valamint a kelet-közép-európai polgárok. Németek millióit lehet mozgósítani, ha a személyes adatok biztonságáról van szó. Egy találó megfogalmazás szerint szexi lett a téma. Ezzel szemben a magyarok többsége úri huncutságnak tarja az adatvédelmet. 

  GDPR, EU

  Adataik védelmének nagyon eltérő jelentőséget tulajdonítanak az észak-, illetve nyugat-, valamint a kelet-közép-európai polgárok. Németek millióit lehet mozgósítani, ha a személyes adatok biztonságáról van szó. Egy találó megfogalmazás szerint szexi lett a téma. Ezzel szemben a magyarok többsége úri huncutságnak tarja az adatvédelmet. 

 • Az Európai Unió Törvényszéke megsemmisítette az EUIPO döntését, így a focista mégis piacra dobhatja Messi védjeggyel ellátott sport és ruházati termékeit.

  Lionel Messi

  Az Európai Unió Törvényszéke megsemmisítette az EUIPO döntését, így a focista mégis piacra dobhatja Messi védjeggyel ellátott sport és ruházati termékeit.

 • Immár két éve, hogy a britek megszavazták az Egyesült Királyság kilépését az Európai Unióból. Miközben néhány kérdésben már sikerült megállapodni, az européer britek továbbra is a Brexit megakadályozására törekszenek. És bár a lakosság többsége is a kilépés ellen van, ám egy újabb népszavazásra nincs esély.

  Brexit, illeszkedési zavarok

  Immár két éve, hogy a britek megszavazták az Egyesült Királyság kilépését az Európai Unióból. Miközben néhány kérdésben már sikerült megállapodni, az européer britek továbbra is a Brexit megakadályozására törekszenek. És bár a lakosság többsége is a kilépés ellen van, ám egy újabb népszavazásra nincs esély.

 • Jelenleg mind a WADA mind a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság mind pedig a Nemzetközi Atlétikai Szövetség felfüggesztés alatt tartja az oroszokat, noha semlegesként engedi indulni azokat, akik megfelelnek a különálló kritériumrendszereknek.

  dopping

  Jelenleg mind a WADA mind a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság mind pedig a Nemzetközi Atlétikai Szövetség felfüggesztés alatt tartja az oroszokat, noha semlegesként engedi indulni azokat, akik megfelelnek a különálló kritériumrendszereknek.

 • Miként vizsgálhatják a nemzeti hatóságok ama menedékkérő állításainak hitelességét, aki kérelme indokaként a szexuális irányultsága miatti, a származási országában való üldöztetéstől való félelemre hivatkozik? Kizárja-e az uniós jog, hogy a hatóságok pszichológusi szakértői véleményeket használjanak fel?

   

   

   

  migráns

  Miként vizsgálhatják a nemzeti hatóságok ama menedékkérő állításainak hitelességét, aki kérelme indokaként a szexuális irányultsága miatti, a származási országában való üldöztetéstől való félelemre hivatkozik? Kizárja-e az uniós jog, hogy a hatóságok pszichológusi szakértői véleményeket használjanak fel?

   

   

   

 • Az állandó népszavazásokról és a nyugalmas életről híres Svájcban meglepően heves vitát kavart egy márciusi referendum. A téma első halásra nem tűnik túl fontosnak, mégis nagy figyelmet keltett Európa-szerte. A svájci polgárok a közszolgálati média finanszírozásáról hoztak döntést.

  Svájc

  Az állandó népszavazásokról és a nyugalmas életről híres Svájcban meglepően heves vitát kavart egy márciusi referendum. A téma első halásra nem tűnik túl fontosnak, mégis nagy figyelmet keltett Európa-szerte. A svájci polgárok a közszolgálati média finanszírozásáról hoztak döntést.

 • számítógép_klaviatura

  2018. június 19. 8:00

  Az online jogi szolgáltatás mellett kardoskodók évek óta szeretnék elérni, hogy fix díjjal nyújthassanak online jogi tanácsot, azonban az ügyvédi kamarák és a bíróságok eddig kitartóan lobbiznak a szolgáltatás ellen.

  bookmark
 • Európai Unió Bírósága 3

  2018. május 3. 9:00

  A pénzügyi rendszerek pénzmosásra, valamint terrorizmus-finanszírozásra való felhasználásának megelőzése napjaink különös, folyamatosan aktuális feladata. A csak az EU-s jog értelmezésével eldönthető, írásunkban ismertetett jogvita tulajdonképpen annak megválaszolására irányult, hogy a Corporate Companies eleget tett-e az említett tárgykörben hozott uniós irányelvet átültető, a nemzeti jogban rögzített kötelezettségeknek.

  bookmark
 • Nemzeti Dohánybolt

  2018. május 3. 20:01

  Az Európai Unió Bírósága megállapította, hogy az Európai Unió működéséről szóló szerződés szerinti tiltott állami támogatásnak minősül, ha a dohányipari és élelmiszerkereskedő cégek beruházásaikért cserébe adókedvezményben részesülnek.

  bookmark
 • EJEB

  2018. április 27. 9:00

  Egy azeri férfi még 2014-ben fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához azt állítva, hogy Azerbajdzsán megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményében garantált szabadsághoz való jogát, mert alapos gyanú nélkül, jogellenesen tartották fogva. 

  bookmark
 • rendőrség

  2018. április 25. 9:00

  A hónap elején az FBI átkutatta Trump ügyvédjének irodáját, lakását és széfjét, és üzleti dokumentumokat, e-maileket, illetve különböző iratokat foglalt le. Trump elnök kérte a szövetségi bíróságtól a lefoglalt anyagok visszaszolgáltatását, a bíróság ezt azonban megtagadta. Az elnök tiltakozott az ügyvédi titok megsértése miatt.

  bookmark
 • Ferihegyi repülőtér - kilátóterasz

  2018. április 24. 9:00

  A légitársaságok nem tudnak automatikusan mentesülni kártalanítási kötelezettségük alól a rendeletben meghatározott felmentési okok esetén sem, minden ügyet egyedileg, a sajátos körülmények mellett szükséges megvizsgálni.

  bookmark
 • kismama, terhesség

  2018. április 18. 9:00

  Változatlanul hagyni, eltörölni, megreformálni? Ezek a kérdések állnak a politikai és társadalmi vita középpontjában a német Büntető Törvénykönyv 219a. § kapcsán, amely a magzatelhajtás népszerűsítését rendeli büntetni. Egyidejűleg ismét felszínre került az abortusz ellenzői és támogatói közötti világnézeti, súlyos alapjogi dilemmákkal terhelt konfliktus. 

  bookmark
 • Budapest Airport

  2018. március 29. 7:30

  Az EUB tovább pontosította az átszállásos légi út során a késéért való felelősség, illetve a nemzeti bíróságok hatáskörére vonatkozó szabályokat.

  bookmark
 • kismama

  2018. március 28. 7:30

  Azonnal széles körű aggodalmat keltett az érintettekben az Európai Unió Bíróságának (EUB) idén február 22-én publikált ítélete, miszerint csoportos létszámcsökkentés esetén bizonyos körülmények között mégiscsak fel lehet mondani a várandós nőknek, miközben a kismamák munkajogi védelmét a magyar munkajog is, de nemzetközi és európai uniós jogi dokumentumok is biztosítják. Vajon alapos-e ez az aggodalom?

  bookmark
 • Azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolata (forrás: hatter.hu)

  2018. március 27. 7:30

  A nagyszámú, Európába érkező háborús menekült mellett elsikkad egy kisebb csoport, a hazájukat szexuális másságuk miatt elhagyó embereké. Pedig menekültjogi megítélésük Európa-szerte hosszabb ideje fejtörést okoz a hatóságok és bíróságok számára. A téma aktualitását az Európai Unió Bíróságának (EUB) friss ítélete adja, amelyet magyar megkeresésére, előzetes döntéshozatali eljárásában hirdettek ki a luxemburgi bírák. 

  bookmark
tovább
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!