Szakma

Kártérítés a jogtalan előzetes letartóztatásért

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2014. február 21.
Rovat:

Magyarországot 3000 euró nem vagyoni kártérítést (kb. 930 ezer forint) és 1100 euró perköltség megfizetésére (kb. 340 ezer forint) kötelezte a strasbourgi bíróság az emberi jogok és az alapvető szabadságok védelméről szóló Egyezmény megsértése miatt – első fokú döntés a Nagy Gábor kontra Magyarország ügyben.

Rosszabb a munkavállalóknak az államosítás

Szerző: Hanyu Henrietta
Dátum: 2014. február 21.
Rovat:

Manapság egyre gyakrabban értesülünk arról, hogy valamely cég többségi állami befolyás alá kerül. Ez a tény a fennálló munkaviszonyok tekintetében is mérföldkő. A munkavállalók búcsút inthetnek a korábban odaígért magas felmondási időknek, végkielégítésnek, versenytilalmi megállapodásokban kikötött jelentős összegeknek. Az állami vállalatok vezetőinek kétmilliós bérplafonját ugyan 2010 augusztusában eltörölték, a közpénzekből való gazdálkodás és az annak kontrollját jelentő nyilvánosság okán azonban többnyire a bérrendszerek átalakítása és ehhez kapcsolódóan a munkaügyi dokumentáció aktualizálása is szükséges.

Elnöki modellek vs. alkotmányjogi szépérzék – Interjú Kovács Virággal

Szerző: Ars Boni jogi folyóirat - Orbán Endre
Dátum: 2014. február 19.
Rovat:

Személyfüggő a köztársasági elnöki tisztség? Mennyiben tér el a magyar rendszer a parlamentáris demokrácia elméleti modelljétől? Miben változtatott az Alaptörvény és miben kellett volna változtatnia az elnöki tisztség vonatkozásában? Az Ars Boni jogi folyóiratban Kovács Virágot, a téma szakértőjét, az ELTE jogi karának oktatóját Orbán Endre kérdezte.

Társasházak jegyzői ellenjegyzéssel

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2014. február 19.
Rovat:

Egy új törvénymódosítás szerint a társasházak felügyeletét az illetékes jegyző látja el. Ha utóbbi a működés törvénytelenségét állapítja meg, felszólatja a társasházat e jogellenes állapot megszüntetésére. Ha ennek nem tesz eleget, a jegyző – a bírósági kötelezés érdekében – a határidő eredménytelen elteltétől számított 30 napon belül bírósághoz fordulhat.

Rágalmazás lehet a hálószobatitok kiteregetése

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2014. február 18.
Rovat:

A szexuális szokások, a nemi identitás és az ezek körébe tartozó tények az intim szféra részét képezik, s azoknak nagy nyilvánosság elé tárása a sértett személyiségi jogát, emberi méltóságát sérthetik, ezért alkalmas lehet a becsület csorbítására, s a rágalmazás vétségének megvalósítására – állapította meg a Kúria egy eseti döntésében.

“Akkor gyere vissza, amikor már halott vagy!” – I.

Szerző: Szávuly Aranka
Dátum: 2014. február 18.
Rovat:

A címben szereplő mondatot az afgán rendőrök mondták Kathrának, aki a férjétől elszenvedett bántalmazások miatt kért segítséget tőlük. Néhány hét múlva Kathra már halott volt. Férje és annak rokonai megverték és megégették. Kathra története csak egy Kim Motley ügyei közül. A korábbi szépségkirálynő most Kabulban él, ügyvédként dolgozik, és minden, emberi és női jogok sérelmével kapcsolatos ügyet ingyenesen képvisel. Gyakran kap fenyegetéseket, de ahogy mondja, az lenne meglepő, ha nem kapna, egyébként is „Afganisztán olyan, mint egy nagy, rossz szomszédság”.

Gyermekvállalás egyedülállóként

Szerző: Dr. Illés Blanka
Dátum: 2014. február 17.
Rovat:

A jól ismert magyar filmes történet után, amikor a 30-as főhősnő elsétál a spermabankba apukát találni, sokan gondolták azt: miért ne? Ám hamar szembesültek a valósággal, egészséges fiatal nőként senki nem vehet részt Magyarországon reprodukciós eljárásban.

Bírósági intő: áfa-tévúton a NAV

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2014. február 14.
Rovat:

Sok hazai vállalkozás életét megkeserítő adózási anomália végére tehet pontot egy közelmúltban meghozott bírósági ítélet, amely kimondta: az év végi transzferár-korrekciók az év során lezajlott ügyletekhez kapcsolhatóak, ezért azokkal azonos áfa-kezelés alá esnek – mutat rá a Jalsovszky Ügyvédi Iroda. A vezető adójogi és adóperes specialista szerint az ítélet jelentősége önmagán túlmutató, hiszen kiderült: a NAV álláspontjával szemben a bíróságok is azt a logikát követik, amely a hasonló ügyletek számviteli kezelésére vonatkozó törvénymódosításokban már megjelent.