Miért áldozza fel az Egyesült Királyság az EU-val kötendő kereskedelmi megállapodást az állami támogatások oltárán?

Az Egyesült Királyság támogatni akarja a technológiai szektort a Brexitet követően, ezért még az EU-val való szabadkereskedelmet is képes feláldozni.


Az Egyesült Királyság kormánya feleannyit – a GDP 0,38% -át – költ a vállalkozások támogatására, mint Franciaország, 0,76% -ot, és nagyjából negyedannyit, mint az 1,51%-ot költő Németország.

A konzervatív kormányok ösztönösen tartózkodtak a magánszférába való beavatkozástól, és inkább a szabadpiaci kapitalizmus támogatták, akkor most miért ragaszkodnak ahhoz, hogy biztosítsák az állami támogatás lehetőséget, ha nem is akarnak vele élni?

Az maradáspárti volt kabinetminiszter a BBC-nek elmondta: “Nincs értelme a Brexit miatti fájdalomnak és problémáknak, ha utána nem költhetjük arra a pénzünket, amire mi akarjuk. Értem, hogy miért áll ki a kormány emellett.”

Milyen szektorokat támogathat a kormány? Bizonyára nem az olyan vezető iparágakat, mint az acélipar, amely így olcsó árukkal áraszthatná el az EU piacait – ez a versenyellenes állami beavatkozásokkal szembeni legnagyobb félelem.

Rohan Silva, David Cameron volt tanácsadója, jelenlegi vállalkozó szerint az új, nem pedig a régi iparágakban van hatalmas jelentősége az állami támogatásnak.

Szerinte 2010-ben a konzervatív kormány bőkezű kormányzati források felajánlásával kívánta előmozdítani a startupokba történő befektetéseket, de az uniós állami támogatási szabályok ezt csak korlátozottan tették lehetővé.

“Nem tudtuk támogatni a vállalatokat, mert szabályozni akartuk, hogy hogyan és meddig növekedhetnek. Ha kilépünk az EU-ból, akkor a lehetőségeinkből a legtöbbet kell kihoznunk” – tette.

Néhányunk számára ez gyanúsan hangozhat, mintha a politikusok előre kiválasztanák a győztest, amire a konzervatív kormányok történelmileg hajlamosak.

Egy másik volt miniszter, David Gauke a BBC Todaynek elmondta: „Amikor a kincstárnál dolgoztam, a legtöbben megkérdőjelezték az állami támogatások ár-érték arányát, ha a politikusok hatalmas mérlegelési mozgásteret kaptak, hogy mely vállalatokat és szektorokat támogatják.

“Rengeteget tehet a kormány a befektetési környezet javítása érdekében az állami támogatások nélkül is.”

Mint Dieter Helm professzor korábban elmondta: “A kormányok nem alkalmasak a győztesek kiválasztására, a vesztesek azonban előszeretettel választanak kormányokat.”

Az USA és Kína példái elég meggyőzőek. Az Egyesült Államokban alapvetés a szabadpiaci kapitalizmus, de a kormány előszeretettel támogatja a feltörekvő technológiákat.


A Defence Advanced Research Projects Agency (Darpa) az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatási és fejlesztési ügynöksége, amely az egér, a GPS és az internet feltalálásában is közreműködött.

A Kisvállalkozások Hivatalának célja “a nemzetgazdaságának szinten tartása és fejlesztése azáltal, hogy lehetővé teszi a kisvállalkozások alapításának és működésének támogatását”. Minden szövetségi államban van irodája, és évente csaknem 1 milliárd dollárt költ a kisvállalkozások támogatására.

Az EU állami támogatási szabályai nem engedik meg, hogy támogassa a pénzügyi gonddal küzdő cégek megmentését – ezek olyan társaságok, amely az elmúlt üzleti években ismétlődően veszteségesek voltak.

A világon szinte minden egyes startup veszteséges az első években: az Amazonnak több mint egy évtizedet kellett dolgoznia ahhoz, hogy profitot termeljen. Az uniós kötöttségektől mentesen az Egyesült Királyság kormánya elősegítheti a brit technológiai óriáscégek létrejöttét.

A Dominic Cummingshoz közeli források szerint ez a terv. De vajon érdemes-e elszalasztani egy kereskedelmi megállapodást az Egyesült Királyság jelenlegi legközelebbi és legnagyobb kereskedelmi partnerével?

Amint Brian Cox professzor tweetelte: “Az Egyesült Királyság biztosan nem tud az Applenek és a Googlenek riválist állítani az állami támogatásokkal? Az Apple annyit ér, mint a teljes FTSE 100 indexben lévő vállalatok együttes értéke. Biztos, hogy fel akarjuk tenni tétnek a meglévő iparunk jövőjét pusztán azért, mert Domnak van egy őrült álma? ”

Vagy ahogy David Gauke volt parlamenti képviselő a a BBC Today műsorában nyilatkozott: “Ez hatalmas hazárdjáték: az eu-s piachoz való jó hozzáférés biztosításának feladása abban a reményben, hogy vannak olyan miniszterek és tisztviselők, akik jól tudják azonosítani az új technológiai lehetőségeket.”

A kormány saját elemzése szerint a megállapodás nélküli Brexit azt jelenti, hogy az Egyesült Királyság gazdasága 15 év alatt 9% -kal zsugorodik ahhoz képest, mintha továbbra is az EU tagjai maradnának lenne, ezért több százmilliárd font tét.

(bbc.com)Kapcsolódó cikkek:


21. századi megoldások az ügyvédi munka kihívásaira (X)
2020. október 21.

21. századi megoldások az ügyvédi munka kihívásaira (X)

Az Aon Magyarország Kft. ügyfelei személyre szabott kiszolgálása érdekében az alapműködéshez kapcsolódóan ügyvédi kiegészítő fedezeteket is kínál, melyek a cikk megjelenésével közel egyidőben elérhetők a www.ugyvedbiztositas.hu weboldalon.

Új utakon – Volkswagen ID.3
2020. október 13.

Új utakon – Volkswagen ID.3

Egyre másra jönnek az elektromos modellek, sokasodik a kategória, tovább folyik a verseny a hatótáv növelésében és a súly csökkentésében. Úgy tűnik, minden gyár próbál valami különleges elektromos autót tervezni, most a Volkswagen mutatja meg nekünk, hogy ezt ők hogy gondolják.

Az Európai Bizottság új Digitális pénzügyi csomagja
2020. október 6.

Az Európai Bizottság új Digitális pénzügyi csomagja

Az eGov hírlevél oldalán megjelent információk szerint az Európai Bizottság nemrég új digitális pénzügyi csomagot fogadott el, benne a digitális pénzügyi szolgáltatási és a lakossági pénzforgalmi stratégiával, valamint a kriptoeszközökre és a digitális rezilienciára vonatkozó jogalkotási javaslatokkal.

Mesterséges intelligencia a jogi szektorban
2020. augusztus 20.

Mesterséges intelligencia a jogi szektorban

Cikkünkben a mesterséges intelligencia hatását vizsgáljuk a jogi szektorban, ideértve az új mesterséges intelligencián alapuló eszközöket, amelyeket a vállalati jogászok számára dolgoztak ki, illetve azt is feltárjuk, hogy milyen kockázatokkal kell számolni a mesterséges intelligencián alapuló eszközök használatakor.