A britek enyhítenék a végrendelkezési szabályokat Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A brit igazságügyi minisztérium a koronavírus járványra tekintettel eltekintene a két tanú együttes jelenlététől a végrendeletek készítésénél.


Az Igazságügyi Minisztérium megvizsgálja a végrendelkezési szabályok enyhítésének lehetőségét Angliában és Walesben, mert a koronavírus járvány miatt megnövekedett a végrendelkezők száma.

Jelenleg a végrendelet érvényességéhez azt két tanúnak is alá kell írnia, akiknek egyszerre kell jelen lenniük. A tanúknak függetleneknek kell lenniük, tehát nem állhatnak semmilyen kapcsolatban a végrendeletben foglalt személyekkel. A jelenlegi elkülönítési szabályok alapján, különös tekintettel az otthoni vagy kórházi karanténra, lehetetlen betartani a fenti előírásokat.

Az Igazságügyi Minisztérium a fentiekre tekintettel a végrendelkezési szabályok ideiglenes enyhítésének lehetőségét vizsgálja, többek között lehetővé tenné, hogy  egy tanú is elegendő legyen, vagy például a videótelefon útján is lehetne tanúsítani a végrendelkező nyilatkozatát.

A szerződések hatásai harmadik személyekre

Az igazságügyi miniszter kijelentette, hogy a szabályok ideiglenes enyhítése során minimalizálni kell a csalás kockázatát, amelyet a jogalkotó a jogtörténeti megoldásokat vizsgálva, jelenleg két független tanú együttes jelenlétével biztosít, annak érdekében, hogy a kiszolgáltatott végrendelkező személyeket védje.

Az Igazságügyi Minisztérium szóvivője elmondta: „Az öröklési jog egy érzékeny jogterület, de mindenképpen meg kell védenünk az időseket és a kiszolgáltatott személyeket a csalással szemben. Jelenleg nem tervezik a törvénymódosítást, de minden lehetőséget megfontolunk, különös tekintettel a koronavírus világjárványra. ” – tette hozzá.

A végrendeletet írásba foglaló személyeket képviselő bizalmi vagyonkezelői társaság (Step) képviselője is elismerte, hogy tárgyalásokat folytatott az igazságügyi minisztériummal a végrendelkezési szabályok enyhítése érdekében.

„A koronavírus világjárvány nagymértékben megnöveli az végrendeletet készítő vagy aktualizáló emberek számát” – mondta Emily Deane, a Step végrendeletírója. „Reméljük, hogy az Igazságügyi Minisztérium ideiglenes jogalkotási intézkedésekkel  enyhíti majd a végrendeletekre vonatkozó szabályokat, természetesen a visszaélések  lehetőségeinek minél teljesebb kizárása mellett. Most, fontosabb mint eddig bármikor, hogy az emberek kellő körültekintéssel járjanak el a végrendeletük megszövegezésekor vagy annak módosítása során, mert azok érvényessége csak így biztosítható. “

Az ügyvédeket képviselő Law Society is egyeztetett a Minisztériummal a végrendeletek és ügyvédi meghatalmazások aláírására vonatkozó szabályok enyhítése érdekében.

James McNeile, a Royds Withy King ügyvédi iroda partnere elmondta: „A megvitatott lehetőségek között szerepel olyan, amely szerint Európa kontinentális részének többségéhez hasonlóan egyáltalán nem kellenének tanúk a végrendeletek készítéséhez, de szóba került az ausztrál megoldás is, amely nagyobb rugalmasságot biztosít a bíróságok számára a végrendeletek érvényességének megállapításakor. Ezenkívül vizsgálják még az elektronikus tanúskodás és meghatalmazás adás, valamint a katonákra vonatkozó végrendelkezési szabályok általánossá tételét. “

A katonai végrendelkezésre vonatkozó 1837. évi törvény lehetővé teszi a fegyveres erők tagjai számára, hogy akár írásbeli, akár szóbeli végrendeletet tegyenek, írásbeli végrendelet esetén pedig nincs szükség tanúkra.

(theguardian.com)
Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 17.

Minden olasz munkavállalónak védettnek kell lennie

Az olasz kormány csütörtökön fogadta el a világ legszigorúbb koronavírus-elleni intézkedéseit, amely minden munkavállaló számára kötelezővé teszi a koronavírus elleni védettség igazolását, a negatív tesztet vagy a fertőzésből való gyógyulást.