A britek enyhítenék a végrendelkezési szabályokat Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A brit igazságügyi minisztérium a koronavírus járványra tekintettel eltekintene a két tanú együttes jelenlététől a végrendeletek készítésénél.

Az Igazságügyi Minisztérium megvizsgálja a végrendelkezési szabályok enyhítésének lehetőségét Angliában és Walesben, mert a koronavírus járvány miatt megnövekedett a végrendelkezők száma.

Jelenleg a végrendelet érvényességéhez azt két tanúnak is alá kell írnia, akiknek egyszerre kell jelen lenniük. A tanúknak függetleneknek kell lenniük, tehát nem állhatnak semmilyen kapcsolatban a végrendeletben foglalt személyekkel. A jelenlegi elkülönítési szabályok alapján, különös tekintettel az otthoni vagy kórházi karanténra, lehetetlen betartani a fenti előírásokat.

Az Igazságügyi Minisztérium a fentiekre tekintettel a végrendelkezési szabályok ideiglenes enyhítésének lehetőségét vizsgálja, többek között lehetővé tenné, hogy  egy tanú is elegendő legyen, vagy például a videótelefon útján is lehetne tanúsítani a végrendelkező nyilatkozatát.

A szerződések hatásai harmadik személyekre

Az igazságügyi miniszter kijelentette, hogy a szabályok ideiglenes enyhítése során minimalizálni kell a csalás kockázatát, amelyet a jogalkotó a jogtörténeti megoldásokat vizsgálva, jelenleg két független tanú együttes jelenlétével biztosít, annak érdekében, hogy a kiszolgáltatott végrendelkező személyeket védje.

Az Igazságügyi Minisztérium szóvivője elmondta: „Az öröklési jog egy érzékeny jogterület, de mindenképpen meg kell védenünk az időseket és a kiszolgáltatott személyeket a csalással szemben. Jelenleg nem tervezik a törvénymódosítást, de minden lehetőséget megfontolunk, különös tekintettel a koronavírus világjárványra. ” – tette hozzá.

A végrendeletet írásba foglaló személyeket képviselő bizalmi vagyonkezelői társaság (Step) képviselője is elismerte, hogy tárgyalásokat folytatott az igazságügyi minisztériummal a végrendelkezési szabályok enyhítése érdekében.

„A koronavírus világjárvány nagymértékben megnöveli az végrendeletet készítő vagy aktualizáló emberek számát” – mondta Emily Deane, a Step végrendeletírója. „Reméljük, hogy az Igazságügyi Minisztérium ideiglenes jogalkotási intézkedésekkel  enyhíti majd a végrendeletekre vonatkozó szabályokat, természetesen a visszaélések  lehetőségeinek minél teljesebb kizárása mellett. Most, fontosabb mint eddig bármikor, hogy az emberek kellő körültekintéssel járjanak el a végrendeletük megszövegezésekor vagy annak módosítása során, mert azok érvényessége csak így biztosítható. „

Az ügyvédeket képviselő Law Society is egyeztetett a Minisztériummal a végrendeletek és ügyvédi meghatalmazások aláírására vonatkozó szabályok enyhítése érdekében.

James McNeile, a Royds Withy King ügyvédi iroda partnere elmondta: „A megvitatott lehetőségek között szerepel olyan, amely szerint Európa kontinentális részének többségéhez hasonlóan egyáltalán nem kellenének tanúk a végrendeletek készítéséhez, de szóba került az ausztrál megoldás is, amely nagyobb rugalmasságot biztosít a bíróságok számára a végrendeletek érvényességének megállapításakor. Ezenkívül vizsgálják még az elektronikus tanúskodás és meghatalmazás adás, valamint a katonákra vonatkozó végrendelkezési szabályok általánossá tételét. „

A katonai végrendelkezésre vonatkozó 1837. évi törvény lehetővé teszi a fegyveres erők tagjai számára, hogy akár írásbeli, akár szóbeli végrendeletet tegyenek, írásbeli végrendelet esetén pedig nincs szükség tanúkra.

(theguardian.com)
Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

EUB-ítélet a gyanúsítottak jogaira vonatkozó tájékoztatásról

A gyanúsítottaknak vagy a megvádolt személyeknek a büntetőeljárás során biztosítandó, az eljárási jogaikra vonatkozó tájékoztatási kötelezettség értelmezésével kapcsolatos nemzeti és uniós szabályozás összevetését tette meg az EU Bírósága.

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.