Diszkriminált a Google


A Google több mint 3,8 millió dollárt fizet majdnem 6000 jelenlegi alkalmazottnak és állásra jelentkezőknek, mert hátrányosan megkülönböztette őket.


Az Egyesült Államok Foglalkoztatási Minisztériuma (DOL) hétfőn bejelentette, hogy megállapodást kötött a Google-lel a „a diszkrimináció miatti kompenzációval” kapcsolatos igények rendezéséről a technológiai óriás kaliforniai és washingtoni telephelyein.

A Seattle-i Mountain View-i és a washingtoni Kirkland-i Google-létesítményekben végzett rutinellenőrzés után az ügynökség szövetségi szerződés-megfelelési programokkal foglalkozó irodája feltárta „a szoftvermérnöki munkakörben dolgozó női munkavállalókat közötti fizetési különbségeket”.

A Google San Franciscó-i telephelyén az iroda „a női és az ázsiai jelentkezőket eltérő foglalkoztatási arányát” a hasonló szoftvermérnöki pozíciókban. A Foglalkoztatási Minisztérium egy 87 oldalas egyezségi megállapodásban vázolta a feltételeket.

Az elkövetkező öt évre a Foglalkoztatási Minisztérium előírta, hogy a Google legalább 1,25 millió dolláros „céltartalékot” képezzen a bérkülönbségek rendezésére a vállalat legnagyobb telephelyein. Ezenkívül a Foglalkoztatási Minisztérium elrendelte, hogy a Google fizessen meg 3,835,052 dollárt a diszkriminációs vádak rendezése érdekében az alábbiak szerint:

1,353,052 dollárt több mint 2000 női mérnöknek, akik alacsonyabb fizetésért dolgoznak, mint férfi társaik. Összességében több mint egymillió dollárt fizessen 1757 női és 1219 ázsiai szoftvermérnöki pozícióra jelentkezőnek.

A megállapodás alapján a Google beleegyezett abba, hogy „értékelje a szoftvermérnöki pozíciókra történő felvétel folyamatát, és egyenlő hozzáférést biztosít a lehetőségekhez minden arra jogosult pályázó és alkalmazott számára”. A megállapodás arra is kötelezi a Google-t, hogy értékelje toborzási, átvilágítási és interjúkészítési folyamatait az 11246-os végrehajtási rendelet betartása érdekében – amely egy olyan rendelet, amely tiltja a szövetségi beszállítóknak a faji, bőrszín alapú, vallási, nemi, szexuális orientáció alapú, nemi identitás vagy származás alapú diszkriminációt.”

A Google beleegyezett abba, hogy a Foglalkoztatási Minisztériumnak éves előrehaladási jelentéseket készít az értékelésekről, irányelvekről, eljárásokról, javasolt intézkedésekről és képzési gyakorlatokról. ”

A technológiai ipar továbbra is a régió egyik legnagyobb és leggyorsabban növekvő munkaadója” – mondta Jane Suhr, a Szövetségi Szerződési Megfelelőségi Iroda regionális igazgatója San Franciscóban. “A munkavállalók számától és a munkaerő komplexitásától függetlenül, továbbra is elkötelezettek vagyunk az esélyegyenlőségi törvények mellett a megkülönböztetésmentesség és az egyenlőség biztosítása érdekében.”

(jurist.org)
Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 17.

Minden olasz munkavállalónak védettnek kell lennie

Az olasz kormány csütörtökön fogadta el a világ legszigorúbb koronavírus-elleni intézkedéseit, amely minden munkavállaló számára kötelezővé teszi a koronavírus elleni védettség igazolását, a negatív tesztet vagy a fertőzésből való gyógyulást.