Diszkriminált a Google


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Google több mint 3,8 millió dollárt fizet majdnem 6000 jelenlegi alkalmazottnak és állásra jelentkezőknek, mert hátrányosan megkülönböztette őket.

Az Egyesült Államok Foglalkoztatási Minisztériuma (DOL) hétfőn bejelentette, hogy megállapodást kötött a Google-lel a „a diszkrimináció miatti kompenzációval” kapcsolatos igények rendezéséről a technológiai óriás kaliforniai és washingtoni telephelyein.

A Seattle-i Mountain View-i és a washingtoni Kirkland-i Google-létesítményekben végzett rutinellenőrzés után az ügynökség szövetségi szerződés-megfelelési programokkal foglalkozó irodája feltárta „a szoftvermérnöki munkakörben dolgozó női munkavállalókat közötti fizetési különbségeket”.

A Google San Franciscó-i telephelyén az iroda „a női és az ázsiai jelentkezőket eltérő foglalkoztatási arányát” a hasonló szoftvermérnöki pozíciókban. A Foglalkoztatási Minisztérium egy 87 oldalas egyezségi megállapodásban vázolta a feltételeket.

Az elkövetkező öt évre a Foglalkoztatási Minisztérium előírta, hogy a Google legalább 1,25 millió dolláros „céltartalékot” képezzen a bérkülönbségek rendezésére a vállalat legnagyobb telephelyein. Ezenkívül a Foglalkoztatási Minisztérium elrendelte, hogy a Google fizessen meg 3,835,052 dollárt a diszkriminációs vádak rendezése érdekében az alábbiak szerint:

1,353,052 dollárt több mint 2000 női mérnöknek, akik alacsonyabb fizetésért dolgoznak, mint férfi társaik. Összességében több mint egymillió dollárt fizessen 1757 női és 1219 ázsiai szoftvermérnöki pozícióra jelentkezőnek.

A megállapodás alapján a Google beleegyezett abba, hogy „értékelje a szoftvermérnöki pozíciókra történő felvétel folyamatát, és egyenlő hozzáférést biztosít a lehetőségekhez minden arra jogosult pályázó és alkalmazott számára”. A megállapodás arra is kötelezi a Google-t, hogy értékelje toborzási, átvilágítási és interjúkészítési folyamatait az 11246-os végrehajtási rendelet betartása érdekében – amely egy olyan rendelet, amely tiltja a szövetségi beszállítóknak a faji, bőrszín alapú, vallási, nemi, szexuális orientáció alapú, nemi identitás vagy származás alapú diszkriminációt.”

A Google beleegyezett abba, hogy a Foglalkoztatási Minisztériumnak éves előrehaladási jelentéseket készít az értékelésekről, irányelvekről, eljárásokról, javasolt intézkedésekről és képzési gyakorlatokról. ”

A technológiai ipar továbbra is a régió egyik legnagyobb és leggyorsabban növekvő munkaadója” – mondta Jane Suhr, a Szövetségi Szerződési Megfelelőségi Iroda regionális igazgatója San Franciscóban. „A munkavállalók számától és a munkaerő komplexitásától függetlenül, továbbra is elkötelezettek vagyunk az esélyegyenlőségi törvények mellett a megkülönböztetésmentesség és az egyenlőség biztosítása érdekében.”

(jurist.org)
Kapcsolódó cikkek

2024. július 9.

Olaszországban jogvita lett a strandolásból

Az olasz tengerpart elképzelhetetlenek strandfürdők nélkül. Az önkormányzatok évtizedekig átláthatatlanul adták ki az üzemeltetési jogokat, megsértve az uniós versenyjogot. A következőkben a szerző egy bizarr jogi és politikai vitát tár a Jogászvilág olvasói elé.

2024. június 24.

Mi köze a kékúszójú tonhalaknak a keresetek befogadhatóságához?

Cikkünkben az Európai Unió Működéséről Szóló Szerződés („EUMSz”) 263. cikkének (4) bekezdése alapján benyújtott közvetlen keresetek (megsemmisítési keresetek) egyes befogadhatósági feltételeit vizsgáljuk, elsődlegesen az Európai Unió Bírósága által kialakított esetjog alapján.