Fizetni fog a Facebook az ausztrál hírekért

Facebook a következő napokban helyreállítja a híroldalakat Ausztráliában, miután a kormánnyal megállapodott abban, hogy módosítják azt a törvényjavaslatot, amely arra kényszeríti a közösségi oldalt és a Google-t, hogy fizessen a hírtartalmak megjelenítéséért.


A múlt héten a Facebook blokkolta ausztráliai platformján az összes hírt, és véletlenül tájékoztató és kormányzati oldalakat is, így többek között az egészségügyi és a sürgősségi szolgálatokat is. A hírek betiltása sokkot váltott ki, az akciót a világ többi részén burkolt üzenetnek tekintették, hogy ne is gondolkodjanak hasonló szabályozáson.

A hírek történelmi betiltása az ausztrál jogszabályok miatti fokozódó feszültségek következménye, amelyek arra kényszerítenék a nagy techcégeket, hogy állapodjanak meg egy tisztességes díjról a hírkiadókkal amiért felhasználják az általuk gyártott tartalmat.

Josh Frydenberg pénztárnok és Paul Fletcher kommunikációs miniszter kedden jelentették be, hogy a 11. órában kompromisszum születet a Szenátusban a jogszabályokkal kapcsolatban.

A változások értelmében a kormány nem alkalmazhatja a törvényt a Facebookra, ha a vállalat be tudja bizonyítani, hogy elegendő ausztrál médiavállalattal írt alá megállapodástaz áltluk gyártott tartalomért fizetendő díjról. A kormány megállapodott abban is, hogy a Facebook és más platformok, amelyekre a törvény vonatkozna, egy hónapos felkészülési időt kapnak.

A Facebook ausztrál ügyvezető igazgatója, Will Easton megerősítette, hogy a híroldalakat az ausztráliai Facebook hírcsatornákban “a következő napokban” helyreállítják, miután a kormánnyal megállapodtak a törvényjavaslat megváltoztatásáról. “Örülünk, hogy sikerült megállapodásra jutnunk az ausztrál kormánnyal, és értékeljük azokat a konstruktív tárgyalásokat, amelyeket Frydenberg kincstárnokkal és Fletcher miniszterrel folytattunk az elmúlt héten” – tette közzé egy blogbejegyzésben. “További egyeztetések után meg vagyunk elégedve azzal, hogy az ausztrál kormány számos olyan változtatást eszközölt és garanciát vállalt, amelyek megoldást jelentenek alapvető aggályainkra, amelyek lehetővé teszik olyan kereskedelmi megállapodások megkötését, amelyek elismerik, hogy a közösségi oldalunk által a kiadók számára biztosított érték megyegyezik a híroldalak által az oldalunknak nyújtott értékkel.”

A Facebbok globális alelnöke, Campbell Brown kedden jelezte, ha a kormány később úgy döntene, hogy alkalmazza a törvényt a Facebookra, akkor a vállalat újból blokkolhatja a híreket Ausztráliában.

“A kormány egyértelművé tette, hogy lehetőségünk van eldönteni, hogy megjelennek-e hírek a Facebookon, ezért automatikusan nem kényszerülünk tárgyalásra.” A hírkiadók nem számíthatnak arra, hogy hasonló megállapodásokat kötnek a változások alapján, vagyis a kisebb kiadók többet kaphatnak cikkenként, anélkül, hogy a nagyobb kiadók képesek lennének a jogszabályban a jogellenes megkülönböztetésre vonatkozó záradékot alkalmazni, hogy kedvezőbb megállapodást csikarjanak ki maguknak.

“Fontos, hogy a módosítások megerősítik a regionális és a kis kiadók jogát, hogy megfelelő díjazásban részesüljenek a tartalmuk digitális platformok általi felhasználásáért” – jelentette be Frydenberg. Szerinte a Facebook „együttműködő volt” a médiavállalatokkal való tárgyalások során. Tájékoztatása szerint a Facebook vezérigazgatója, Mark Zuckerberg megígérte neki, hogy a vállalat most újra tárgyalásokba kezd a médiumokkal. Kedd este a nyugat-ausztrál újságot és a Seven TV hálózatot birtokló Seven West Media volt az első ausztrál médiavállalat, amely szándéknyilatkozatot írt alá, hogy hírtartalmat szolgáltasson a Facebooknak. Az üzlet részleteit és értékét a közleményben nem hozták nyilvánosságra.

Frydenberg szerint Ausztrália „csatát” vívott a világ többi részéért a Google és a Facebook szabályozásával kapcsolatban. „Nincs kétségem afelől, hogy sok más ország nézi, mi történik itt Ausztráliában, ezen innovatív törvényjavaslattal, amelyet a Morrison-kormány terjesztett elő, így a Facebook és a Google sem titkolta, hogy pontosan tisztában vannak vele, hogy a világ szeme most Ausztrálián van, és ezért igyekeztek itt működőképes törvényt alkotni”- mondta.

Ausztrália legnagyobb hazai médiavállalata, a Nine Entertainment üdvözölte a módosításokat, és kijelentette, hogy alig várja, hogy folytassa a tárgyalásokat a Facebook-kal egy kereskedelmi megállapodásról. “Örömünkre szolgál, hogy a kormány megtalálta a kompromisszumot a digitális szabályozással kapcsolatban, amellyel visszaültette a Facebookot az ausztrál médiavállalatokkal folytatott tárgyalóasztalhoz” – mondta a Nine szóvivője.

Kilencen elutasították a Facebook összes ajánlatát, mert azokban olyan feltétel volt, hogy semmisek, ha a médiatörvényt elfogadják. Az Ausztrál Felelős Technológiai Központ igazgatója, Peter Lewis szerint megmaradt a törvény integritása. “Időt kell adni az ausztráloknak, hogy átgondolják nem veszik-e túlzottan igénybe a Facebookot az egymással való kapcsolattartáskor.”

A kormány a változásokkal kapcsolatban az alábbiakat jelentette be:

  • Valamely platform akkor tartozik majd a törvény hatálya alá, ha jelentősen hozzájárul az ausztrál híripar fenntarthatóságához azáltal, hogy kereskedelmi megállapodásokat kötött a hírvállalatokkal.
  • A digitális platformot a végső döntés előtt értesíteni kell a kormány azon szándékáról, hogy alkalmazni kívánja a törvényt a platformra – megjegyezve, hogy a digitális platform kijelöléséről a bejelentés napjától számított egy hónapon belül végső döntést hoznak.
  • A különbségtételre vonatkozó tilalmakat nem lehet alkalmazni, mivel a kereskedelmi megállapodások eltérő díjazást vagy kereskedelmi eredményeket tartalmaznak, amelyek a szokásos üzleti gyakorlatok során merültek fel.
  • Végső esetben lehet csak bírósághoz fordulni, ha már nincs más lehetőség és mediációval sem lehet elérni a kereskedelmi megállapodás megkötését a bírósághoz fordulást megelőző két hónapon belül.

(theguardian.com)Kapcsolódó cikkek:


Méltányos használat a szerzői jogban
2021. április 12.

Méltányos használat a szerzői jogban

A Google és az Oracle közötti jogvitában az amerikai Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy az API nem részesülhet szerzői jogi védelemben, ezért a Google jogszerűen használt fel az Oracle elődje által létrehozott 11.500 sor kódot.

USA – Szövetségi államból államszövetség?
2021. április 8.

USA – Szövetségi államból államszövetség?

A demokraták és a republikánusok kölcsönösen blokkolják egymást Washingtonban. A tagállamok a lehetőséget kihasználva egyre több életviszonyt maguk szabályoznak. Azt viszont nem szeretik, ha a helyhatóságok is ugyanezt teszik. Rendeleteiket gyakran megvétózzák a kormányzók.

A digitális társadalom olvasatai – XX.
2021. április 7.

A digitális társadalom olvasatai – XX.

Alábbi cikksorozatában a szerző a digitális társadalom különböző aspektusait tárja elénk, igyekezve lényegre törően bemutatni szerkezetének fontosabb csomópontjait, és összegezni a tudásrendszerek, az internet, a mesterséges intelligencia, a hálózati társadalmak fontosabb, a jogalakulás szempontjából releváns mozgásait. Ezúttal a munka világának jövőjéről értekezik.

EUB-döntés az osztrák mozdonyvezetői minősítésről
2021. április 2.

EUB-döntés az osztrák mozdonyvezetői minősítésről

A szerző az alábbiakban az Európai Unió Bíróságának ítéletét elemzi, mely egy kötelezettségszegési eljárás során született az osztrák mozdonyvezetők minősítését végző szervezet kapcsán, az Európai Bizottság kontra Osztrák Köztársaság-ügyben[1].